text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Ökad oro i Israel över iransk vedergällning

I Israel ökar oron för en iransk vedergällning som svar på förra veckans attack mot det iranska konsulatet i Damaskus. Enligt mediauppgifter kan Iran planera ett angrep mot landet inom de kommande två dygnen.Iran anklagar Israel för att ligga bakom attacken och har upprepade gånger utlovat vedergällning. Israel i sin tur har varken dementerar eller erkänt attacken. ... läs mer »

Ny lag ska göra det lättare att byta juridiskt kön i Tyskland

Den tyska förbundsdagen godkände idag en ny lag som gör det lättare att byta juridiskt kön och namn. Från och med 1 november i år får nu myndiga tyskar byta kön genom att själva anmäla det till folkbokföringslagen, inget läkarintyg behövs längre.Personer mellan 14 år och 17 år behöver dock ett godkännande från sina vårdnadshavare för att kunna byta, reglerna för fysiskt könsbyte förändras inte. Den nya tyska så kallade självbestämmandelagen har precis som den nya könstillhörighetslagen i Sverige väckt stor debatt. ... läs mer »

Militärjunta förbjuder aktivitet inom politiska partier

Västafrikanska Mali förbjuder politiska partier att agera och har också förbjudit lokal media att rapportera om allt som har med politika partier eller ciliva organisationer att göra.Sedan kuppmakaren överste Assimi Goita tog makten 2021 så repressionen ökat i landet. En del tror att det här just kommer efter ökad frustration och missnöje från politiska partier över att Goita inte hållit sitt löfte om att hålla demokratiska val i mars i år.Liknande tendenser har setts i grannlandet Burkina Faso, också det styrt av en militär kuppledare.... läs mer »

Uppgifter: Ungerska staten bakom köp av europeiskt nyhetsbolag

Det europeiska nyhetsbolaget Euronews har köpts upp med hjälp av den ungerska staten, det avslöjar en granskning av flera medier.Det är hittills okända dokument som sägs visa att en ungersk statlig fond gick in med 45 miljoner euro när Euronews köptes upp av en portugisisk affärsman för tre år sen.Ett av målen med affären var att utmana som beskrevs som vänsterideologi och den så kallade ”Brysselbubblan”.... läs mer »

Spionskandalen i Österrike – partierna skyller på varandra

Den politiska debatten i Österrike efter avslöjandet om en stor spionaffär där en förre detta anställd i den österrikiska underrättelsetjänsten har gripits tilltar.De stora partierna skyller på varandra inför valet till parlamentet i höst. Den här veckan har utfrågningar i parlamentet börjat.... läs mer »

Klimataktivister frias från sabotage efter vägblockad

Det var på E4:an i Solna utanför Stockholm som aktivisterna blockerade trafiken och skapade långa bilköer som bland annat en ambulans fastnade i. För det ansåg Solna tingsrätt att de gjort sig skyldiga till sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. Men Svea hovrätt väljer nu att fria dem från sabotage och istället enbart döma dem för ohörsamhet mot ordningsmakten. ... läs mer »

Få senaste nytt i Lunchekot

Inflationen lägre än väntat i mars, enligt Statistiska Centralbyrån SCB.Ännu är ingen gripen efter mordet i Stockholmsförorten Skärholmen i onsdags då en man sköts ihjäl i en gångtunnel.Socialdemokraten och tidigare justitieministern Anna-Greta Leijon är död.... läs mer »

Trendbrottet: Priset på mat sjunker – inflationen nära målet

Inflationen sjönk mer än väntat i mars, visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB. Enligt måttet KPIF blev inflationen 2,2 procent. För första gången på flera år sjönk priset på mat. ”Jag har haft känslan fortfarande att det är dyrt med mat. Jag ska vara uppmärksam nästa gång jag går och handlar”, säger Anna Vogel i Stockholm till Ekot.... läs mer »

