text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Vetenskapsradion 

Luftföroreningar verkar även påverka bin

Luftföroreningar kan påverka även bin, detta enligt en artikel som publiceras i tidskriften PNAS.... läs mer »

Kartläggning avslöjar mer torvmark i smältande permafrost

I tusentals år har torvmarker tagit upp kol och kväve ur atmosfären, och därmed minskat växthuseffekten. Men kunskapen om torvmarkernas nuvarande påverkan på klimatet är mer osäker. Nu har ett internationellt forskarlag försökt reda ut det här i en ny kartläggning.... läs mer »

Dvärgplaneten Ceres kan ha en ocean under ytan

Forskare kan ha upptäckt en ny så kallad oceanvärld i vårt solsystem - en planet där det finns vatten under ytan.... läs mer »

I natt har du chansen att se meteorregnet Perseiderna

Den här veckan, med start i natt, har du som bäst chans ett se det årliga meteorregnet Perseiderna.... läs mer »

De skimrande bärens färgknep avslöjat

De här bären har en ovanlig färg, och nu vet forskarna varför.... läs mer »

Gemensam struktur upptäckt i tusentals berättelser

Vad vi än berättar för historier verkar det som om vi nästan alltid följer samma grundstruktur. Det visar en stor automatiskt textanalys, där datorerna fått analysera språket i över 40 000 texter: traditionella sagor, romaner, noveller, filmmanus och opublicerade amatörhistorier på internet.... läs mer »

Därför blir rakblad slöa av mjuka hår

Funderar du över varför rakblad blir slöa så snabbt, trots att håret de skär genom är ungefär femtio gånger mjukare än stålet, ja då gör du som forskare vid MIT i USA. De har nämligen ägnat en artikel i Science åt det här, och hoppas kunna bidra till minskat slit och släng med rakhyvlar.... läs mer »

Nya Guinea har ö-rekordet i antal växtarter

Enligt växtexperter har Nya Guinea den rikaste växtfloran av världens alla öar.... läs mer »

Det finns ett sätt att få lagom varmt te i mikron

Den som värmer te i mikron har nog märkt att det inte brukar bli så bra. Men nu har kinesiska forskare letat efter en lösning.... läs mer »

T-cellssvar påverkar inte prognos för smittspridning i Sverige

Att tidigare förkylningar skulle kunna ligga bakom att vissa personer bär på så kallade T-celler som kan vara ett skydd mot covid-19 är ingenting som påverkar beräkningarna av smittspridning i Sverige.... läs mer »

Läkare: Vi har en betydligt bättre bild av sjukdomsförloppet

Under de månader vi har levt med covid-19 har det gjorts en del förbättringar i behandlingen av sjukdomen. Även om en riktigt effektiv behandling fortfarande är långt borta.... läs mer »

Härifrån styrs faderskänslorna – i alla fall hos gnagare

Vad är det som gör pappor mer eller mindre villiga att ta hand om sina barn? En del av svaret på den frågan gömmer sig kanske i en gammal del av hjärnan som heter hypotalamus. Skillnader där förklarar i alla fall varför möss är bättre fäder än råttor.... läs mer »

"Riv inte gamla byggnader"

Att riva gamla energiläckande byggnader för att bygga nya mer välisolerade kan vara en dålig idé för klimatets skull, visar beräkningar.... läs mer »

Marina värmeböljor förskjuter marina arters livsmiljöer

Marina värmeböljor, alltså perioder av ovanligt höga havstemperaturer, kan förskjuta marina arters livmiljöer och orsaka enorma förändringar i havets ekosystem. Det menar amerikanska forskare som studerat data från marina värmeböljor från 1982 till 2019.... läs mer »

Forskare har upptäckt nya pingvinkolonier på Antarktis - från rymden

Med hjälp av satellitbilder har brittiska forskare upptäckt 11 nya kolonier av kejsarpingviner på Antarktis.... läs mer »

Förkylningar kan ha gett skydd mot covid-19

Immunförsvarets minnen av gamla förkylningar orsakade av snällare coronavirussläktingar kan vara en förklaring till varför covid-19 slår så olika hos olika personer.... läs mer »

Ökad risk för djursmittor när naturen störs av människan

Att människans sätt att förändra naturen ökar risken för djursmittor att hoppa över till oss är ett mönster som går igen på många håll i världen. Det är slutsatsen i en ny brittisk studie.... läs mer »