text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Stopp i tågtrafiken på Västra stambanan

Just nu är det helt stopp för tågtrafiken mellan Örebro och Hallsberg och det påverkar alla tåg mellan Stockholm och Göteborg.Det har varit stopp sedan halv tre inatt och det finns ingen prognos när tågen rullar igen.Räkna med förseningar. Personal är på plats och felsöker. Texten uppdateras... läs mer »

Åldersgräns för porr på centerns agenda

Centerpartiets partistämma drar igång på fredagen och huruvida partiet ska verka för att införa en åldersgräns på att titta på pornografi på internet är en av motionerna som ska behandlas.Partistyrelsen står bakom förslaget, precis som Centerkvinnorna. Ungdomsförbundet CUF och Centerstudenter tycker däremot inte att det bör utredas.”Det är ett trubbigt verktyg som slår väldigt brett. Jag tror att integritetsvärdena vi tappar är väldigt stora”, säger Rasmus Elfström, ordförande för Centerstudenter.... läs mer »

Så kan militären hjälpa polisen med våldsvågen

Statsministern ska idag möta ÖB och rikspolischefen för att diskutera hur försvarsmakten kan hjälpa polisen att bekämpa gängvåldet. Marika Ericson, chef för centrum för operativ juridik och folkrätt på Försvarshögskolan, nämner några exempel:”Till exempel bevakningsuppgifter, att man skulle kunna hjälpa till där för att på något sätt frigöra polisiära resurser. Det har också pratats om teknisk kunskap”, säger hon.... läs mer »

Rysslandsvännen kan ta makten i EU-landet

Många slovaker har tröttnat på den stora vapenhjälpen som landet skickar till Ukraina och tänker därför, i parlamentsvalet på lördag, rösta på den förre premiärministern Robert Ficos parti Smer som vill avbryta stödet och slå in på en mer Rysslandsvänlig kurs.Men det liberala partiet PS vill fortsätta stödet till Ukraina och i de sista mätningarna ligger PS jämsides med Ficos parti.”Slovakien har blivit som många andra starkt polariserade länder”, säger den politiska analytikern Alena Kudzko.... läs mer »

Tio strejkande lokförare inför rätta: ”Står upp för säkerheten”

Idag inleds rättegången i Arbetsdomstolen mot 10 av tågbolagets MTR:s pendeltågsförare i Stockholm som stämt för att ha deltagit i en så kallad vild strejk i våras. Först hade företaget MTR stämt drygt 100 lokförare, men i onsdags återkallades stämningsansökningar mot drygt 90 förare och kvar finns nu 10 som ska infinna sig i rätten. De är slumpvis utvalda bland de som hade en ledig dag idag. ... läs mer »

Så vill regeringen straffa fler som fuskar med folkbokföringen

Det handlar till exempel om den som tar betalt för att andra människor får skriva sig på den egna adressen.Därför skall en utredare nu få i uppdrag att se över straffbestämmelserna i folkbokföringslagen och lämna förslag på skärpt straffansvar.Regeringen vill även utreda om fingeravtryck och ansiktsbilder, som Skatteverket tar idag vid id-kontroller ska få sparas och användas senare.... läs mer »

Polisen kan sätta in kameror på platsen efter mordet

Stockholms stad har beslutat att tillfälligt stänga Mälarhöjdens idrottsplats efter att en 18-åring skjutits ihjäl på området.Ekot har berättat om att polisen redan innan dödsskjutningen gripit unga män med koppling till platsen, som kan knytas till både gängkriminalitet och narkotikaförsäljning.Polisen undersöker nu möjligheten att införa tillfällig kameraövervakning. Susan Friberg, lokalpolischef i Skärholmen: ”Vi vill öka tryggheten.”... läs mer »

Tre döda i skjutningar i Rotterdam – 32-årig man gripen

I nederländska Rotterdam har tre personer dött i två skjutningar, den ena i ett klassrum på ett sjukhus och den andra i en bostad, rapporterar flera nyhetsbyråer. En av de döda är en 14-årig flicka. I förbindelse med skjutningarna ska det även ha börjat brinna på båda platserna. Polisen har gripit en 32-årig man, misstänkt för skjutningarna. Motivet är okänt. ... läs mer »

