text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Colombias ledande kartellkung gripen

Colombias mest eftersökte brottsling, ledaren för landets mäktigaste knarkkartell, har gripits i staden Necocli vid landets atlantkust. Den gripne 50-åringen är ledare för knarkkartellen Gulfklanen, med uppskattningsvis 4.000 medlemmar och en huvudaktör i kokainsmugglingen till USA och Europa. USA, har utlyst en belöning på motsvarande runt 43 miljoner kronor för den som bidrog till kartellkungens gripande. ... läs mer »

Ung man gripen efter svår trafikolycka

Efter en svår trafikolycka på E4:an vid Jättendal norr om Hudiksvall tidigt på lördagskvällen fick sju personer föras till sjukhus. Det var fyra fordon inblandade och E4:an var helt stängd för trafik i ett par timmar men öppnade för trafik igen senare på lördagskvällen. En ung man, föraren i en av de inblandade bilarna har gripits, men polisen ville på lördagskvällen inte uppge på vilka grunder. ... läs mer »

Tredje IS-kvinnan släppt på fri fot

En tredje kvinna som lämnats ut från kurdkontrollerade Syrien till Sverige har nu släppt på fri fot. Hon misstänks för krigsförbrytelser, och misstankarna kvarstår. Kvinnan har varit anhållen sedan i torsdags men åklagare anser inte längre att hon kan försvåra utredningen, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Tidigare på lördagen släpptes två andra kvinnor som också anhållits när de landade i Sverige. ... läs mer »

M vill utöka antalet poliser ytterligare

I dag har Moderaternas stämma fattat beslut om den rättspolitik som partiet ska gå till val på, och enigheten var stor. En nytt ställningstagande är att utöka antalet poliser ytterligare – till 32 000. Det är 6 000 fler än vad som nu är planerat. “I ett första skede så vill vi att Sverige ska ska nå upp till det som är genomsnittet i Europa”, säger Johan Forssell, partiets rättspolitiske talesperson. ... läs mer »

Polisen efterlyser fler tips om mordet på Einár

Jakten på den eller dom som mördade rapparen Einár fortsätter. Under dagen har polisen knackat dörr i området kring mordplatsen och analyserat filmmaterial från övervakningskameror. Fortfarande har ingen gripits och polisen efterlyser fler tips. “Vi är fortsatt väldigt intresserade av att få in fler tips från människor som kan ha gjort iakttagelser. Inte bara vid tiden för händelsen utan även före och efter händelsen i området”, säger Helena Boström Thomas, polisens presstalesperson. ... läs mer »

Sveriges ambassadör på väg att utvisas

Turkiets president Erdogan säger i dag att de ambassadörer som har krävt frigivning av den fängslade aktivisten Osman Kavala kommer att betecknas som inte önskvärda i landet. Det rör sig om 10 västländers ambassadörer, bland dem Sveriges. Osman Kavala har varit frihetsberövad sedan 2017, anklagad bland annat för att ha organiserat protester och för delaktighet i kuppförsöket i Turkiet 2016. ... läs mer »

Fler personer med svenskkoppling har evakuerats från Afghanistan

En grupp afghanska medborgare med koppling till Sverige har idag evakuerats från Afghanistan, uppger utrikesdepartementet för TT. Det handlar bland annat om personer som tidigare varit anställda av svenska Försvarsmakten, inklusive tolkar. Personerna har ännu inte kommit till Sverige. Enligt utrikesminister Ann Linde fortsätter arbetet med att hjälpa liknande grupper med koppling till Sverige att ta sig ut ur Afghanistan. ... läs mer »

Blocket nere på grund av tekniska problem

Köp- och säljsajten blocket låg nere på lördagens eftermiddag – nu fungerar sajt och app som vanligt igen. Företagets kommunikationschef Tero Marjamäki säger att man hade tekniska problem. Enligt Tero Marjamäki har man kunnat se att det inte rör sig om en attack. ... läs mer »

Varför får en våldtäktsman skadestånd – hör JK i lördagsintervjun

Justitiekanslern Mari Heidenborg är veckans gäst i Lördagsintervjun. Hon pratar bland annat om det uppmärksammade beslutet att ge en man som dömts för våldtäkt ett skadestånd på 840 000 kronor. Hör hela intervjun. ... läs mer »

