text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Vetenskapsradion 

Ett salt motmedel mot binas fiende

Det fruktade varroakvalstret är bin och biodlarnas värsta fiende och viruset kvalstret bär på, kan snabbt ta död på hela bisamhällen. Men kanske har forskare i Taiwan kommit på ett möjligt redskap i kampen mot dessa för bin dödliga kvalster. ... läs mer »

Första fyndet pekar på flocklevande dinosaurier

Hela 69 fossil och 100 ägg från arten Mussaurus patagonicus, en långhalsad växtätande dinosaurie, har grävts fram i Patagonien, Argentina. Att det rör sig om både väldigt unga, lite äldre och fullt vuxna individer som hittats på samma plats tolkar forskarna som att den här arten levde i flock och att de hade ett komplext socialt beteende. Om forskarnas slutsatser stämmer, är det här det tidigaste tecknet på flocklevande dinosaurier. ... läs mer »

Ojämlikt med narkolepsiläkemedel beroende på var du bor

Möjligheten att få nya läkemedel för de som drabbats av narkolepsi ser olika ut, beroende på var i landet du bor. Jennie Abrahamsson drabbades av narkolepsi efter pandemrixsprutan vid förra pandemin och innebär plötsliga sömnattacker och att hon tappar kontrollen över sina muskler vid starka känslor. Läkemedlet med substansen pitolisant lindrade hennes besvär, men TLV säger nej till att subventionera det. ... läs mer »

Rekordgammal krabba från dinosaurietiden funnen i bärnsten

Forskare har hittat en 100 miljoner år liten krabba i en bit bärnsten från Sydostasien - alltså från dinosaurietiden. Det är det äldsta fyndet av en krabba som ser ut som på vår tid och gör att forskarna får skriva om krabbornas evolutionshistoria med många miljoner år. Förr har man trott att krabbor började traska på land för 50-75 miljoner år sedan. Krabban upptäcktes i en bärnsten på ett kinesiskt museum och är bara 5 millimeter. Med en sorts mikro-ct-skanning har forskarna lyckats se ögonen, gälarna. mundelar kantade av små tunna hår, alla benen och antennerna. ... läs mer »

Elever med höga betyg får massor av hjälp hemifrån

Allt mer skolarbete sker hemma, vilket ger elever med engagerade och högutbildade föräldrar en kraftig fördel, enligt etnologen Göran Nygren som har djupintervjuat högstadieelever med höga skolresultat. Ibland handlade det om att föräldrarna gjorde arbetsuppgifterna åt eleverna. Skolans uppdrag att kompensera för sociala skillnader fungerar inte, enligt Göran Nygren. ... läs mer »

Självkörande skogsmaskin ska ge mer hållbart skogsbruk

En självkörande skogsmaskin, som på egen hand kan hämta och lasta virke, har tagits fram i ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Skogstekniska klustret. Tanken med maskinen är enligt forskarna ett mer hållbart skogsbruk, med mindre och mer energisnåla skogsmaskiner. En annan tanke är att utrusta maskinen med sensorer som kan upptäcka känsliga arter, för att kunna köra en väg som bättre skonar skog och mark, skriver forskarna i ett pressmeddelande. ... läs mer »

Fisk som redigerats med gensax säljs i Japan

Nu kan man för första gången köpa fisk för att äta som är genredigerad med CRISPR-tekniken – i Japan, skriver Gentekniknämnden på sin webb. Ett företag säljer genomredigerad rödbraxen, utvecklad i samarbete med två japanska universitet. Den har redigerats så att den producerar 20 procent mer muskelmassa. Rödbraxen är det första CRISPR-redigerade djur som nått livsmedelsmarknaden. Tidigare i år började en CRISPR-redigerad tomat med högt innehåll av gammaaminosmörsyra (GABA) att säljas i Japan. ... läs mer »

Ny metod slår fast när Vikingarna levde i Amerika - exakt 1 000 år sedan

Med en ny avancerad dateringsmetod har forskare mer exakt kunnat fastställa när vikingarna levde i Amerika - mer precist år 1021- alltså för 1 000 år sedan. Tidigare har man uppskattat vikingarnas närvaro på andra sidan Atlanten mellan tummen och pekfingret till slutet av 900-talet till början av 1000-talet. "Att man vet exakt när kan vara viktigt för att förstå ett händelseförlopp. Men den stora grejen är att metoden kan ge jättespännande resultat i andra undersökningar", säger arkeologen Charlotte Hedenstierna Jonson. ... läs mer »

Mer varierande energipriser var väntat

Priserna på både olja, kol och gas har gått upp enormt när världens länder har öppnat upp igen efter pandemin. En del säger att de höga elpriserna beror på att vi håller på att gå över till ett energisystem som är mer beroende av sol- och vind. Men det här är ändå ganska väntade effekter när vi går över till ett förnybart energisystem, säger flera energiexperter som Sveriges Radios klimatkorrespondens Marie-Louise Kristola pratat med de senaste dagarna. "Vi kommer att få vänja oss vid mer variationer i energipriserna", säger Fredrik Hedenus, biträdande professor på fysisk resursteori på Chalmers. ... läs mer »

Efterlyser mer forskning på växtätande däggdjur i Afrika

En internationell forskargrupp vill se mer forskning om bland annat noshörningar, flodhästar och giraffer i Afrika. De har upptäckt att vi vet för lite om hur de stora växtätande däggdjuren påverkar ekosystemen och vad som skulle hända om de försvinner. Forskarna från Sverige, Sydafrika och Nederländerna har gjort en kartläggning och av de 240 publikationer de hittade handlade majoriteten om den afrikanska savannelefantens påverkan på vegetation och biologisk mångfald. De andra stora betande däggdjuren lyste med sin frånvaro, menar forskarna, vars slutsatser är publicerade tidskriften Ecography. ... läs mer »

Forskningsprojekt skattar koldioxidutsläpp i tonåringars utopier

Forskare i ett tvärvetenskapligt projekt, utopian stories, uppmanar alla över femton att skicka in en beskrivning av sin utopi. Sedan är det upp till Alaisdair Skelton, professor i geokemi och petrologi vid Stockholms universitet att räkna ut hur mycket koldioxid som släpps ut i utopierna. Camilla Brudin Borg, drivande i projektet och forskare inom litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att det finns en kritisk kraft i utopin. Projektet är ett samarbete med Nobelprismuséet. ... läs mer »

Produktionsplan för fossila bränslen dubbelt så stor för att klara 1,5 gradersmålet

Den globala produktionen av fossila bränslen som kol, olja och gas minskar inte - utan ökar. Enligt en ny rapport från FN och Stockholm Environment Institute som släpps idag, planeras dubbelt så stor produktion än vad som är möjligt om det ska gå att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Nu behövs globala åtgärder för att snabbt minska produktionen, säger Peter Erickson, forskare på Stockholm Environment Institute i USA, som vill att frågan förhandlas på klimatmötet i Glasgow. ... läs mer »

Krabbor blir som förtrollade av kraftkablar

Krabbarten krabbtaska utanför Skottland har visat ett oroande beteende i närheten av kraftkablar, rapporterar brittiska the Guardian. Det handlar om kablar som används för att transportera energi från havsbaserade vindkraftverk och som verkar locka till sig djuren med sitt elektromagnetiska fält. Väl i närheten av kablarna blir krabborna passiva och stillastående. ... läs mer »

Så ska djurförsöken fasas ut

En klar majoritet av EU-parlamentets ledamöter har beslutat att låta EU-kommissionen ta fram en plan för att fasa ut djurförsök i olika typer av forskning. Men är vetenskapen redo att ersätta djurförsök med andra metoder och vilka metoder är det då som kan ersätta djurförsöken? Vi frågade Mattias Öberg, docent i toxikologi vid Karolinska Institutet. ... läs mer »

Så tar luktreceptorn emot en doft

I Nature har forskare för första gången avslöjat hur det ser ut när en luktreceptor tar emot en doft, hos en viss sorts insekt. Tidigare trodde man att luktmolekylen la sig som en nyckel i ett nyckelhål - men den nya studien visar att en enda receptor kan binda till fler dofter samtidigt och på lite olika sätt. "Luktsinnet är jätteviktigt, men vi förstår inte hur viktigt förrän vi tappar det. Men det är också det sinne vi förstår minst av hur det fungerar, så från rent grundforskningsperspektiv är det oerhört intressant", säger Marcus Stensmyr vid biologiska institutionen på Lunds universitet. ... läs mer »

Costa Rica och Milano belönas för idérikt miljöarbete

Det stora globala miljöpriset Earthshot Prize har delats ut för första gången med syftet att hitta lösningar som kan bidra till att lösa världens miljöproblem. Bland de fem pristagarna finns Costa Rica som belönas för ett projekt där lokalbor får betalt för att skydda skogar och den italienska staden Milano som arbetar mot matsvinn. Prissumman uppgår till motsvarande 11,8 miljoner kronor. ... läs mer »

Långlivad kemikalie regnar ner i Vättern

Sjön Vättern fylls varje år på med upp till 170 kilo av den svårnedbrytbara kemikalien TFA via regnet, enligt en doktorsavhandling från Örebro universitet. En källa till föroreningen tros vara nedbrytningsprodukter från andra ämnen som används i kylskåp och frysar. Exakt hur farlig TFA är vet man inte men den ingår i gruppen PFAS där vissa ämnen är kopplade till sjukdomar. ... läs mer »