text bild karta   info, a-ö

Ett varningens ord

Gotland | Rauk | Utskrift | Mobilsida
Ett varningens ord
Ett varningens ord, foto Bernt Enderborg

Bada inte utanför raukfält och klintar


Mellan raukarna eller klintarna och djupen återfinns något som vi kallar pallkanten - det grunda havet nedför klipporna. En bit ut i havet tar pallkanten slut och djupen störtar neråt - en kontinentalsockel i miniatyr - djupen är dock sällan värre än 50 meter eller så, men det räcker, tro mig.

Den här naturens framnötna konstruktion innebär nämligen att då väder och vind samverkar uppstår kraftiga strömmar. Om du badar utanför raukar eller en klint så kan dessa strömmar suga med dig ner i djupen. Det har ingen som helst betydelse hur bra simmare du är - du åker med i alla fall!

Bara inte utanför raukar och klintar
Ser du färgskiftningarna i vattnet en bit ut

Lyckligtvis är det sällan som understhummern tar folk, men det händer. Vi föreslår att du badar annorstädes eller åtminstone är väldigt försiktig.

Barn skall inte bada utanför raukar!

Men om...
Om man skulle bli nersugen med strömmarna så säger en dykare jag känner att det bästa man kan göra att följa med tills det släpper. Att kämpa emot när strömmarna drar som värst är meningslöst.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan