text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

SOS Barnbyar inleder granskning av sin organisation

Den internationella välgörenhets-organisationen SOS Barnbyar inleder nu en oberoende granskning av sin egen verksamhet efter att upptäckt allt fler fall av korruption och fall där anställda begått övergrepp mot barn. Bakgrunden är att man sett en ökning av korruptionsfall inom verksamheten, och även allt fler övergrepp på barn. Enligt tidningen Omvärlden så gjorde sig 328 anställda inom organisationen skyldiga till övergrepp på barn under 2019. Det är en ökning med sju procent från året innan. ... läs mer »

Löfvens starka reaktion: "Vi ska inte ha tysta arbetsplatser"

Nu kommenterar statsminister Stefan Löfven Ekots avslöjanden om omsorgsbolaget Attendo och deras hantering av vårdbiträden som slagit larm i media om missförhållanden på de äldreboenden där de jobbar. Stefan Löfven skriver i ett inlägg på Facebook att han reagerat starkt på de uppgifter som rapporterats den senaste veckan. "Vi ska inte ha tysta arbetsplatser eller mörklägga problem inom välfärden", skriver statsministern. Han kräver också att Attendo lägger korten på bordet om hur de använt de statliga stöden det senaste året. ... läs mer »

Biontech: Hävt patent på vaccin är fel väg att gå

Vd:n för det tyska medicinföretaget Biontech, som utvecklat det vaccin som nu marknadsförs tillsammans med amerikanska Pfizer, tror inte att hävda patenträttigheter för covidvaccin är rätt väg att gå. Risken finns att det istället undergräver förtroendet för vaccinen, om det dyker upp sämre varianter, enligt Ugur Sahin. Istället vill Biontech se samarbeten med tillverkare som är tillräckligt kompetenta för att kunna producera det avancerade vaccinet. ... läs mer »

Forskare: De med antikroppar borde stå sist i kön

Belastningen på sjukvården och antalet dödsfall i covid-19 kan minska med mellan 3 och 14 procent om personer som har antikroppar mot covid-19 ställer sig sist i vaccinkön och låter andra gå före. Det enligt en kommande studie som SVT Nyheter rapporterar om. Forskarna har då räknat med att uppemot en femtedel av befolkningen i Sverige har aktiva antikroppar. SVT rapporterar samtidigt att den här typen av beräkningar innebär en del osäkerhet, bland annat eftersom nya mutationer kan dyka upp. ... läs mer »

Vinapp vann över Systembolaget – fortsätter sälja

Vivino får fortsätta med sin vinförsäljning och hemleverans till svenska konsumenter. Det meddelade Patent- och marknadsdomstolen i sin dom idag. Systembolagets monopol hindrar inte e-handel av vin från Danmark. ”Av central betydelse för den bedömningen har varit att Vivino bedriver sin verksamhet från ett annat land inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet”, skriver domstolen. ... läs mer »

Rebelledare och före detta barnsoldat döms till 25 års fängelse

Internationella brottmålsdomstolen i Haag har dömt en före detta barnsoldat för Herrens Motståndsarmé till 25 års fängelse för en rad övergrepp i Uganda. Den 46-årige Dominic Ongwen kidnappades i slutet av 80-talet som nioåring på väg till skolan och tvingades bli barnsoldat i Herrens Motståndsarmé. Han stod åtalad för 61 brott mot mänskligheten och krigsbrott, som mord, våldtäkt, tortyr och att använda barnsoldater. ... läs mer »

Blinken lovar fortsatt stöd till Ukraina

I Kiev har den nya administrationens utrikesminister Antony Blinken träffat Ukrainas president. Blinken lovade fortsatt säkerhetssamarbete, men inte det militära stöd eller ett NATO medlemsskap som var president Volodymyr Zelenskys önskan. Men utrikesminister Blinken ser ett fortsatt hot från Ryssland för Ukraina, även sen de ryska trupperna lämnat gränsområdet. ... läs mer »

Att minska metanutsläpp kan ge snabba klimateffekter

Halterna av metan har stigit till rekordhöga nivåer i atmosfären det senaste decenniet och den största delen av ökningen tros komma från mänskliga aktiviteter. Att minska läckage av metan från fossilindustrin, avfallshantering och jordbruk skulle vara relativt billigt och kunna ge både snabba och effektiva effekter på klimatet, enligt en ny FN-studie. Det handlar bland annat om att täppa till läckor vid utvinning av olja, gas och kol, och att samla in gas som läcker ut från soptippar. Forskarna beräknar att en 45- procentig minskning av metanutsläppen på tio år skulle kunna begränsa den globala uppvärmningen med 0,3 grader de närmaste decennierna. ... läs mer »

Över 20 döda i skjutning i Rio de Janeiro

Minst 23 personer har dött i en skjutning i Rio de Janeiro, rapporterar brasilianska Globo. Enligt uppgifter ska det handla om ett polistillslag mot droghandlare i området Jacarezinho i norra Rio de Janeiro. En av de döda personerna uppges vara en polis. ... läs mer »

