text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Fårbönder ser fram emot färre vargar: ”Måste ner till en acceptabel nivå”

Svenska fåravelsförbundet välkomnar att regeringen nu närmast ska halvera den svenska vargstammen.Enligt ett majoritetsbeslut i riksdagen förra veckan ska vargstammen minska från dagens 400 individer till mellan 170 och 270 individer.Världsnaturfonden (WWF) är kritiska till den föreslagna minskningen av vargstammen.... läs mer »

Minst 15 döda i skolskjutning i Texas

I USA har 14 barn och en lärare dödats i en skolskjutning i Texas, det uppger delstatens guvernör.Skjutningen inträffade på en låg- och mellanstadieskola i staden Uvalde, ungefär en timmes bilfärd från den mexikanska gränsen vid San Antonio.Den misstänkte gärningsmannen, en 18-åring från staden, är död och enligt polisen tyder allt på att han agerade på egen hand.... läs mer »

Livet i Charkiv börjar återgå till det normala

Tre månader efter att Ryssland invaderade Ukraina har livet på vissa ställen börjat återgå till det normala. I landets näst största stad Charkiv återupptogs tunnelbanetrafiken i går. Per-Olov Karlsson bor i Charkiv och har befunnit sig i staden sedan krigets början. Matköerna har ökat ofantligt sedan tunnelbanan öppnade, berättar han, eftersom människor kunde få mat där tidigare.Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi på försvarshögskolan, säger till Studio Ett att kriget kan ta år. Ukraina har det långsiktiga övertaget i kriget, säger han, även om Ryssland just nu kan nå mindre framgångar lokalt.... läs mer »

Kökaoset på Arlanda flygplats fortsätter

Kökaoset vid säkerhetskontrollerna på Arlanda flygplats fortsätter att vara stort.Timslånga köer ställer till det för resenärerna. Bengt B Hanson missade sitt flyg på grund av det.Orsaken till de långa köerna vid säkerhetskontrollen på Arlanda är personalbrist i kombination med att flygandet tagit fart, säger Lena Johansson, regionchef Öst på Avarn Security, som bland annat sköter säkerheten på Arlanda.... läs mer »

Ungern inför undantagstillstånd - på grund av kriget i Ukraina

I Ungern har man infört undantagstillstånd - på grund av kriget i Ukraina. Det meddelade premiärminister Viktor Orban idag.Parlamentet behöver ha utrymme att snabbt svara på utmaningar, sa han. Undantagstillståndet ger Orban rätt att snabbt besluta om åtgärder genom dekret. Orban har tidigare infört undantagstillstånd på grund av migration och coronapandemin.... läs mer »

USA vägrar bjuda Kuba till toppmöte – presidenter hotar med bojkott

En konflikt hotar toppmötet mellan statscheferna i Nord- och Sydamerika, som är planerat att hållas i Los Angeles, USA, den 6-10 juni.Flera presidenter i Sydamerika - däribland Mexikos och Bolivias - hotar att bojkotta mötet om USA inte bjuder in sina ärkefiender i regionen; Kuba, Nicaragua och Venezuela.Källor i Washington uppger att man försöker hitta nån typ av lösning för att rädda toppmötet.... läs mer »

Problem med invasiva arter – växer sig över två meter höga

Enligt Riksrevisionen har ansvariga myndigheter inte gjort det de ska för att bekämpa invasiva främmande arter, trots att problemen är kända sedan 90-talet.Barbro Wikström och Bjarne Nygren har en kolonilott i Luleå och precis vid tomtgränsen finns invasiva arter som blir över två meter höga. Nu vill man ha hjälp av kommun och myndigheter.”Hur vi ska klara av att få bukt med det här, det vet jag inte. Det blir ju bara ett större och större område”, säger Barbro Wikström.... läs mer »

EU-länder manar till gemensamma regler om husdjur

Flera EU-länder vill se gemensamma regler kring vilja djur som ska få klassas som husdjur.I dag skiljer sig lagstiftningen markant från land till land – i vissa länder är det till exempel okej att ha tiger som husdjur.”Det kan vara utmaningar kring att få till en gemensam lista men än så länge är vi positiva till tanken”, säger jordbruksminister Anna-Caren Sätherberg.... läs mer »

