text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Radio Ekot 

Allt fler riksdagsmandat till storstadsområdena

I takt med att befolkningsökningen är större i storstäder än på landsbygden så tappar Norrlandslänen allt fler riksdagsmandat samtidigt som framför allt Stockholms läns mandat blir fler.I årets val fick Stockholms län fler mandat än de fem Norrlandslänen tillsammans.Utvecklingen går allt mer mot ett storstadsperspektiv i riksdagen, anser riksdagsledamoten Isak From (S) från Västerbotten.... läs mer »

Avgiften för nya bostadsrätter kan behöva höjas med 50 procent

Avgifterna för nybyggda bostadsrätter kan behöva höjas rejält enligt experter. Nya föreningar drabbas hårdare då de enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i snitt har mer än dubbelt så mycket skulder per kvadratmeter jämfört med äldre föreningar.”I Stockholm är lån per kvadrat på 15 000 och mer ganska vanligt, där kan man behöva justera avgiften upp till 50 procent för att möta det här”, säger Hans Arén, VD på Finopti.... läs mer »

Lyckad Nasa-krock med asteroid

Nasa har lyckats med sitt experiment att låta rymdfarkosten Dart krascha in i en asteroid.Kollisionen inträffade efter klockan ett natten till tisdag svensk tid och målet är att knuffa asteroiden ur sin omloppsbana.Även om kollisionen gick som planerat kommer det att ta dagar eller veckor innan man vet hur mycket asteroidens kurs har ändrats, enligt AP.... läs mer »

C-politiker kräver ny partiledning: Valresultatet ett kollektivt misslyckande

18 aktiva centerpartister vill att riksdagsledamoten Helena Lindahl blir ny c-ledare. Det skriver de i en debattartikel i Svenska Dagbladet på måndagen.De skriver att valresultatet var ett kollektivt misslyckande och att den breda mitten ekar tomt. Nu vill de att C fokuserar på sakpolitik och är berett att göra upp med alla partier, inklusive SD.”Om man inte har lyckats med en strategi måste den omprövas och då behövs nya krafter som har nya synsätt”, säger Magnus Thulin från C i Malmö som är en av artikelförfattarna.... läs mer »

Edward Snowden blir rysk medborgare

Rysslands president Vladimir Putin fattade under måndagen beslut om att ge den tidigare CIA-anställde visselblåsaren Edward Snowden ryskt medborgarskap.Amerikanska myndigheter har under många år försökt får Snowden utlämnad för att kunna ställa honom inför rätta i USA misstänkt för spionage.USA:s utrikesdepartement säger i ett uttalande att de inte känner till att det skett någon förändring när det gäller Snowdens amerikanska medborgarskap.... läs mer »

Kuba röstade ja till samkönade äktenskap – nionde landet i Latinamerika

Samkönade äktenskap ska bli tillåtna på Kuba efter en folkomröstning som gett tydlig majoritet för en ny familjelagstiftning.Familjelagstiftningen tillåter även, bland annat, adoption av samkönade par och surrogatmödraskap – så länge det inte sker mot betalning.Den kubanska regeringen försökte anta lagen redan 2019, men mötte då hårt motstånd från Katolska kyrkan och andra religiösa och konservativa grupper.... läs mer »

Gasberoende industrier rasar: ”Borde också omfattas av högkostnadsskydd”

Gasberoende industrier i Sverige rasar nu över att endast elberoende företag ska få ta del av ett högkostnadsskydd som regeringen gett Svenska kraftnät i uppdrag att utforma.Många gasberoende industrier i Sverige som Ekot varit i kontakt med drabbas hårt av de snabbt ökande gaspriserna.”Även gas borde omfattas av det här, eftersom det är en sådan exceptionell prisutveckling på gasen i dag”, säger Jan Secker, vd på kemikoncernen Perstorp.... läs mer »

Fotbollsstjärnor stöttar protesterna i Iran: ”Skam på er som dödar”

Flera kända fotbollsspelare visar nu öppet stöd för protesterna i Iran, som startade när en ung kvinna dog efter att ha gripits av moralpolisen anklagad brott mot lagen om slöjtvång.”Skam på er som dödar för ingenting”, skriver landslagsspelaren Sardar Azmoun i sociala medier.”När idrottsstjärnor når ut så blir det folkligt och sedan ser nog Irans regim det som ett hot mot den egna makten när så populära idrottare tar ställning”, säger Ekots korrespondent Johan Mathias Sommarström.... läs mer »

Rysk aktivist: ”Nästan vem som helst blir inkallad” – Kreml medger misstag

Mobiliseringen i Ryssland till kriget i Ukraina sker väldigt godtyckligt. Det menar Zakir Omarov, rysk oppositionell aktivist boende i Sverige.Han säger att nästan vem som helst riskerar att bli inkallad i kriget.Ekots utrikesreporter och tidigare Rysslandskorrespondent, Johanna Melen, berättar att man i Kreml nu medger att det skett misstag kring mobiliseringen.... läs mer »

