text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Regeringen skjuter till 380 miljoner i utökat bistånd

Regeringen presenterade under måndagen ett nytt biståndspaket på 380 miljoner kronor med anledning av coronapandemin. Bland annat går 100 miljoner kronor till FN:s livsmedelsprogram, meddelade biståndsminister Peter Eriksson (MP) vid en presskonferens.... läs mer »

”Plattformarna kan försöka motverka hårdare lagstiftning”

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman vill bekämpa de så kallade bitcoinbedrägerierna genom ett förslag om tuffare lagstiftning som han hoppas ska kunna läggas fram i EU i höst. Ett sådant lagförslag skulle dock kunna få mothugg från plattformarna själva, säger Ekots teknikreporter Sven Carlsson.... läs mer »

Regeringen vill skärpa krav på sociala plattformsföretag

För att få bukt med så kallade bitcoinbedrägerier riktar regeringen in sig på sociala plattformar. – Det är viktigt att vi slår ut bedragarnas möjligheter att nå sina offer, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman... läs mer »

Antalet självmord i Japan sjunker under pandemin

I Japan, som är känt för sina höga självmordstal, sjönk antalet självmord i april med 20 procent jämfört med förra året. Siffran motsvarar den största minskningen på fem år i landet.... läs mer »

Sydafrika öppnar igen – trots fortsatt smittspridning

I Sydafrika fortsätter nu regeringen att lätta på landets mycket långtgående coronarestriktioner.... läs mer »

Treåringens död: Rättegången mot mamman inledd

Idag startade rättegången om det uppmärksammade fallet där en treårig flicka hittades död i sitt hem i Norrköping tidigare i år. Båda föräldrarna greps och häktades senare misstänkta för att ha vållat sin dotters död. Pappan dog i häktet efter ett par veckor, men flickans mamma står nu inför rätta misstänkt för mord.... läs mer »

Åklagare misstänker människohandel efter razzian

Utredningen om oaktsam våldtäkt, efter att programledaren Paolo Roberto köpt sex, har kopplingar till en större utredning, som gäller misstänkt människohandel och grovt koppleri, enligt Åklagarmyndigheten.... läs mer »

8,4 procent arbetslösa – men antalet varsel planar ut

Antalet som varslas om uppsägning har planat ut och arbetslösheten ökade inte under förra veckan, det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen.... läs mer »

Johnsons rådgivare centrum av en politisk kris

Han har beskrivit som mannen bakom premiärminister Boris Johnsons framgångar, nu har rådgivaren Dominic Cummings hamnat i centrum av en politisk kris. Ekots Londonkorrespondent, Daniel Alling reder ut varför Cummings så viktig för Johnson?... läs mer »

Skört eldupphör i Afghanistan håller

I Afghanistan verkar den vapenvila som talibanerna har förklarat i samband med den muslimska högtiden Eid al-Fitr hålla. Talibanernas initiativ välkomnas av Afghanistans president Ashraf Ghani som har inlett processen att frige 2 000 talibanska fångar. Det är en del av den överenskommelse som slöts mellan talibanerna och USA tidigare i år.... läs mer »

Ramberg: ”Risk att M i slutänden bara hjälper V”

Vänsterpartiet hotar att fälla regeringen om förlagen om förändringarna i lagen om anställningsskydd bli verklighet. Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg förklarar vad som är den störta förändringen om förslaget går igenom och hur troligt det faktiskt är att regeringen kommer att fällas. Hör Tomas Ramberg i klippet ovan... läs mer »

SCB: 8,2 procent arbetslösa

I april var 449 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,2 procent. Det är en ökning med 79 000 personer eller 1,4 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2019, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).... läs mer »

Besöksnäringen lider under coronakrisen

Reserekommendationer och restriktioner med anledning av coronapandemin påverkar besöksnäringen på Gotland i stor utsträckning. Och tankarna om hur man ska hantera sommaren går isär.... läs mer »

V hotar att fälla regeringen: ”Ett helt obalanserat förslag”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt hotar att fälla regeringen tillsammans med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna över utredningen om lagen om anställningsskydd (LAS).... läs mer »

Bitcoinbedrägerier svåra att utreda

Det är vanligt att polisutredningar gällande bitcoinbedrägerier läggs ned eftersom fallen är svåra att utreda. Det säger Patrik Lillqvist som är sektionschef på bedrägerisektionen i Stockholm.... läs mer »

Fredsplan för Libyen ska rädda allas anseende

I Libyen har striderna de senaste veckorna intensifierats och i Tripoliområdet har den FN-stödda regeringen styrkor tryckt tillbaka krigsherren Haftars armé. Samtidigt är en ny fredsplan på väg att presenteras av en person som söker stöd för att bli Libyens nästa premiärminister.... läs mer »

Årets första myskoxkalv född i Tännäs

I Tännäs i Härjedalen föddes på söndagen en myskoxkalv i hägnet på Myskoxcentrum. Myskoxe är det sista av de stora urtidsdjuren och tros ha betat tillsammans med mammutar.... läs mer »