Ännu ingen gripen efter mordet i Skärholmen

Ännu är ingen gripen efter mordet i skärholmen i onsdags då en man i 40-årsåldern sköts ihjäl i en gångtunnel.Enligt Polisens presstalesperson Ola Österling pågår ett intensivt utredningsarbete som riktar in sig på bildmaterial och förhör som analyseras.Enligt källor till P3 krim kan det faktum att pappan inte hade någon som helst koppling till kriminalitet göra att informationsläget hos polisen är sämre än vid gängmord. ... läs mer »

Domen mot affärsmannen bakom kryptosatsningarna: 3,5 års fängelse

En 49-årig affärsman som bland annat varit inblandad i affärerna kring nedlagda glasbruk i Småland döms till 3,5 års fängelse för grova ekobrott.Han har länge varit engagerad bolag som handlat med fastigheter och kryptovalutor – men som också mött kritik och bluffanklagelser.Affärsmannen själv har förnekat både dessa anklagelser och brottsanklagelserna i den aktuella rättegången.... läs mer »

Dödsskjutningen i fokus på M-möte

Under fredagen startade Moderaternas Sverigemöte i Stockholm, där runt 2000 partimedlemmar deltar. Mötet inleddes med en tyst minut för att hedra den man som sköts till döds i Skärholmen.”Sorgen är stor, men det är också beslutsamheten att stoppa de här mördarna”, sade partisekreterare Karin Enström.Senaste veckorna har rapporteringen kring Moderaterna präglats av motståndet som finns i partiet till den nya könstillhörighetslagen och även under mötet gick åsikterna isär.... läs mer »

Anna-Greta Leijon är död

Sveriges tidigare justitieminister Anna-Greta Leijon är död.Leijon var socialdemokrat och har suttit som invandrar- och jämställdhetsminister samt arbetsmarknadsminister och justitieminister.Hon blev 84 år.... läs mer »

Strömmer efter dödsskjutningen: ”Ännu en gräns är passerad”

Efter mordet i Skärholmen i onsdagskväll, då en man i 40-årsåldern dödades framför sin son, har en del ilska vänts mot politiker som besökt mordplatsen.Justitieministern Gunnar Strömmer, som var på plats igår kväll säger att han mötte starka känslor.”Det som skulle behövas är att svensk höger och svensk vänster skulle sätta sig och komma överens om en långsiktig plan”, säger socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi.... läs mer »

Tre tonåringar häktade – misstänks ha planerat terrorattack

Tre tonåringar har häktats i Tyskland misstänkta för att ha planerat en terrorattack med islamistiskt motiv, det rapporterar AFP.Det handlar om två tonårstjejer och en tonårskille samtliga i 15 års åldern.... läs mer »

Ordföranden i Skärholmen: ”Just nu har vi inte svar”

Den pågående gängkonflikten i Skärholmen och en attitydförändring hos de kriminella i området kan vara en av orsakerna bakom skjutningen i onsdags kväll då en pappa sköts ihjäl framför sin son. Det säger Fredrik Sjöshult som är krönikör på Expressen.Även nattvandraren Jimmie Ström vittnar om en attitydförändring hos de unga.Stephan Guiance (S) är ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd och säger att de i nuläget inte har några svar och är en stadsdel i sorg.... läs mer »

Naturvårdsverket: Regeringens politik klarar inte klimatmålen

Den beslutade politiken får inte ned utsläppen i tid till 2030 och 2045, enligt Naturvårdsverkets underlag till regeringen.De styrmedel som finns väger inte upp att transporternas fossilutsläpp ökar när regeringen sänkt reduktionsplikten och bränsleskatterna på diesel och bensin.I en skriftlig kommentar till Ekot säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari att samarbetspartierna är helt överens om att nå klimatmålen och nettonollutsläpp 2045, men att alla politiska beslut ännu inte är fattade.... läs mer »

Inflationen sjunker – sannolikt räntesänkningar i maj

Inflationen faller till 2,2 procent i mars, enligt måttet KPIF.Det kan jämföras med väntade 2,6 procent och Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.Hör Ekots ekonomikommentator Kristian Åström om det något oväntade beskedet, och när han tror att räntesänkningar kommer att ske.... läs mer »