text bild karta   info, a-ö

Nystu källa

Gotland | Bäl socken | Platser
Nystu
Nystu källa , foto Bernt Enderborg

Ett ramslöksdoftande andetag, ett paus på färden


Nystu källa ett par stenkast från 147:ans buller är ett skuggigt andetag, ett naturligt vilorum, en plätt livsluft i en allt galnare värld. Stället är inte stort, knappast välbesökt, och egentligen ingenting särskilt och alldeles underbart.


Några bänkar finns för vägfarare, vandrare, cyklister och alla som vill höra sina egna tankar. En hygglig bonde har klippt gräset vid mitt besök den 25 maj 2007. Undrar vad han fick för det? Eller gjorde han det bara för att han ville? För att dela med sig?

- Guteinfo tackar det finaste vi kan.


Det doftade ramslök. Säkert hade delikatessaffärerna i Stockholm legat på knä och plockat om de bara visste. Själv gick jag och tuggade på en stjälk, som är bra mycket mildare än kaip, saftigare än gräslök och med en släng av vitlök. Gott helt enkelt. Jag tror att man kan äta hela växten, också själva löken.


En bänk i grönskan. Gotland växer friskt och vackert, frodigt mestadels, dock långt från torra backar, enständiga enar och småväxta tallar norröver. Hur mycket blomster som finns på platsen orkade jag inte ens räkna. Det är kryller och myller, glädje och lust, och mitt i alltihop en bänk där älskande kan vila ut.


Strax efter kyrkan, eller före om du kommer från det hållet, står en liten hemsnickrad skylt med allt blekare färg där det står Nystu källa. Kör man ner på den lilla grusvägen, bilden ovan, så är allt vad skylt du får mer stolpen i mitten på bilden ovan. Det står ingenting på den, och det är inte längre än max 100 meter ner på grusvägen.


Det går förvisso en stig neråt lundarna till från Nystu källa men om du fortsätter grusvägen ovan så kommer du efter en mindre kilomet fram till ett litet änge på vänster hand. Det är därifrån bilden ovan kommer, från en skylt som markägaren satt upp - älska i änget varsamt - och ha inte så bråttom heller förresten.

"Hult och lundar dyrkar de" har jag för mig att Tacitus eller nån annan jädra romare skrev nåt hundratal år efter Kristus när germanerna skulle beskrivas. Och man får väl säga att romar'n hade rätt, se förresten snippsnöjte.


Nystu källa är en vilopaus, ett ställe där älskande kan andas, där tankarna hörs. Det ligger på backar som varit bebodda sen hedenhös, den medeltida kyrkan ligger ett bösskott åt sydväst, och det nutida folket i Bäl bjuder oss ett tidsavbrott, en lucka i tiden.

Ordet Nystu, förresten, torde skrivas Nystugu på korrekt vägverkssvenska, som förtjänar subdorsala traumata, men det uttalas Nystu med ett långt y, om ett sånt kan tänkas - inte som nystan utan ny_stu eller så. Tja, egentligen uttalas det förstås inte alls så, nöistu kanske, och varför inte ta och skriva det på skylten i stället.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Bäl socken

Vägbeskrivning


Bäl socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Platser.

I närheten - fågelvägen


Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

juli

18Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »


Stugor norra Gotland

3 bäddar - lägenhet
4 bäddar - lägenheter
4 bäddar - 4-bädd
4 bäddar - Parstuga
5 bäddar - 5-bädd
6 bäddar - lägenheter
6 bäddar - 6-bädd
6 bäddar - Parhus 6 bädd
8 bäddar - Parhus 8 bädd


Se vidare Boendesidan

1) Uppdaterade koordinater

Koordinaterna pekar in i en fårhage (som förvisso ser trevlig ut). Jag frågade några lokala sommarboende, och dom hade något vagt minne av en skylt som inte fanns längre. Jag hittade tillslut trädet/stubben som skylten suttit på och gick ner till bänkarna. någon hade kört ett varv med en bred klippare, men om det vara för att klippa eller för att transportera själva klipparen var svårt att säga. Fint var det, men nån källa såg jag inte till. Koordinaterna för skylten (som inte finns längre) är:
N 57 38.702, E 18 38.217

koordinaterna för ängen är
N 57 38.749, E 18 38.249

Mvh Jonas (jonas.hogstrom@pobox.com)

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Platser: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Bäl: länkar, karta.