text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Vetenskapsradion 

Forskare: Antarktis is smälte fortare under istiden än i dag

Isen på Antarktis kan ha smält mer än tio gånger snabbare för 14000 år sedan än den gör i dag. Det har engelska och norska forskare kommit fram till genom att studera havsbotten.... läs mer »

Kinkiga barn långvarig utmaning vid matbordet

Brukar ditt förskolebarn skjuta ifrån sig mattallriken eller vägra ta en tugga till av någon grönsak? Räkna då inte med att petigheten kommer växa bort den närmaste tiden.... läs mer »

Kopplingen graviditet och covid-19 undersöks

Göteborgs Universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset inleder gemensamt en nationell studie om hur covid-19 påverkar graviditet och fosterutveckling.... läs mer »

Patient Zero – ett dumt ordval för covid-19-patienter

Hur vi uttrycker oss kan vara extra viktigt i tider av smittspridning. Den senaste tiden har uttrycket Patient Zero, patient noll, börjat användas om covid-19-fall. Men det är ett uttryck med en mörk historia.... läs mer »

Så ska vårdpersonalen klara trycket – Vetenskapsradions coronaspecial

”Det var som ett helvete hade brutit loss. Vi var rädda att vi inte skulle kunna göra tillräckligt.” Pandemin sliter på vårdpersonalen och risk finns för att de drabbas av utbrändhet eller depression. Hur motverkar man det?... läs mer »

Solen kan ha skapats av en dvärggalax

Solens födelse kan ha orsakats av gravitationen från Sagittarius, en dvärggalax i stjärnbilden Skytten som kretsar runt Vintergatan.... läs mer »

SpaceX-uppskjutningen försenad

Strax efter klockan halv elva i kväll ska två amerikanska astronauter åka upp till den internationella rymdstationen ISS.... läs mer »

Hög andel asymptomatiskt smittade på kryssningsfartyg

Mer än 80% av de Covid-19-smittade på en antarktiskryssning under pågående pandemi upplevde inga symptom, enligt en ny studie.... läs mer »

Pressad personal i ovanligt projekt med psykologiskt stöd

Vårdpersonal riskerar att gå in i depression på grund av den intensiva arbetsbörda som coronapandemin innebär.... läs mer »

Så ska fladdermöss kartläggas av frivilliga

I ett medborgarforskningsprojekt kan allmänheten hjälpa forskare att ta fram mer kunskap om fladdermöss i stadsmiljöer.... läs mer »

Oro för strömmingen – forskningsinsats inleds

Är stora trålfiskare i Östersjön ett hot mot strömmingen längs våra kuster? Nu ska forskare ta reda på mer om hur strömmingen mår.... läs mer »

Det vill många göra när pandemin är över

Många längtar efter att få kramas igen, och att åka buss som vanligt. Preliminära resultat från en studie visar vilka vanor folk saknar, och vilka ovanor man vill sluta med när pandemin är över.... läs mer »

Läkemedel ger visst hopp – Vetenskapsradions coronaspecial

Nu publiceras de vetenskapliga resultaten kring läkemedlet remdesivir. Kan det bekämpa coronaviruset, och betyder det i så fall att vi har en första medicin mot corona?... läs mer »

Havets arter snabbast i klimatracet

Jämfört med arter som lever på land har de havslevande en bättre förmåga att kompensera för uppvärmningen genom att flytta sig.... läs mer »

Oro att coronakrisen föder spelproblem

Nu under coronakrisen finns en oro att spelproblemen kommer öka, som följd av en sämre ekonomi och psykisk ohälsa.... läs mer »

Älgens sätt att klara vintern

Älgar kan sänka både kroppstemperatur och hjärtfrekvens för att klara vintern när de har sämre tillgång till mat. Den slutsatsen drar forskarna som nu för första gången har mätt hur älgars hjärtrytm och temperatur varierar över ett helt år.... läs mer »

Så föddes intensivvården

I början på 1950-talet började en helt ny vårdform som skulle rädda många liv att växa fram. Intensivvården föddes i Skandinavien i samband med de stora polioepidemierna.... läs mer »