text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Vetenskapsradion 

AI spårar invasiva arter

AI - alltså artificiell intelligens - används inom allt fler områden. Nu meddelar forskare på Nya Zeeland att man håller på att utveckla ett AI-program för att spåra invasiva arter i landet. Med hjälp av bland annat satellitbilder och viltkameror hoppas forskarna inom projektet TAIAO, att AI:n ska hjälpa till att få koll på hur till exempel katter och råttor breder ut sig.... läs mer »

Nu krockar rymdfarkosten med asteroiden

I natt är det meningen att en rymdfarkost, för första gången, ska krocka in i en asteroid för att pröva att ändra rymdstenens bana. Syftet är att undersöka möjligheten att göra det här i skarpt läge i framtiden, om jorden skulle hotas av en asteroid.En som följer NASA:s DART-projekt, är Mikael Granvik, docent i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet.... läs mer »

Ny lag kräver märkning av ohälsosam mat

I Argentina införs nu en ny lag som kräver att livsmedel som inte är hälsosamma förses med varningsetiketter.Det gäller till exempel sötade flingor, ultraprocessad mat och läsk. Studier från andra länder där liknande lagar införts, till exempel Chile, visar att konsumtionen av onyttiga livsmedel minskat och många företag har ändrat innehållet i sina produkter.... läs mer »

Ansiktsigenkänning på grisgård förbättrar djurskötseln

Med hjälp av en kamera och datorprogram som använder artificiell intelligens kunde engelska forskare identifiera grisar utifrån enskilda kännetecken, rapporterar New Scientist.Systemet möjliggör utfodring och medicinering anpassad för enskilda djur.Systemet kan appliceras även i annan djurhållning.... läs mer »

Nasas månprogram Artemis på banan igen

Efter en tidigare läcka i rymdraketens bränslesystem har felet nu åtgärdats. Preliminärt uppskjutningsdatum är den 27 september.Med Artemis-programmet planerar Nasa att sätta människor på månen någon gång mellan år 2025 och 2026. Det blir första gången sedan Apollo-programmets sista månlandning 1972. I förlängningen vill Nasa etablera en permanent månbas.... läs mer »

Pappersbatteriet ska lagra energi i byggnader

Ett hållbart pappersbatteri som kan lagra energi, och samtidigt isolera väggarna i ett hus. Ja det är vad forskningsinstitutet Rise utvecklar i ett nytt projekt.Batteriet består av knappt millimetertjocka pappersark som tillverkas i A4-storlek. Celullosafibrerna blandas med bland annat biobaserat kol och en elektriskt ledande polymer vilket gör att pappret kan lagra energi.... läs mer »

Viktminskande läkemedel som kan revolutionera behandling nu godkänt i EU

Det viktminskande läkemedlet Tirzepatid, har godkänts i EU för behandling av diabetes typ 2. Det bekräftar både EMA och läkemedelsföretaget.En behandling som både gör att patienter minskar i vikt med upp till tre gånger så mycket och fungerar på fler personer och fler diabetes typ 2-varianter.Överläkaren Mikael Rydén från Karolinska universitetssjukhuset beskriver det som en ny generation av läkemedel i den här klassen. ... läs mer »

Vinäger kan användas mot livmoderhalscancer i Afrika

Vinäger eller ättikssprit och ett instrument för att ta ut celler ur slidan är det som behövs för att kartlägga livmoderhalscancer. Det kan bli en billig metod för att upptäcka cancern i låg- och medelinkomstländer, enligt Lancet-kommissionen kring cancer i Afrika söder om Sahara.En tredje del av de kvinnor som dör i livmoderhalscancer finns idag i länderna söder om Sahara, trots att bara omkring 15 procent av världens kvinnor bor där .Men när celler som är i ett förstadium till cancer blandas med vinäger eller ättikssprit så koagulerar de - tjocknar till, och vätskan blir vit, berättar gynekolog Lawrencia Dsane för Vetenskapsradion. Det gör att cancern kan upptäckas snabbare. I förlängningen räknar kommissionen med att man därmed kan rädda hälften av de som annars hade riskerat att dö.... läs mer »

