text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Nya rapporter – talibaner avrättar tidigare säkerhetsstyrkor

Från flera av områdena i Afghanistan som Talibanerna tar över, kommer nu rapporter om att talibanerna avrättar personer som tidigare har arbetat för säkerhetsstyrkorna i landet. När talibanerna tar kontroll över ett område, tvingas de som tidigare jobbat för polisen eller militären registrera sig, innan de får ett dokument som påstås garantera deras säkerhet. Enligt en lista som Human Rights Watch tagit del av har 44 män med anknytning till myndigheterna avrättats. ... läs mer »

Naturfilmare attackerades av isbjörn medan han sov

Naturfilmaren och forskaren och Lars-Öivind Knutsen blev under natten till tisdagen attackerad av en isbjörn på Grönland. Knutsen fick skador i handen och har flugits till Island för vård, där en läkare konstaterade att handen kan bli återställd trots skadorna. ”Björnen bet mig i handen och försökte släpa med mig ut genom fönstret”, säger Lars-Öivind Knutsen ... läs mer »

Granbarkborren orsakar skador för miljarder

Den varma sommaren har gynnat den fruktade skadeinsekten granbarkbotten, som varje år vållar skador för miljardbelopp i svenska skogar. Nu svärmar säsongens andra generation av barkborrar och därför varnar Skogsstyrelsen för nya angrepp – främst i Götaland. Granbarkborren är cirka fyra millimeter lång och borrar sig in i trädstammar där honorna lägger ägg efter svärmningen. ... läs mer »

Grönt ljus att vaccinera tonåringar i Storbritannien

Inom några veckor ska alla 16 och 17-åringar i Storbritannien få erbjudande om att ta sin första dos mot covid-19. Beskedet kommer efter en rekommendation från den brittiska expertkommittén för vaccinering. Runt 1,4 miljoner tonåringar kommer att erbjudas vaccin de kommande veckorna lagom till skolstarten. ... läs mer »

USA planerar vaccinkrav för inresa

I USA förbereds nu i Vita huset krav på att alla utländska medborgare som reser in i USA måste vara fullvaccinerade. USA:s gränser har varit stängda för turister från bland annat Europa sedan pandemins utbrott. När gränserna kommer att öppna igen är oklart. ... läs mer »

Debatt om skydd åt afghanska tolkar i Tyskland

Tyskland har försäkrat att afghaner som arbetat för den tyska insatsen ska få skydd men det är få som får det i praktiken. "Vi har ett ansvar för varje afghan vars säkerhet nu är hotad, enbart för att de samarbetat med oss", säger Afghanistan-veteranen Sven Fiedler. Samtidigt fortsätter Tyskland att avvisa personer till Afghanistan. ... läs mer »

Ökande frustration mot ovaccinerade i USA

Frustrationen ökar i USA mot den knappa tredjedel av vuxna befolkningen som ännu inte tagit vaccin mot covid-19. President Joe Biden vädjar till de guvernörer som motsätter sig Vita Husets nya linje för att bekämpa smittspridningen att sluta obstruera. "Det här är obehagligt, men jag behåller min tro och ber, säger cancersjuka Carol som bor i Alabama där många fortfarande är ovaccinerade. ... läs mer »

Stor brist på färg efter produktionsstopp på fabriker

Problem i fabriker som gör ingredienser till målarfärg har orsakat färgbrist i världen. Bland annat stod en världsledande kemisk fabrik i Texas stilla under två månader i vintras när delstaten drabbades av extrem kyla. Intresset för att måla är stort i sommar men Per Johansson på järnhandeln i Forserum har inte kunnat förse alla sina kunder med färg. ... läs mer »

Rekordmånga besökare i svenska fjällen

Intresset för att turista i de svenska fjällen är rekordstort den här sommaren. Destinationsbolag som Ekot talat med ser mer eller mindre en fördubbling av antalet besökare jämfört med förra året. "Det har gått mycket mycket bra", säger Sigge Jungell, vd på Destination Funäsfjällen.. ... läs mer »

