text bild karta   info, a-ö

Hallshuks fiskeläge

Gotland | Hall socken | Fiskeläge | Utskrift | Mobilsida
Hallshuks fiskeläge
Hallshuks fiskeläge, foto Bernt Enderborg

Ett litet fiskeläge alldeles under Hallshuk


Nästan längst ut på Kappelhamnsviken södra udde ligger Hallshuks fiskeläge. Viken skär ett gott stycke in i land och för länge sen gick det en sund tvärs över Gotland mellan Kappelshamnsviken i väst och Vägumeviken i öst (se Lärbro socken, Barläst och Asunden).

Hallshuks fiskeläge

Det är ingen naturhamn, ett ställe som gjort för ett fiskeläge, utan vid lite väder bör hamnen i stort sett vara oanvändbar. Det friskade i rätt ordentligt ett tag den 1 maj 2014 då korten till denna sida togs; två-tre meter höga vågor i stort sett alldeles utanför hamnen. Eftersom hamnen ligger oskyddad mot havets stormar och helveteslarm så är hamninloppet smalt: där seglar du varken ut eller in vid lite väder.

Hallshuks fiskeläge

Under 16, 17- och 1800-talet gick strömmingen till varför fiskeläget var ett av Gotlands mest lönsamma. Men nuförtin äter inte folk strömming, havets silver, varför det inte är någon idé att fiska professionellt utan det är fråga om fritidsfiske också i detta läge.

Båt vid Hallshuks fiskeläge

De väderbitna fiskegubbarnas skojfriska leenden men också djupa sorg efter förlorade vänner finns liksom kvar i marken. Det känns när man går där. Uppe på backen står ett kapell byggt 1645 av drottning Kristina för att minnas de som försvann ute till havs på jakt efter strömming, torsk eller lax. Kapellet ligger kvar.

Hallshuks fiskeläge

När det begav sig fiskade förutom gutar folk från Visby, Stockholms skärgård och Baltikum vid Hallshuk.

Hallshuks fiskeläge gistgardi

På båda sidor av fiskeläget finns rester av gistgardar, där man torkade nät, och trots att de bodar som finns i dag är från senare tid och pirarna från 1927 så lever kulturen lika envist som en urgute kvar.

Hallshuks fiskebyn

Albert Eskeröd säger om fiskeläget i sin bok Gotländska stränder, Sthlm 1962, att det är ett av de äldsta på Gotland (det tror jag inte på) men också att det är "ett av de få där en fast fiskarebefolkning bor i anslutning till stranden med dess hamn och redskapsbodar".

Det fyrkantiga, grå kapellet syns till vänster på bilden.

Hallshuks fiskeläge

1950 fanns det 14 yrkesfiskare, 1960 fanns 6 stycken och nu finns det inte nån.

En varning till badare

Strax ut i bit i havet tar pallkanten slut, en kontinentalsockel i miniatyr. Det innebär att det kan skapas livsfarliga underströmmar, särskilt vid lite väder, så bada inte där om det inte är absolut nödvändigt. Får underströmmarna tag i dig hjälper det inte ens om du heter Lars Frölander, du åker med i alla fall.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Hall socken

Vägbeskrivning


Hall socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Fiskeläge.