Opium i forntida lerkärl

I Israel har arkeologer hittat spår av opium i cirka 3500 år gamla lerkärl, som i sin tur hittats i gamla gravar.Kanske ett tecken på att drogen använts på något sätt i begravningsceremonier, menar forskarna nu, även om vi idag inte vet mer specifikt vilken roll opiumet spelat.Det rapporterar The Guardian.... läs mer »

Många kvinnor drabbas av cancer söder om Sahara

Kvinnor drabbas i hög grad av cancer i afrikanska länder söder om Sahara.Det visar en Lancet-kommission med 54 internationella forskare som nyligen presenterade sina resultat i Stockholm.Det finns flera orsaker. Bland annat ändrade livsstilsvanor som mer bilåkande, mer tv-tittande och ätande av snabbmat som har lett till ökad fetma. Något som i sin tur ökar risken för bröstcancer.... läs mer »

Stadens träd hotas av stigande temperaturer

Många träd och buskar i städer över hela världen riskerar att fara illa på grund av den globala uppvärmningen.I studien har forskarna från bland annat Australien undersökt hur ett allt varmare klimat kan tänkas påverka över 3000 träd- och buskarter, planterade i ungefär 160 städer över hela världen.Man kommer fram till att om knappt 30 år så riskerar ungefär 70 procent av alla arter i studien att ha påverkats negativt.... läs mer »

AI har lyckats göra global karta över myror

Insekter är livsviktiga för att naturen ska fungera, de är limmet som håller samman ekosystem.Nu har forskare, med hjälp av AI, för första gången gjort en global karta över den största insektsgruppen, myror, för att se myrors artrikedom runtom i världen.Med kartan kan vi få svar på globala frågor som vi inte tidigare kunnat, till exempel hur myrors utbredning påverkas av klimatet.... läs mer »

Knallgul steril lax utvecklad i Norge

Avslagen gen gör att de inte producerar ägg eller spermierFlera fördelar med sterila laxar, en är att de inte kan föröka sig med vilda laxar om de skulle rymma från odlingen, en annan är köttet. Könsmogna laxar får sämre köttkvalitetEnligt forskarna är de lika friska och nyttiga att äta som vanlig lax. Knallgula på grund av en annan genförändring för att kunna skilja dem åt i försöken... läs mer »

Torkan i USA breder ut sig

Västra USA är vana vid höga temperaturer men östra USA har alltid kunnat räkna med att det kommer mer regn. Det är en temperaturmässigt gräns som delar USA i två. Men nu håller gränsen för det torra USA på att flytta österut vilket drabbar jordbrukare som haft verksamhet på östra sidan i flera generationer. Delstaten Nebraskas yta utgörs till 92 procent av jordbruk och rancher och förfäderna slog sig ner här för att det var grönt och för att det kom mycket regn. Men takt med att temperaturerna stiger och regnet uteblir, så är gårdens skörd förstörd och framtiden är osäker. ... läs mer »

Vraket Rone töms på olja

Nu börjar arbetet med att tömma tankfartyget Rone, som sjönk utanför Gotland 1981.Vraket rankas som ett av landets fem miljöfarligaste vrak. Ungefär 200 000 liter tjockolja beräknas finnas i Rone.Tömningen utförs av en obemannad undervattensrobot. ... läs mer »

Nya prover innehåller möjliga spår av liv på Mars

Nasas rymdbil Perseverance landade förra året i en krater på Mars.Nu rapporteras att Perseverance har samlat på sig flera kärnor av sedimentärt berg. Och några innehåller förmodligen organiska föreningar, som på jorden ofta förknippas med olika former av liv.Det slutgiltiga svaret kommer att dröja eftersom stenarna väntas hem till jorden om elva år. Det rapporterar TT.... läs mer »

Sökes: Queer litteratur på minoritetsspråk

Vad finns det egentligen för litteratur med hbtqi-perspektiv?Ja den frågan ställer sig nu Göteborgs universitet med projektet Queerlit som är en databas där exempel samlas.Universitetet vill också få hjälp av allmänheten att hitta fler exempel på böcker med dessa perspektiv, och som är skrivet på något av minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib eller samiska.... läs mer »