text bild karta   info, a-ö

Hideviken - badstrand, badplats

Gotland | Hellvi socken | Stränder | Utskrift | Mobilsida
Hideviken - badstrand, badplats
Hideviken - badstrand, badplats, foto Bernt Enderborg

En långgrund, skön strand i härliga Hellvi


Hideviken är en barnvänlig strand som Hide Samfällighetsförening håller ren och snygg.

Hideviken bad

Badet är långgrunt, det finns inga faciliteter, ta med picnic, men det är en vacker tallskog och några utmärkta utflyktsmål i närheten, särskilt raukfältet.

Hideviken

Ovanför den mjuka, breda sandremsan finns en liten vågdal av sand där man kan krypa ner och bli riktigt, riktigt varm. Vid vårt besök den 31 juli 2014 var det inte så många och badade, kanhända för att de flesta har vänt hemåt till fastlandet men jag tror också att kunskaperna om denna strand inte är särskilt stora.

Hideviken sandstrand

Det är en väldigt bra strand, aningen långgrund, men det är bara bra för barnen.

Hideviken

Den lilla Bångån delar stranden i två delar, det går en bro över. På den södra, lilla delen finns ett volleybollnät för hugade. Ta med boll.

Hideviken brygga

En brygga går en bit ut, men särskilt djupt blir det inte. Nu var det lågvatten vid vårt besök, men kika på de som går en bit utanför bryggan för vattendjupet. Du får under inga omständigheter dyka från bryggan.

Hideviken parkering

Det finns en bra parkering bredvid badet och bajamajor men ingen kiosk eller dylikt. Ön utanför heter Majgu, om du undrar, och du ser Asunden också.

Hidevikens norra strand

Den norra stranden har till en början spännande kalkbrott. Ett av dem kallas Hide kulturbrott och där brukar olika evenemang gå av stapeln. Jag har sett såväl Tomas di Leva och en pjäs av Shakespeare i Kulturbrottet. Längre ut heter udden S:t Olofsholm (du kan inte köra ut dit längs udden, men du kan köra över Sajgs naturreservat) på vars norra sida ett bra bad, en hamn och lite av Gotlands historia går att kika på, se S:t Olofsholm.

Hideviken

Som du ser är det lågvatten, Bångån har sitt utflöde mitt i bilden.

Den södra udden vid Hideviken har såväl ett fiskeläge, Boviken, och ett mäkta skönt raukfält (lång promenad på Strandvägen om du skall ända bort till raukfältet).

En badare i Hideviken

Jag frågade en tonåring om han tyckte stranden var bra, han hade inte badat, men en lite kille bredvid, bilden ovan, sa att han hade badat. Jag glömde att fråga om hans namn (mailar du det så lägger jag ut det) men han sa att det var "mjuk sand, inga stenar", att det var "lite blommigt just nu" men att det var en "jättebra strand".

- Så nu vet du det, vi båda rekommenderar Hideviken. Jag skall passa på att tacka killen såväl för omdömet som hans vältalighet trots ringa ålder:

- Tack killen!
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Hellvi socken

Vägbeskrivning


Hellvi socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Stränder.

I närheten - fågelvägen


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan