text bild karta   info, a-ö

Ardre kyrka

Gotland | Ardre socken | Kyrka | Utskrift | Mobilsida
Ardre kyrka
Ardre kyrka, foto Bernt Enderborg

Kyrkan tillhör en av de mindre, och därtill har den målats invändigt i början av 1900-talet av en man som ville återskapa medeltiden. Det har hittats intressanta run- och bildstenar i kyrkan.


En av Gotlands minsta kyrkor. Uppförd under 1200-talet, men har föregåtts av en äldre kyrka från 1100-talet. Sakristia 1800-tal.

Ardre kyrka, målningar

Interiören omgestaltad vid restaureringen 1900-02 av A.H. Hägg, målningar från samma tid av C.W. Pettersson. För den som vill ha klart för sig vilka attribut apostlarna brukar framställas med kan ett besök i kyrkan ordna detta. Tvivlaren har sin vinkelhake, Bartolomeus, Andreas sitt snekors osv. Hela kyrkan är full av apostlar, profeter och heliga män, allt målat i början av 1900-talet; en modern passionsfris finns det också.

En liknande omgestaltning av en hel kyrka finns också i Dalhem, som det ena av två på sitt sätt avskräckande exempel, men det är ändå mysigt att se kyrkor så fullproppade av målningar som de en gång nog var.

Ardre kyrka, dopfuntArdre kyrka, triumfkrucifix, ringkors

Dopfunt och triumfkrucifix från 1200-talet.

Ardre kyrka, altarretabel

Altarretabel och målat glas i koret 1300-tal. Madonnabild 1500-tal. Inre restaurering 1981 då orgeln flyttades till långhuset.

Ardre kyrka, skulptur

Den här figuren kikar på dig om du går in i kyrkan - det måste väl vara "hånnpelle". För övrigt är kyrkan exteriört inte skulpturalt utsmyckad. Det finns en biskop från 1100-talet och en figur till, måhända en ärkeängel eller så.

Lite mer
Om du står på kyrkogården och kikar söderut så ser du på åkrarna fornlämningar som är från järnålder; kämpgravar (husgrunder) och lite sånt. Ett konkret exempel på hur närvarande historien alltid är på Gotland. Borta vid bygdegården står förresten en kopia av en bildsten som är världsberömd och kulturstulen till Stockholm.

Öppet för besök

De medeltida kyrkorna på landet är vanligen öppna dagtid för besök mellan 15 maj och 15 september, såvitt det inte restaureras, men ta hänsyn om det pågår begravning, bröllop eller annan verksamhet.

Mer om Ardre kyrka på Gotland

Kastaler

Ardre kastal, Ardre socken
Gunfjauns kapell, Ardre socken

Runor

Vad står det på runstenen från Ardre, Ardre socken

Skulptur

En biskop från 1100-talet, Ardre socken
Till väders i Hejnum, Hejnum socken

/text och foto Bernt Enderborg