Oro för omvälvande politiska förändringar i Italien

I Italien betraktas valresultatet i natt som mycket omvälvande. Giorgia Meloni blir ny premiärminister för partiet Italiens bröder som har postfascistiska rötter.Tidningen La Repubblica skriver att Italiens politiska ansikte förändrats fullständigt och att ödet som väntar Italien i Europa är oklart.Marco som Ekot träffar i Rom tror att regeringen blir mer långvarig än andra i Italien... läs mer »

Läkemedelsföretag kan tvingas böta vid medicinbrist – branschen kritisk

Ett nytt lagförslag som ska mildra effekterna av brist på läkemedel i Sverige sågas av branschorganisationen Läkemedelsindustriföreningen LIF.Enligt förslaget ska läkemedelsföretag som inte anmäler kommande medicinbrister tvingas betala höga sanktionsavgifter, upp till 100 miljoner kronor.Läkemedelsverket som ska besluta om avgifterna framhåller att medicinbristerna måste hanteras genom bättre information och i samråd med myndigheter, företag och apotek.... läs mer »

Elever i fristående gymnasier får högre betyg

Ytterligare en studie visar att elever i fristående gymnasieskolor tycks få högre betyg än de i kommunala gymnasieskolor, utan att för den sakens skull ha bättre kunskaper. Det visar en studie från studieförbundet SNS.Forskarna har jämfört betygen i svenska, engelska och matematik med resultaten i de nationella proven.”Det här får konsekvenserna att det blir lite orättvist när man går vidare till högre studier”, säger Karin Edmark, docent i nationalekonomi vid Stockholms universitet.... läs mer »

Konsumentexperten: ”Månadsavgiften för leasingbilen kan öka – var försiktig”

Antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, gällande billeasing har ökat med 300 procent hittills i år jämfört med i fjol.Mellan maj och september i år har många privatleasingkunder sett hur månadskostnaden ökat med 5–10 procent, skriver konsumentorganisationen M Sverige.”Det jättesvårt att veta hur mycket en sådan ränta kan öka. Så man ska nog vara försiktig idag när man inte vet”, säger Carl-Erik Stjernvall, expert på M Sverige.... läs mer »

OECD: Världsekonomin försämras

Tillväxten i världen bromsar in. Enligt organisationen OECD så blir den globala tillväxten bara 2,2 procent nästa år. Kriget i Ukraina, den höga inflationen och höjda räntor ligger bakom.Ekonomin i Europa väntas bara växa med 0,3 procent nästa år, men om energikrisen i Europa förvärras och inflationen blir högre så kan siffrorna bli betydligt sämre.För att stoppa inflationen höjs räntorna runt om i världen och i Europa tror OECD att centralbanken kommer behöva höja räntan till 4 procent nästa år, en ränta som idag ligger på 1,25 och som ofta brukar ligga nära den svenska Riksbankens.... läs mer »

Julia Kronlid (SD) vald till andre vice talman – i en andra omröstning

Sverigedemokraten Julia Kronlid väljs till andra vice talman i Sveriges Riksdag i en andra sluten omröstning. Den först omröstningen var tvungen att tas om då Julia Kronlid som hade SD, M, L och KD bakom sig inte fick en majoriteten av rösterna. Stödet skulle gett henne 176 röster - men hon fick bara 173 i första omgången.”Några ledamöter har inte följt partilinjen, det skapar en osäkerhet kring underlaget som Kristersson vill regera på”, säger Ekots politikkommentator Tomas Ramberg. ... läs mer »

Kronan rekordsvag mot dollarn: ”Blir dyrare vid pump”

Den svenska kronan blir allt svagare mot dollarn och i morse handlades en dollar för rekordhöga 11 kronor och 40 öre.Den dyra dollarn spär på inflationen eftersom Sverige importerar mycket varor.”Vid bensinpumpen blir det en omedelbar inflationsimpuls”, säger Lars Henriksson, ränte- och valutaexpert på handelsbanken.... läs mer »

Jubel och varningar runt om i Europa efter valet i Italien

Regeringarna i Ungern och Polen kommer med hjärtliga gratulationer till Giorgia Meloni och hennes högernationalistiska koalition efter segern i det italienska valet.Jubel hörs också från spanska VOX och från Marine Le Pen i Frankrike.Andra kommer med varningar – Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne säger att man noga kommer bevaka att Italien respekterar europeiska värderingar och EU-kommissionens ordförande flaggar för att EU kan dra in pengar till länder som inte sköter sig.... läs mer »