text bild karta   info, a-ö

Underbara Gotland - historien

Gotland | Magiska Gotland | Utskrift | Mobilsida
Underbara Gotland - historien
Underbara Gotland - historien, foto Björn Pettersson

Något i hästväg


Det är uppenbarligen många i Sverige som tycker att historia är intressant. Vi får ständigt brev, vänliga påpekanden och tips om många, många saker. Hela tiden för vi trevliga diskussioner med olika forskare, tänkare, privatpersoner och författare om historia.

Dyrt ämne

Givetvis är vi själva intresserade av historia, annars hade detaldrig gått, men samtidigt är det nog ett måste om man vill marknadsföra Gotland.

Man kan säga att problemet består i att de av våra gäster som avviker från den moderna tidens snörräta vägar får syn på saker och ting. De kvarlämnade spåren från våra gutniska förfäder är såväl många som stora.

Gotlands marknadsförs ju ofta medelst begrepp som kultur, historia, natur, sol och bad och liknande. Men vad är det som menas med dessa korta begrepp.

Sol och bad fattar alla direkt, och dessutom hade de hört talas om det av grannen, polarn eller liknande. På samma sätt är det med t ex fart och fest - sånt behöver egentligen kanske inte marknadsföras, destinationsmässigt sätt alltså.

Gotlands historia

Om man skall ge besökare en liten glimt av vad Gotland är så måste man, tycker åtminstone jag, studera historia. Vi visar ju upp stenrösen, skeppssättningar, kyrkor osv., men sånt är det rätt gott om i världen. Frågan är i stället vad som är speciellt med Gotland.

- Man kan inte skilja historia från ljus på Gotland!

När man går på gatorna i Visby innanför murarna är det som att medeltiden hälsar på. En liten stund i Almedalen eller Strandpromenaden med ryggen mot ringmuren framkallar magiska tankar.

Med det är bara det vanliga

Vi försöker bjuda till när vi skriver om Gotlands historia. Många ämnen är kontroversiella, den vanliga skolbokshistorien är från gotländsk synpunkt sett undermålig, broschyrmarknadsföringens stilleben är för sorgligt stereotyp.

Vi försöker klämma in något om historia i våra texter, om t ex en badplats, vi har en historisk avdelning och vi försöker så gott det låter sig göras skapa olika sorters översikter så att envar själv kan bedöma saker och ting.

Vi påstår många saker, men oftast försöker vi avsluta sidorna med att passa informationen vidare i frågor. Och Gotlands historia är bra mycket häftigare än vad du tror (det gäller gutar också). Ta dig en liten stund i vår historiska avdelning eller kika gärna direkt i vår översiktslista, läs några artiklar och kanhända får du en lite klarare bild av hur saker och ting hänger ihop. Men framförallt: om nåt är magiskt på Gotland så är det vår historia.
/text Bernt Enderborg, foto Björn Pettersson

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan