text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Vetenskapsradion 

30 gånger större risk för extrem värmebölja

Stora delar av Indien och Pakistan har i år fått en ovanligt tidig och långvarig värmebölja. Mars månad blev den hetaste i Indien på 122 år.Nu visar forskning att den här extrema värmeböljan har omkring 30 gånger större sannolikhet att inträffa nu, då den globala medeltemperaturen har stigit med 1,2 grader, jämfört med om den inte stigit alls.RÄTTELSE: I sändningen den 24 maj 2022 kl 08.36 angav vi en felaktig siffra på temperaturhöjningen. Det rätta är 1,2 grader. Vi beklagar felet. ... läs mer »

Supertomater producerar mer D-vitamin

Nu har forskning, publicerad i tidskiften Nature Plats, lyckats ta fram tomater som är riktiga D-vitaminbomber.Genom att med gensaxen CRISPR, inaktivera en gen i tomaten så produceras mer av förstadiet till D-vitamin. Det är en effektivare metod än den traditionella växtförädlingen.Redigeringen gör också att det produceras mindre av det ohälsosamma ämnet tomatin. Att kunna göra växter mindre onyttiga kan förändra vår syn på matsvinn, menar växtbiolog Folke Sitbon... läs mer »

Människor vid Stonehenge fick parasiter från rå mat

Människorna som byggde det förhistoriska monumentet Stonehenge i södra England, åt troligen råa organ från nötkreatur. Brittiska forskare studerade fossilerat bajs från den plats där de här människorna levt. När de undersökte fynden i mikroskop kunde de hitta ägg från en parasit som är typisk i inälvor från kor, så människorna verkade bland annat leva av inälvsmat som inte alltid var tillagad.... läs mer »

Lugna korallrev gav fler och friskare fisk

Fiskar i korallrev kan ha lättare att ta hand om sina avkommor om bullret från båttrafik minskar. Den visar en studie från brittiska forskare som undersökt frökenfisken Acanthochromis polyacanthus vid Australiens nordöstra kust.Forskarna studerade olika rev. Vid hälften hade man dämpat fartygsbuller genom att minska antalet fartyg och se till att de höll lägre hastighet.I de lugnare reven fanns fler och större avkommor av frökenfisken kvar i slutet av lekperioden.... läs mer »

Forskare: Problem att flyktingar inte har rätt till svenskundervisning

Massflyktsdirektivet ger ukrainska flyktingar rätt till skydd i valfritt EU-land. Väl i Sverige får de tillfälligt uppehållstillstånd och rätt att arbeta, men inte rätt till svenskundervisning.Direktivet formulerades redan i samband med Balkankriget på tidigt 90-tal, men det är först nu i och med Rysslands krig mot Ukraina som det används. "Vi måste lära oss att de som har kommit under den här regleringen behöver lära sig svenska. Det är något man bör tänka över och politiskt diskutera", säger Eskil Wadensjö, professor i arbetsmarknadspolitik. ... läs mer »

Myror kan tränas till att upptäcka cancer

Myror kan tränas till att upptäcka lukten av cancerceller, har en fransk forskargrupp visat med hjälp av svart slavmyra.Myrorna lärde sig att associera den speciella lukten av cancerceller med en belöning av sockerlösning.Fortsatt forskning behövs för att ta reda på hur många olika typer av cancer samma myra kan känna igen och om det fungerar även med riktiga patientprover.... läs mer »

Introverta personer har lättare att låta som en äkta fransman

Introverta personer har lättare att prata franska, enligt forskning från SU.I studien ingick 62 svenskar i Frankrike, som alla lärt sig franska i tonåren eller senare, och som bott i landet i snitt tjugo år. Även om alla behärskade språket bra så fanns det en skillnad i vilken utsträckning dom uppfattades som äkta fransmän.Andra faktorer som påverkade var vistelsetid i landet och en god förmåga att minnas ljudsekvenser... läs mer »

Lyckad odling i mångrus

Ett amerikanska forskarlag har lyckas odla backtrav i mångrus (regolit) som hämtades hem för femtio år sen av Apollo-expeditionerna.Om man kan använda material som redan finns på månen för växtodling där så skulle det underlätta för exempelvis framtida bosättningar på månen.Forskarna vill nu bättre förstå vilka gener som olika växter kan behöva för att bättre klara av de tuffa förutsättningarna, och om det finns olika typer av mångrus som passar olika bra att odla i.... läs mer »

