text bild karta   info, a-ö

Kommentera, tillägga, kritisera


Sidan du skriver en kommentar till visas också längre ner på denna sida.

Du kan inte spara scripts eller länkar i något av fälten.
Vi kontrollerar inlägget före publicering. Det kan ta någon dag.

Ange gärna ditt namn i kommentarsfältet så att vi vet vem vi skall tacka.

Rubrik till din kommentarKommentarFetaliebröder

Gotland | Historia | Utskrift | Mobilsida
Fetaliebröder
Fetaliebröder, foto Bernt Enderborg
Hättebröder eller Fetaliebröder (Vitalier) kallades i Sverige de tyskar som efter slaget vid Falköping 1389 bemödade sig att återuppsätta den fångne kung Albrekt av Mecklenburg på Sveriges tron. De tyska borgarna i Stockholm, som efter sin huvudbonad kallades hättebröder, fängslade förrädiskt en mängd borgare och innebrände dem 1389 i ett träskjul (käpplingemorden efter stället Käpplinge, nuvarande Blasieholmen). I förbigående kan väl sägas att en hätta är en sån där huvudbonad som slutar i en lång spets (bilden ovan visar dock en gutnisk hamburgerförsäljare).

Fetaliebröder var de kapare som sökte med livsmedel (viktualier) undsätta det av drottning Margareta belägrade Stockholm. De hade i flera år (från 1389) sitt stamhåll på Gotland och det sägs i svensk historia att de gjorde handeln stor skada.

Först sedan Tyska orden 1398 erövrat Gotland och Margareta kommit i besittning av Stockholm upphörde sjöröveriet. Den värste av Fetaliebröderna hette visst Arent Styke läste jag i Gernandts Konversationslexikon från 1895, om det kan intressera.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.


Se vidare Boendesidan

1) Svårläst utskrift

Kan inte förstå varför texten skall minimeras vid utskrift!

En sådan historisk information är ju mycket intressant och trevlig att spara, men tyvärr vid utskrift är sidan ej läsbar!

Jobbat som guide och reseledare i 20 års tid och tycker detta är trist att man inte kan samla på sig historia. Samma sak gäller numer vad gäller Wikipedia.

webmastern kommenterar


- Tack för din kommentar!

Långt ner på så gott som varje sida så finns en vägrätt meny, som brukar innehålla: Vägbeskrivning | Utskriftssida | Vykort. Du ser den alldeles ovanför denna kommentar.

Använder du denna utskriftssida så visas sidan helt utan formatering varför du får den storlek på texten du själv har valt i din webläsare.

Utskriftssidan öppnas i ett nytt fönster. Så här ser utskriftsidan för denna sida ut: klicka här.

- Hjälper inte detta så hör av dig igen.

Hälsningar
/bernt

Vill du fråga om, kommentera eller diskutera något på denna sida - klicka här.

Mer information

Mer om Historia: länkar, karta - för annat se Information.
Mer om Annorstädes: länkar, karta.