text bild karta   info, a-ö

Väduren - symboler

Gotland | Fakta
title=Fotografi
Väduren - symboler
Gotlands vapen är sen urminnes tider en vädur. Men det av någon utvalda landskapsdjuret är till oförställd förvåning inte en vädur. I stället valde man en igelkott, vilket i och för sig inte var helt totalt fullständigt och obotligt genomkorkat, ty flest igelkottar per ytenhet återfinns trots allt på Gotland. Men att igelkottarna styr bort tankarna från gutarnas historia och de gutniska traditionerna är ju uppenbart, men nåja, experterna måste väl ha något att ändra på kan tänka.

Det finns förresten flera såna där meningslösa landskapspåhitt, här är de vanligaste, kanske finns det fler:

Landskapsfågel Halsbandsflugsnappare
Landskapsblomma Murgröna
Landskapssvamp Jordstjärna
Landskapsinsekt Riddarskinnbagge (Körkmack)
Landskapsfisk Piggvar
Landskapssten Hoburgsmarmor

Ovan står det körkmack inom parentes vid Riddarskinnbagge vilket beror på att alla gutar inte vet vad en sån är. "Riddarskinnbagge, aldrig hört talas om" skulle nog många säga, men en körkmack vet säkert det flesta vad det är. Vår älskade Susanne Alvengren t ex, hon sa rent av offentligt att hon inte hade en aning om vad en Riddarskinnbagge kunde vara för "mack" tills hon fick se ett kort på en Riddarskinnbagge och med kunskap uppväxt tillsammans med morfadern kyrkvärd, som skyfflade bort sådana i kyrkan, snabbt kunde konstatera att "dei jär jo a körkmack jo".

Det skall väl tilläggas att det gutniska ordet "mack" varken har med bensin eller mask att skaffa. Det betyder kryp, oftast litet sådant.


Envar som ställer sig och kikar på residenset vid kungsgården i Roma ser att det är ett hastverk. Fönstren syns placerade lite hipp som happ, de gamla portarna från munkarnas kloster sitter klantigt infogade i flyglarna. Det är hemskt att se alltihop.

Ovanför porten sitter i alla fall Gotlands vapen. Eller?

- Nej, det gör det inte. Det är offerlammet, Agnus dei, som kyrkan låter måla var de kommer åt. Eller så är det en skymf för Gotland, ty väduren på Gotlands vapen har horn.

Hökerstedt va? Det är bedrövligt att se.


Ett av de största haken nere vid hamnen har över östra porten också en symbol som inte liknar någonting annat. Gotlands vapen är det i alla fall inte. Det ser mer ut som en ulv i fårakläder.
/text Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan