text bild karta   info, a-ö

Gotländsk idrott

Gotland | Lekar | Utskrift | Mobilsida
Gotländsk idrott
Gotländsk idrott, foto Bernt Enderborg

Gutar har fortfarande kvar sporter med anor från hedenhös - pärk, varpa, stångstörtning, haugstikel, spark bleistre, rövkrok och annat


Carl von Linné blev bestört på sin Gotlandsresa när han såg gutarna leka. Ena stunden slog de efter en tygboll (pärk) i nästa kastade de sten mot en pinne (varpa). Han kallade pärk för ett mycket artigt bollspel som roade de gotländska bönderna.Det var 1741 som Linné reste runt på ön, och än i dag spelar gotlänningarna pärk och kastar varpa. Pärk är ett bollspel som går ut på att med flat hand eller spark, förflytta bollen. Pärk är ett genuint gotländskt spel. Det är svårt att lära sig pärkspelets regler men de som en gång slagit till en pärkboll är fast i spelet.Ett eldorado för pärkspelare är Stångaspelen, där möts alla pärkentusiaster och spelar mot varandra. Stångaspelen visar upp allt det godaste inom den gotländska idrotten. Under fem dagar kan man gotta sig i stångstörtning, varpkastning, gutnisk femkamp och sånt.De gutniska idrotterna är synnerligen roande att bedriva på egen hand med familjen, släkten eller så.
/text och foto Bernt Enderborg


Se vidare Boendesidan

1) Fel plats för Stångaspelen

Angiven plats för Stångaspelen är inte rätt. Plats: Stånga! Inte Visby...

---webmastern kommenterar---

- Tack för din kommentar! Vi har rättat så att kartan nu visar besökaren till Malmen i Stånga.

Felet beror på en uppdatering av programkoden. Egentligen skulle denna sida inte visa någon plats. Vi jobbar på att åtgärda problemen.


Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Lekar: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.