Bränder ger rekordutsläpp

De enorma skogsbränderna i nordöstra Ryssland har orsakat rekordstora koldioxidutsläpp i sommar enligt satellitdata från Copernicus. Hittills i år har över 4,2 miljoner hektar mark brunnit i Rysslands största delrepublik, sibiriska Sacha - tidigare känt som Jakutien. Koldioxidutsläppen så här långt i år är drygt tolv procent högre än förra årets rekordmängd, trots att flera veckor av brandsäsongen återstår. ... läs mer »

Målartvist avgörs i domstol

I en annorlunda konflikt menar arbetsgivarna i måleribranschen att en bestämmelse i kollektivavtalet hämmar konkurrensen och har anmält det till Konkurrensverket. Facket har svarat med att stämma arbetsgivarna i Arbetsdomstolen. Nu väntar parterna på om Konkurrensverket kommer att ta upp frågan. "En miljon kronor har vi yrkat på i skadestånd", säger Målareförbundets avtalssekreterare Peter Sjöstrand. ... läs mer »

Skilsmässobranschen frodas när allt fler skiljer sig

De senaste tre åren har antalet skilsmässor ökat för varje år, samtidigt som giftermålen minskat. Och nu växer en särskild skilsmässobransch fram, där tjänster som skilsmässoplanerare kan köpas in. "De flesta som vänder sig till oss är enskilda, Men det är fler och fler som kommer i par, för att man vill skilja sig schyst, säger Charlotte Ljung, vd på skilsmässoföretaget Endbright. ... läs mer »

Så många har Polisen bötfällt på vattenskoter

I juli bötfällde Polisen cirka 30 stycken vattenskoterförare som körde störande med vattenskoter. Det var första månaden som Polisen direkt kunde bötfälla vattenskoterförare på plats. De flesta av böterna utfärdades av Sjöpolisen i Stockholm och Göteborg. "Personligen så tror jag att vi hade förväntat oss att fler hade blivit bötfällda", säger Mikael Olofsson till Ekot ... läs mer »

Byggsektorn varslar om cementkrisen inte avvärjs nu

Inga konkreta besked kom från regeringen under onsdagens möte med byggbranschen om vad som kan göras för att undvika en cementkris i höst. Bakgrunden är att Cementa, som gör 75% av all cement i Sverige, inte fått förlängt tillstånd att bryta kalk på Gotland. "Det pågår redan förhandlingar så risken för att det blir varsel är stor ", säger Catharina Elmsäter-Svärd, VD för Byggföretagen. ... läs mer »

Sverige skickar två brandflyg till Grekland

Sverige har på onsdagskvällen skickat två brandflyg som ska hjälpa till att bekämpa de omfattande skogsbränderna i Grekland. ”Vi skickar dem på uppdrag av EU,” säger Roger Gustafsson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. ”Värmen i Grekland på över 40 grader gör det extra utmanande att släcka bränderna.” ... läs mer »

Gripandena av oppositionella i Nicaragua fortsätter

Över 20 oppositionspolitiker har gripits i Nigaracua – den senaste i raden är Berenice Quezada, en tänkt vicepresidentkandidat för partiet Alianza Ciudadanos por la Libertad. Nicaragua står inför ett presidentval i november, ett val som redan pekas ut som orättvist av FN. Det internationella trycket har den senaste tiden ökat på Nicaragua – EU meddelade tidigare i veckan att de inför sanktioner mot bland annat presidentfrun, en av presidentparets söner och sex tjänstemän. ... läs mer »

Stora demonstrationer i Beirut på årsdagen av explosionen

I Libanon har det varit oroligt i samband med årsdagen av explosionen i huvudstaden Beirut, som kostade fler än 200 människors liv och skadade tusentals andra. Det finns ett utbrett missnöje i Libanon mot myndigheternas oförmåga att hitta skyldiga till den kraftiga explosionen. Flera ska ha skadats i sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor, som använde vattenkanoner, sköt tårgas och gummikulor mot demonstranterna. ... läs mer »