Svenska och finländska delegationer på plats i Turkiet för nya samtal

Sverige och Finland har skickat varsin delegation till Turkiet för att träffa den biträdande utrikesministern och presidentens talesperson i Ankara. Mötet sker för att försöka komma närmare varandra i frågan om Natomedlemskap för Sverige och Finland, något som ju Turkiet hittills har stoppat. Turkiet kräver bland annat att Sverige tydligt ska stoppa och sluta understödja terrorism från Sverige, däribland PKK.... läs mer »

Efter flera skjutningar – polisen får förstärkning

I Eskilstuna kommer polisen få förstärkning från andra delar av regionen efter en våg av skjutningar under våren och mordet som skedde på öppen gata i går eftermiddag. Ingen person är längre frihetsberövad som misstänkt för mordet och Oscar Nissfolk som är biträdande lokalpolisområdeschef i Eskilstuna vädjar om hjälp från allmänheten“Det sker ju vid en tidpunkt då det finns väldigt mycket människor i rörelse och med sagt så vet vi att det finns många vittnen än de vi har i nuläget och vi är väldigt angelägen om att komma i kontakt med dom människorna” säger Oscar Nissfolk.... läs mer »

Regeringen: Fler invandrarkvinnor ska jobba

Regeringen vill att fler kvinnor som är födda utomlands ska jobba och ger en rad myndigheter ett uppdrag om detta.Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S): ”Man ska arbeta och försörja sig själv och inte skaffa fler barn än man kan försörja.”Regeringen tänker dock inte röra flerbarnstillägget som innebär att ju fler barn en familj har, desto högre blir bidraget.... läs mer »

Estlands premiärminister: ”Världen får inte ge efter för Rysslands krav”

Estlands premiärminister Kaja Kallas är på besök i Göteborg i dag och behåller därmed en fortsatt hård ton mot grannlandet i öster.”Världen får inte ge efter för Rysslands krav i kriget i Ukraina”, säger hon.Sverige är en av Estlands viktigaste handelspartners och det är med en större näringslivsdelegation som premiärminister Kaja Kallas är på besök i Sverige under två dagar. Men besöket kom att överskuggas en del av säkerhetsläget i Europa.... läs mer »

FHM går emot ECDC om vaccin mot smittkoppor: ”Håller isär diskussionen”

Folkhälsomyndigheten går emot den Europeiska smittskyddsmyndighetens, ECDC:s rekommendation till alla medlemsländer i EU att se över sina lager av vaccin för smittkoppor.Det vaccinet har visat sig ge ett 85-procentigt skydd även mot apkoppor och därför rekommenderade ECDC igår alla medlemsländer att se över sin tillgänglighet för det vaccinet.”Nej, vi håller isär den diskussionen. Vi behöver ha tillgängligt vaccin mot smittkoppor och det tror vi inte blir aktuellt mot apkoppor”, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.... läs mer »

Tre personer häktade för mord på flicka i Nacka

Nacka tingsrätt har nu häktat alla de tre personer som misstänks för ett mord på en tonårsflicka i Nacka i förra veckan.Det är två män, och en kvinna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för mord - den starkare graden av misstanke.Alla tre nekar till brott.... läs mer »

Läcka avslöjar kinesiska lägers brutalitet i Xinjiang

Kina kränker mänskliga rättigheter i så kallade arbetsträningscenter för uigurer, enligt läckta dokument som BBC tagit del av.Enligt dokumenten döms folk på godtyckliga grunder till omotiverat långa fängelsestraff. Även familjemedlemmar till dömda ska ha häktats på grund av deras släktskap.Läckan sammanfaller med FN:s människorättskommissarie Michelle Bachelets resa till landet.... läs mer »

Dystrare tider för techbolagen när räntorna höjs

Techbolagen går mot dystrare tider. De techbolag som tidigare satsat på tillväxt måste nu snabbare kunna presentera vinst för att locka investerare. När räntorna höjs minskar riskviljan hos investerare som söker sig till tryggare bolag som genererar vinst och utdelning.”De flesta av de här techbolagen gör inte det vilket sätter dem i en tuffare position”, säger Stefan Lundell, reporter och medgrundare till tidningen Breakit. ... läs mer »

”Viktigaste uppgiften är att skapa hög avkastning”

Fjärde och sjunde AP-fondens fossila innehav har ökat under 2021, det visar Ekonomiekots granskning.Finansmarknadsminister Max Elger tycker att fondernas hållbarhetsarbete är bra då de minskat sina fossila innehav över tid.Första till fjärde AP-fonden har ett lagstadgat krav att göra ansvarsfulla investeringar. Elger vill även reglera den sjätte och sjunde ap-fonden... läs mer »