text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Mobillådan är årets julklapp

En låda för att lägga ifrån sig mobiltelefonen i har utsetts till årets julklapp av HUI. Den anspråkslösa lådan kan enligt institutet skapa bättre balans i livet.... läs mer »

USA vill värna demokratin i Hongkong

Samtidigt som polisens belägring av polytekniska universitetet i Hongkong går in på sin fjärde dag, har den amerikanska senaten klubbat igenom ett lagförslag till stöd för protesterna i Hongkong. Förslaget kan innebära sanktioner mot ledande personer i Kina och Hongkong... läs mer »

”Stärker inte Swedbanks trovärdighet”

Swedbank har varit inblandad i transaktioner som brutit mot USA:s finansiella sanktioner mot Ryssland, enligt SVT:s ”Uppdrag granskning”. Ekots ekonomikommentator Kristian Åström om hur allvarliga uppgifterna i programmet är.... läs mer »

Europa halkar efter i AI-utveckling

Europa ligger efter Kina och USA i utvecklingen av artificiell intelligens, så kallad AI, men det finns stora möjligheter att komma ikapp.... läs mer »

Regionerna köper in mer ekologiskt livsmedel

Landets regioner köper in allt mer ekologiska livsmedel. Men de regionala skillnaderna är stora, visar en ny rapport från SKL.... läs mer »

Migranter hittade i fryscontainer

25 migranter har hittats i en nedkyld container på en färja på väg från Nederländerna till Storbritannien, samtliga vid liv. Färjan återvände efter fyndet till Vlaardingen i Nederländerna.... läs mer »

Nya misstankar mot Swedbank

Swedbank uppges enligt SVT-programmet ”Uppdrag granskning” ha varit inblandad i transaktioner som kan ha brutit mot USA:s finansiella sanktioner mot Ryssland.... läs mer »

Ökad produktion av kol och olja hotar klimatmål

De globala planerna på att utvinna fossil energi de kommande tio åren kan leda till en global temperaturökning på mer än tre grader, visar en ny analys från flera forskningsinstitut.... läs mer »

Bilbältesanvändningen ökar – men inte överallt

Andelen svenskar som använder bilbälte ökar, och kvinnor är bättre än män på att spänna fast sig. Låga bilbältessiffror på glesbygden bidrar dock till att Sveriges mål — högst 220 omkomna i trafiken — riskerar att missas nästa år.... läs mer »

Stopp för hagel mot demonstranter

Polisen i Chile säger att man ska sluta använda hagel mot demonstranter då ammunitionen har orsakat ögonskador hos över 200 personer.... läs mer »

Skatt på biodrivmedel kan påverka klimatpolitiken

Det ser just nu ut som att skattebefrielsen på biodrivmedel kan försvinna på grund av EU-regler. Det skulle göra att Sverige får mycket svårare att nå klimatmålen för transportsektorn, enligt Energimyndigheten.... läs mer »

Skogsbränderna i Australien befaras blossa upp

I Australien fortsätter mark- och skogsbränderna att sprida sig över stora områden. Även om vädret i området har blivit molnigt och svalare så har myndigheterna i västra och södra Australien utfärdat de högsta varningarna för brandrisk och man befarar att det kommer bli värre de kommande dagarna.... läs mer »

Oro för fler kidnappningar

I Irak fruktar demonstranter en våg av kidnappningar i samband med de omfattande protesterna mot regeringen. Hittills har minst ett tiotal personer kidnappats eller försvunnit, enligt människorättsorganisationer.... läs mer »

Debatt utan klar vinnare

Den första valdebatten mellan premiärministerkandidaterna, Toryledaren Boris Johnson och Labourkollegan Jeremy Corbyn fick ingen tydlig vinnare. Och enligt vår korrespondent var det i sig en framgång för Boris Johnson.... läs mer »

Vittnen frågades ut i Washington

I USA fortsätter riksrättsutredningen mot president Donald Trump med nya öppna utfrågningar. Vår korrespondent Kajsa Boglind är på plats i kongressen i Washington.... läs mer »

Avgörande debatt inför brittiska valet

De två ledande partiledarna i det brittiska valet den 12 december möts i kväll i en tv-debatt. Premiärminister Boris Johnson från konservativa Tories ledare möter Labourledaren Jeremy Corbyn.... läs mer »

Amnesty: Över 100 döda under protester Iran

I Iran har över 100 personer dödats under dom våldsamma protesterna som startade i förra veckan, enligt människorättsorganisationen Amnesty.... läs mer »