Kristersson tog upp mordet på Einár i talet på M-stämman

I dag har Moderatledaren Ulf Kristersson hållit tal på partiets pågående stämma, och han tog då upp dödsskjutningen av rapartisten Einár i torsdags kväll. “Det framstår som en ren avrättning. Han blev 19 år gammal och ännu en mamma har förlorat sin son”, sade Ulf Kristersson. I sitt tal vände sig Moderatledaren direkt till dem som brukar rösta på Socialdemokraterna och bad dem att “låna ut sin röst” i nästa val. ... läs mer »

Ulf Kristersson vädjar till S-väljare – “Låna ut din röst till mig”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson höll tal på partiets stämma. I talet målar Kristersson upp en dyster bild av brottsligheten i Sverige och varnar för att vänja sig vid våldet. Kristersson säger att han kommer att söka mandat i valet för att reformera Sverige på tre områden: krossa gängkriminaliteten, ge Sverige en fossilfri energi- och klimatpolitik och bryta utanförskapet och bidragsberoendet. ... läs mer »

Två IS-kvinnor släpps

I torsdags kväll anhölls tre kvinnor misstänkta för krigsförbrytelser i Syrien. Åklagarna har beslutat att häva anhållandena i två fall. För de två kvinnor som försatts på fri fot gäller att förundersökningarna pågår fortfarande, men det finns inte skäl att de misstänkta ska vara frihetsberövade, meddelar kammaråklagarna. För den tredje anhållna kvinnan har åklagaren tid till på söndag att ta ställning till en eventuell häktningsbegäran. ... läs mer »

Ännu ingen gripen för mordet på Einár

Polisens utredning av mordet på 19-årige rap-artisten Einar i förrgår fortsätter men ingen misstänkt gärningsperson har gripits. En av utredningsåtgärderna är att analysera material från övervakningskameror i närheten av brottsplatsen. Enligt polisens presstalesperson Anna Westberg söker man också fler vittnen till skjutningen i Hammarby sjöstad i Stockholm och vill gärna ha kontakt med personer som har tips om händelsen. Avspärrningarna vid innergården där mordet ägde rum har nu hävts, men polisen kommer finnas kvar i området den närmaste tiden i trygghetsskapande syfte, säger Anna Westberg. ... läs mer »

Pfizer: Vaccinet effektivt på barn

Två barnanpassade doser av Pfizer Biontechs covid-19-vaccin ger ett skydd på nästan 91 procent hos de mellan fem och elva år, visar en studie som läkemedelsbolaget gjort. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA säger i en första analys att resultaten från studien med omkring 2 250 barn, ser lovande ut. Inga allvarliga biverkningar eller sjukdomsfall har rapporterats, men studien uppges inte vara tillräckligt stor för att kunna upptäcka väldigt ovanliga biverkningar. ... läs mer »

USA: Terrorledare dödad i Syrien

En högt uppsatt ledare för terrorgruppen al-Qaida, Abdul Hamid al-Matar, har dödats i en drönarattack i Syrien. Det uppger USA:s försvarsdepartement. Pentagons talesperson säger i ett uttalande att "avlägsnandet av al-Qaida-ledaren kommer att störa terrororganisationens förmåga att planera och utföra globala angrepp framöver". I slutet av september dödade USA en annan av al-Qaidas befälhavare i ett luftangrepp nära Idlib i nordvästra Syrien. ... läs mer »

JK: Domstolar dåligt skyddade mot politiken

Justitiekanslern anser att man i Sverige borde diskutera domstolsväsendets förhållande till det politiska systemet. EU har ju kritiserat Polen för att man där inte värnar domstolarnas oberoende, men i Ekots lördagsintervju säger JK Mari Heidenborg att även det svenska systemet borde ses över. Det kan, enligt henne, vara så att Justitiekanslern har för stora befogenheter. ... läs mer »

Larm om drogning på brittiska nattklubbar

I Storbritannien har det kommit flera larm om kvinnor som drogats på nattklubbar. Inrikesministern har nu begärt en rapport från polisen om problemen samtidigt som en kampanj uppmanar till bojkott av nattklubbar. "Det är fasansfullt", säger Sarah Buckle som vaknade upp på sjukhus efter en kväll på en nattklubb i Nottingham. ... läs mer »