Rasrisken i Ångermanälven kartlagd

Riskerna för skred i Ångermanälven har kartlagts av Satens geotekniska institut - SGI.Myndigheten kommer fram till att riskerna för skred i centrala Sollefteå är mindre än vad man tidigare befarat. Men att det samtidigt finns områden längs älven med hög risk som behöver utredas vidare.Förutom Ångermanälven har SGI tidigare utrett skredriskerna längs med bland annat Göta älv och Säveån.... läs mer »

Svårt förutsäga björkpollensäsongen vid ostkusten

Nästan hälften av björkpollen längs med ostkusten kan vissa år komma från Polen och Ukraina. Det gör det svår att förutsäga pollensäsongen.För Västkusten har forskaren Åslög Dahl däremot en modell som med hög träffsäkerhet kan förutsäga nästa års björkpollensäsong. Den utgår från fjolårets värmenivåer och blomperiod hos björken med en tidserie 45 år tillbaks i tiden. ... läs mer »

Kan må gott-hormon skydda äldre mot bedragare?

Äldre tenderar att ha svårare att tolka negativa sociala signaler, vilket kan göra det lättare att bli lurad av bedragare.I tidigare djurstudier har man sett att hormonet oxytocin, ett hormon kopplat till välmående, kan underlätta förmågan att bättre tolka sociala signaler.Nu testar forskare från University of Florida om ett nässpray med oxytocin skulle kunna hjälpa äldre människor att bättre genomskåda bedrägligt beteenden. Preliminärt tyckt det ge små men gynnsamma effekter.... läs mer »

Kinesiska rökelser från 800-talet upptäckta

Från Tang-dynastin (år 618 till 907) finns det texter som beskriver hur exotiska dofter från fjärran länder använts i Kina, men det har varit sparsamt med arkeologiska bevis.Kinesiska forskare har analyserat innehållet i tre silverbehållare från 800-talet, som hittats vid utgrävningar av Famen-templet i centrala Kina.I behållarna hittade de spår av elemi, agarträ och olibanum - dyrbara, aromatiska material som sannolikt importerats från områden som Indien och Afrikas horn.... läs mer »

En kram tycks minska stress

En kort kram kan fungera som buffert mot stress. Det hävdar tyska forskare som undersökt det här experimentellt.76 personer utsattes för ett stresstest där de under tre minuter stoppade ned handen i iskallt vatten. Stresshormonet kortisol mättes i saliven innan och efter testet.Ungefär hälften av deltagarna fick en kram av sin partner precis innan testet. Hos dem steg inte kortisol-nivåerna lika mycket som hos dem som inte fått en kram. Men det här gällde bara kvinnorna. Hos männen verkade inte kramen påverka stresshormonet kortisol.... läs mer »

Smältande istungor får svårt att återhämta sig

Istungor är flytande förlängningar av landbaserade glaciärer. Och viktiga eftersom de bromsar upp smältande glaciärer att nå havet.Men i och med klimatförändringarna smälter också istungorna.En ny studie visar att om en av Grönlands största istungor bryts upp kan den sannolikt inte återhämta sig, om inte jordens framtida klimat blir avsevärt kallare.... läs mer »

Sandstormar och fåglar som faller från skyn - i skuggan av kriget

Tusentals fåglar faller från skyn i den uppemot 48-gradiga hettan i Ahmedabad i nordvästra Indien.Irak har den senaste månaden drabbats av åtta sandstormar som stängt stora delar av samhället och tvingat tusentals människor att uppsöka sjukvård.Det är bara några av de klimatrelaterade extrem-händelser vi inte rapporterat om när det mesta handlar om kriget i Ukraina och vår Natoansökan.... läs mer »

Föroreningar vanlig dödsorsak

Ungefär nio miljoner människor dog av föroreningar under 2019. Det visar en ny rapport som släpps i tidskriften The Lancet Planetary Health.Den nya rapporten visar att dödsfall som kan kopplas till extrem fattigdom minskar. Det kan till exempel handla om föroreningar i dricksvattnet. Men samtidigt ökar dödsfallen av till exempel luftföroreningar från industrier.... läs mer »

Nya smarta linser kan frigöra läkemedel

Ett Kinesiskt forskarteam har utvecklat en kontaktlins som kan ge ifrån sig läkemedel direkt till ögat. Forskarna tror att denna smarta lins kan bli en möjlig framtida behandling av Grön Starr.Linsen kan känna av ett ökat tryck i ögat och frigöra ett läkemedel om trycket överstiger en viss nivå. ... läs mer »