text bild karta   info, a-ö

Hathor, Egypticus och hans mormor

Gotland | Hablingbo socken | Skulptur | Utskrift | Mobilsida
Hathor, Egypticus och hans mormor
Hathor, Egypticus och hans mormor, foto Bernt Enderborg

Klassificera konst - är det rimligt, Hablingbo långhusportal


Roosval, den store undersökaren av Gotlands kyrkor, blev också tvungen att sätta namn på olika stilar och hänföra dem under olika mästare och verkstäder, ty vi har inga namn bevarade på konstnärerna från den tidiga medeltiden.

Att mer ingående klassificera konst överstiger mina kunskaper, det får andra göra, utan här skall jag bara fundera lite. Om jag har förstått rätt så gav Roosval den stil, Egypticus, som finns t ex på den stora söderportalen på Hablingbo kyrka, se översikten, bl a beroende på 1300-talsskulpturen på bilden ovan som sägs likna egyptiska Hathor.

Långshusets port på Hablingbo kyrka

Här har du långhusets södra port på bild. Jämfört med fastlandet och alla övriga platser på jorden, undantaget många städer, så excellerar Gotland med praktportaler. Det är ofta fantastiska skapelser och det är riktigt tråkigt att vi inte har de namnen på de företag eller personer som åstadkom dessa; se dock Hegvald och Sighraf. I stället används Roosvals namnsättning, som säkert är såväl förnuftigt som intelligent, men det kan inte vara många som tänker på Gotland då de hör namnet Egypticus.

Ett huvud på Hablingo kyrka

Som du ser på helhetsbilden ovan så finns det ett huvud till på motsvarande sida av porten. Vi har gjort en sida om andra huvuden som till synes oförklarligt dyker upp här och var på kyrkorna, se Märkliga ansikten i kyrkorna, och vi vet inte heller vad det är för figurer.

- Kan det vara de som betalade den vackra portalen på Hablingbo kyrka som avbildas? Ingen av dem är likt någon habling av i dag, och om man själv hade betalat portalen så skulle man nog fråga konstnären: vem fan är det där? Och som du vet är han lika oss, förutom hornen, se Fan i helvete, men det är väl inte troligt att Fan och hans mormor skulle avbildas på detta sätt, inte ens i Hablingbo.

- Så vem är det? Adam och Eva? Moses och hans egyptiska styvmorsa? I förbigående skall vi passa på att nämna att en annan port av Egypticus visar Gubben Noak i sin regnmysse så fantasi tillräckligt hade Egypticus.

Pelarhuvuden i Hablingbo kyrka

Huvudena på bilden ovan finns inuti kyrkan, överst på en pelare, och det är väl tänkbart att bl a också dessa inspirerat till namnet Egypticus.

Det finns många märkliga saker på Hablingbo kyrka, helgon från Skottland, stridselefanter, arabiska legender. Man får kika på saker och ting själv, om det skall bli något kikat, men stanna farten din och tänk efter, inte bara titta liksom.
/text och foto Bernt Enderborg

Stugor södra Gotland

2 bäddar - Halor 2


Se vidare Boendesidan

1) Hathor?

Hej!

Hathor är/var en egyptisk gudinna som var en aspekt av det kvinnliga, främst moderskap och hon avbildades ofta som en ko eller kvinna med solskiva på huvudet. Faraos drottning med huvudbonaden med horn och solskiva var en symbol för Hathor.

Roosval i all ära, men han verkar ha fått Hathors gestaltning om bakfoten!

Vänligen
Ulla, ännu på Fårö.


webmaster kommenterar


Att bedöma konst, jämföra och så, är för svårt för mig, se sidan om Anna Nyberg. Man kan nog också anta att Roosval hade goda grunder för sitt påstående, han var förstås ytterligt väl påläst och hade sett det mesta av konsten i kyrkorna.

Jag tycker också att figuren på kyrkan inte liknar Hathor men uppgifter förekommer i litteraturen varför jag återgav den. Men Roosval hade säkert många exempel på konst som "liknar" Egyptisk, och därtill tillkom hans olika stilar under en tid då man nog inte riktigt uppskattade den gotländska konsten. Antik konst var den stora förebilden och vad man åstadkom på hitsidan alperna ofta beskrevs som degenererad, bygdekonst och liknande.

Om du läser vad Lennart Karlsson säger på den här sidan så får du en liten uppfattning om hur den gotländska konsten har uppfattats, se Träskulptur - Viklaugruppen, romansk konst.

Men som sagt, det här är alldeles för svårt för mig. Jag förstår oftast inte många bokstäver av konstrecensioner i tidningen. Men jag inbillar mig att Roosval hade goda skäl till sin klassificering - men man skall nog inte pressa den för hårt - ehuru jag tror att det för möjligheten att sprida Gotlands kultur hade varit bättre med andra namn på stilarna, som "Kalle Gotland", "Guteegyptiern" och annat sånt.

/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Skulptur: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Hablingbo: länkar, karta.