text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Kurdiska källor: Syriska styrkor till turkiska gränsen

Syriska regimstyrkor kommer att placeras ut vid gränsen mot Turkiet för att stoppa den turkiska offensiven mot nord-östra Syrien.... läs mer »

Favoritseger i polska valet

I valet till polska sejmen, parlamentets underhus, får det regerande nationalistiska partiet Lag och rättvisa (PIS) 43,6 procent, enligt en vallokalsundersökning.... läs mer »

Terrorforskaren: ”Det är en varningssignal”

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, menar att många av de som nu lyckats fly från ett läger som kontrolleras av kurdiska SDF-styrkor i nordöstra Syrien, är kvinnor och barn som är släkt med IS-terrorister.... läs mer »

Flera osäkra kort i polska valet

Författaren och Polen-kännaren, Peter Johnsson, är på plats när parlamentsvalet hålls.... läs mer »

Vinterbad startar om kroppen

Vinterbad blir allt populärare och forskning visar att det har positiva effekter för både kropp och knopp. Men hur är det när kylan omsluter kroppen? Sveriges Radio skickade ut en reporter för att testa.... läs mer »

Flyktingar i Syrien: Världen har övergivit oss

Den turkiska offensiven mot nordöstra Syrien trappas upp. Turkiska styrkor har gått in i flera gränsstäder och Turkiet hävdar att turkiska trupper har kontrollen över en viktig väg.... läs mer »

Erdogan: Turkiet viker sig inte för utpressning

Erdogan viftar bort kritiken. Reaktionerna på all kritik om offensiven i Turkiet talas det tyst om, enligt Sveriges Radios Turkietkorrespondent Johan-Mathias Sommarström.... läs mer »

Många polska väljare hoppas på bättre hälsovård

I Polen röstar polackerna som bäst om vem som ska leda landet under de fyra kommande åren.... läs mer »

Sjukvården väger tungt i polackernas parlamentsval

I dag är det parlamentsval i Polen. I opinionsmätningarna får det styrande partiet Lag och rättvisa över 40 procent, medan det största oppositionspartiet Medborgarplattformen får 20 procent.... läs mer »

Fler protester mot skolnedskärningar

Under söndagen hålls fler demonstrationer runt om i landet mot nedskärningar i skolan.... läs mer »

Politiker vill ha lagkrav på återvinning av jordartsmetaller

Regeringspartierna öppnar upp för lagkrav på återvinning av sällsynta jordartsmetaller och en ursprungsmärkning av metaller i elbilar. Det efter granskningen Prylarnas pris. Jordartsmetallerna används bland annat i elbilars motorer.... läs mer »

Senka fast i stormens öga: ”Det var som en biltvätt”

26 människor har mist livet och flera saknas fortfarande efter tyfonen som drog in över Japan i går, rapporterar AP. Samtidigt har över 100 personer skadats och delar av staden Nagano står under vatten.... läs mer »

Massflykt från IS-läger i Syrien

Mer än 700 IS-anhängare ska ha lyckats fly i samband med den turkiska offensiven mot nordöstra Syrien. De har tagit sig ur lägret Ain Issa.... läs mer »

Zelenskyj vill privatisera Ukrainas bördiga jord

I Ukraina vill presidenten Volodymyr Zelenskyj driva igenom en omfattande landreform. Det ska kanske redan till våren gå att köpa och sälja land, något han hoppas ska leda till stora investeringar. Men många är oroliga på landsbygden, den bördiga jorden är det som gör att man överlever.... läs mer »

26 döda i spåren av tyfonen Hagibis i Japan

I japan har nu minst 26 människor omkommit och flera saknas sedan tyfonen Hagibis dragit in.... läs mer »

Anklagelser om krigsbrott vid turkisk offensiv

I onsdags inleddes den turkiska offensiven och nu flyr hundratusentals kurder från Norra Syrien. Vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén befinner sig vid en gränsövergång på gränsen mellan Irak och Syrien.... läs mer »

Kol och miljö stora valfrågor i Polen

Polackerna går till parlamentsval idag. Frågor som berör miljö, klimat och luftkvalitet börjar få allt mer utrymme, men det är också en polariserande fråga eftersom gruvindustrin och framför allt kol har djupa rötter i Polen.... läs mer »