Furtenbach: Så var Kristerssons tal till nationen

Budskapet var allvarsamhet och ansvar när statsminister Ulf Kristersson höll tal till nationen med anledning av det grova våldet. Det säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.Kristersson talade även om flera åtgärder som regeringen vill vidta. Bland annat om att han kommer kalla överbefälhavaren och rikspolischefen till möte imorgon, och att han inspireras från utomlands.Statsministern la också skulden för våldet på den tidigare socialdemokratiska regeringen. ”Det är ett ständigt återkommande tema när Kristersson talar om gängkriminaliteten. Han säger att det har byggts upp under lång tid, han skyller på företrädarna som borde gjort saker för länge sen. Han menar att den här regeringen kan göra de förändringar som behövs, det kunde inte den förra,” säger Fredrik Furtenbach.... läs mer »

Kallar ÖB till möte om gängvåldet: ”Allt ligger på bordet”

Med anledning av den senaste tidens grova våldsbrott talade statsminister Ulf Kristersson (M) i kväll till nationen. Kristersson öppnade för militär medverkan i polisiära uppgifter. Dessutom vill statsministern lära av andra länder. New York har kameror med ansiktsigenkänning. Det borde Sverige också pröva, enligt statsministern.... läs mer »

Kristersson håller tal till nationen

Klockan 19.00 ikväll kommer statsminister Ulf Kristersson hålla ett tal till nationen med anledning av det grova våldet. Det skriver regeringen på sin hemsida... läs mer »

Vill höja krav på MP-kandidatur efter utspel om dödsstraff

Det finns en utbredd intern kritik mot Miljöpartiets pågående språkrörsprocess – där tolv män tävlar mot varandra. På en intern utfrågning i veckan framgick det att en av kandidaterna, som är nybliven medlem i partiet, kan tänka sig dödsstraff.Nu har det blossat upp en het debatt om att kraven för att få kandidera till en sådan här toppost måste höjas.”Jag tycker att det är ett problem att det i vårt parti är det är möjligt för vem som helst att bli medlem och sedan direkt, utan några som helst hinder, spärrar eller prövning kunna kandidera till att leda vårt parti”, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde.... läs mer »

Skyddet för ukrainska flyktingar förlängs

EU förlänger det tillfälliga skyddet för ukrainska flyktingar till och med mars 2025. Skyddet gäller över fyra miljoner människor som flytt kriget i Ukraina och det ger rätt till bland annat boende, sjukvård, och arbetstillstånd. ... läs mer »

Kinesisk fastighetsjätte i kris – grundaren brottsanklagad

Evergrandes grundare miljardären Hui Ka Yan befinner sig enligt rapporter i en form av husarrest och bevakas av polis. På grund av sina skuldproblem genomgår fastighetsbolaget Evergrande en statligt ledd rekonstruktion, där även grundarens stora privata förmögenhet kan vara av intresse.Krisen har pågått under ett par års tid, då den kinesiska staten försökt minska den tidigare vildvuxna fastighetsbranschens risktagande och skuldsättning.... läs mer »

Sverige missar målet för forskning och utveckling

Svenska företag är etta i Europa på forskning och utveckling. Trots det når inte Sverige det nationella målet.Målet är att Sverige ska ha 4 procents forskning och utveckling i förhållande till BNP. I dag är nivån 3,5 procent.”Ska vi upp i de här nivåerna så är det mest rimliga att näringslivet ökar de här värdena”,säger Peter Frykblom, chefsekonom på myndigheten Tillväxtanalys.... läs mer »

Gamla virus tinar fram – forskare föreslår varningssystem

Inför ett gemensamt varningssystem för att hålla koll på hur sjukdomar som sprids i naturen riskerar att överföras till människor, som en följd av klimatförändringarna. Det förslaget lägger forskare i Umeå fram till Nordiska ministerrådet. Det handlar om allt från fästingar och myggor som sprider sig norrut, till gamla virus som tinar fram ur permafrost.... läs mer »

Experterna svarar på lyssnarnas frågor om våldsvågen

Studio Ett sänder om våldsvågen över Sverige. Hör panelen svara på lyssnarnas frågor.Medverkande: Polismästare Carin Götblad, journalist och författare Lasse Wierup och P3 Krim:s Mariela Quintana Melin... läs mer »