Efter avslöjandet – Attendo ser över anställningsavtalet

Efter Ekots granskning av vårdbolaget Attendo, och hur fallet med vårdbiträdet Stine Christophersen hanterades, kommer bolaget att se över hur anställningsavtalen för personalen är formulerade. Det handlar om den så kallade lojalitetsplikten, som fram till nu har formulerats på ett sätt som kunnat tolkas som att personal inte får larma media om missförhållanden. ”Hur den här formuleras, och hur den beskrivs i personalkommunikation, är nånting som vi börjat se över. Det måste vara oerhört tydlig för alla att meddelarskyddet trumfar den lojalitetsplikt som finns i alla lägen”, säger Martin Tivéus. ... läs mer »

Glädjen över slopat vaccinpatent – ”Monumentalt steg framåt”

USA:s beslut att ställa sig bakom förslaget om att tillfälligt slopa patenten på vaccin utgör ett monumentalt steg framåt, säger Sydafrikas chefsdelegat Mustaqeem de Gama på telefon från Geneve. Tillsammans med Indiens chefsdelegat var han den som skrev förslaget om att tillfälligt slopa patenträttigheter under pandemin, ett förslag som debatterats i flera månader i världshandelsorganisationen WTO. Men EU-kommissionens ordförande Ursula van der Leyen har idag uttalat sig försiktigt. Hon säger att "unionen är öppen för att diskutera alla förslag som kan avhjälpa covidkrisen på ett effektivt sätt". Läkemedelsindustrins branschorganisation IFPMA beklagar USA:s beslut att ställa sig bakom förslaget om slopade patenträttigheter, som enligt organisationen kommer leda till att företag inte vågar satsa på forskning och utveckling av vaccin i framtiden, men det argumentet avvisas av Mustaqeem de Gama som menar att vaccinen till stor del finansierats av offentliga skattepengar. ... läs mer »

Förseningar på södra stambanan Stockholm-Malmö

Ett omfattande signalfel mellan Katrineholm och Norrköping orsakade förseningar i tågtrafiken Det var främst södra stambanan som berördes: Stockholm-Malmö Vid kl 17:00 var signalfelet åtgärdat, men med stora följdförseningar för flertalet tågavgångar ... läs mer »

Valdeltagandet viktig faktor i skotska valet

Valet i Skottland och flera andra regional och lokalval runt om i Storbritannien pågår för fullt idag och vallokalerna är på flera håll öppna till kl 23 svensk tid. I Skottland vill regeringspartiet få egen majoritet för att kunna tvinga fram en ny folkomröstning som självständighet, men en parlamentsledamot Ekot pratade med var idag orolig för valdeltagandet. För de väljare Ekot pratade med var just hur partierna ställde sig i självständighetsfrågan den avgörande faktorn för deras röst. ... läs mer »

EU:s storsatsning: 40 miljoner euro till läkemedel mot covid-19

EU lanserar nu en storsatsning på att ta fram läkemedel mot covid-19, framför allt för behandling av långtidssjuka. Idag finns bara ett godkänt läkemedel mot covid-19. Målet är att få ytterligare fem läkemedel godkända före årsskiftet. ”Det räcker inte med vaccin. Vi måste nu få fram effektiva läkemedel för att behandla covid-19 för att hjälpa långtidssjuka att tillfriskna snabbare, korta ned sjukhusvistelserna och rädda liv”, säger EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakidis. ... läs mer »

Efter kritiken – Attendos vd skänker bort sin bonus

Efter massiv kritik för ledningens miljonbonusar under 2020 väljer vårdföretaget Attendos vd, Martin Tivéus, nu att skänka sin bonus till bolagets utvecklingsstipendium för vård- och omsorgspersonal. Han säger till TT att han borde ha avböjt att ta emot bonusen redan från början. Totalt uppgick vd och koncernledningens bonus till 4,8 miljoner för 2020. Samtidigt har bolaget tagit emot över 130 miljoner kronor i stöd från staten. ... läs mer »

Skolor brister i arbetet med att stoppa smittspridningen

Det visar tusentals anmälningar från skolor runt om i landet och inspektioner som Arbetsmiljöverket har gjort. Arbetsmiljöverket har inspekterat 125 grund- och gymnasieskolor runt om i landet. I nära på hälften av dem har de hittat brister. ”Kan man inte ordna en smittsäker miljö i skolans lokaler tvingas man återgå till distans och fjärrundervisning”, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande. ... läs mer »

Daniel Alling: Sturgeon har gott självförtroende inför valet

Idag går Skottland till val och det är många som hoppas att det i förlängningen ska leda till att man lämnar den brittiska unionen. Regeringspartiet SNP, med Nicola Sturgeon i spetsen hoppas på att man genom en storvinst kunna pressa premiärminister Boris Johnson att gå med på en ny folkomröstning om självständighet. Hör Ekots Storbritannienkorrespondent Daniel Alling svara på tre snabba frågor om SNP:s ledare. ... läs mer »