text bild karta   info, a-ö

Kommentera, tillägga, kritisera


Sidan du skriver en kommentar till visas också längre ner på denna sida.

Du kan inte spara scripts eller länkar i något av fälten.
Vi kontrollerar inlägget före publicering. Det kan ta någon dag.

Ange gärna ditt namn i kommentarsfältet så att vi vet vem vi skall tacka.

Rubrik till din kommentarKommentarVärldens största samling slipskåror

Gotland | Buttle socken | Slipskåror | Utskrift | Mobilsida
Världens största samling slipskåror
Världens största samling slipskåror, foto Bernt Enderborg

Hit hittar du nog inte, men det kan vara gott att veta för nyfiket folk att denna samling slipskåror finns i alla fall


På en öppen häll i skogskanten vid Hägsarve i Buttle återfinns världens största samling slipskåror - 64 st. Man kan inte gärna kalla skårorna för svärdslipningsstenar, vilket annars är det brukliga namnet, eftersom de liksom de två andra riktigt stora samlingarna (Grauns klint och Haugriv) är slipade direkt i hälleberget (som består av kalk på Gotland).

Killen på bilden ovan är Mikke, som har ett snickeri i trakten och hade vänligheten att visa mig vägen. Tack Mikke!Slipskårorna förefaller grupperade på något sätt. De ligger i olika grupper på hällen, från några stycken upp till tio, och det är lätt anta att förfäderna har använt någon slags maskin för att åstadkomma skårorna.Skårorna brukar vara omkring en meter långa och av lite olika form. Den ovan är ganska rak i kanterna men det finns skåror som snarare kan liknas vid en båt, se skårorna vid Grauns klint där exempel finns.

Vi har inte en aning om till vad de har använts. Det finns förstås en radda teorier - se slipskåror eller svärdslipningsstenar - men inget säkert. Inte heller kan vi säga hur gamla de är - se denna sida - även om många utifrån ett par skåror på en bildsten från 6-700-talet hävdar att alla skåror (omkring 4.000) är tillkomna vid den tiden. Denna slutsats är förstås ännu mer hårresande och generell än antagandet att skårorna är slipade på stenåldern i syfte att markera himlaobjektens positioner (vanligen månen).Tvärs över det kala berget går en spricka och i den finns en liten källa som synbarligen håller vatten året runt ty det stod vatten där i juli 2006, det torraste året i mannaminne. Kanske källan har varit till nytta under själva slipningen.

På det stora hela vet vi alltså inte hur skårorna har kommit till, vi vet inte hur gamla de är och till vad nytta de kan tänkas ha varit. Det är uthäftat häftigt att stå på en häll som den i Buttle och fundera en stund.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.
Buttle socken

Vägbeskrivning


Buttle socken är gulmarkerad på kartan, klicka och socknen med utflyktsmål visas.

Mer info

Här finns mer om Slipskåror.

I närheten - fågelvägen


Stugor östra Gotland

2 bäddar - Solstugan Alskog
2 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - Kalkstenshuset Alskog
4 bäddar - Lövängen
4 bäddar - Bulhus 1
4 bäddar - Bulhus 2
4 bäddar - Campingstuga
4 bäddar - Combistuga
4 bäddar - Präriehuset
4 bäddar - Rum i Sjonhem
4 bäddar - kalkstenshus
5 bäddar - Familjestuga 1
5 bäddar - Familjestuga 2
6 bäddar - Ljugarn
6 bäddar - Flygeln
6 bäddar - Nunneborgen
12 bäddar - Prästgården


Se vidare Boendesidan

1) Angående slipstenar

Jag undrar om alla dessa skåror ligger på plan mark, jag tänker mig att det har använts både till att gjuta svärden och slipa dem?

--- webmastern svarar ---

- Tack för din fråga!

Ja, de ligger på någorlunda plan mark. När man kikar på dem, var som helst, så ser det dock inte ut som om man skulle ha gjutit i dem utan de förefaller nerslipade allihop. De flesta går också i en båge neråt och det finns beräkning av stora cirklar - med tanke på att någon slags maskin har använts för att slipa - som utgår från denna form.

Å andra sidan är tanken att man såväl gjutit som slipat i skårorna inte omöjlig på nåt sätt. Och man kanske inte skall föreställa sig att det som förfäderna framställde i skårorna skulle bli färdiga svärd, sådana som vikingar viftade med, utan helt enkelt hanterligt järn.

2) nyckelhål nycklar !svärd skulle inte tro de.

nyckelen till de s.k. slipskårorna ligger runt hela Gotland i trädgårdar som utsmyckning de va inte killroy utan naturen med stenars hjälp som alltid vill vi att vi män i skor skulle gjort allt

webmaster kommenterar


- Du har inte sett särskilt många slipskårestenar va?

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Slipskåror: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Buttle: länkar, karta.