text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Sveriges Television Nyheter 

Minst sju utomstående har dödats i skjutningar senaste året

De är många, och blir allt fler. Antalet svenskar som på olika sätt har drabbats av gäng- och skjutvåldet. Bara det senaste året har minst sju utomstående personer dödats och ännu fler skadats i skjutningar i Sverige. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter har gjort.... läs mer »

Rekordstort intresse för att bli polis – studenten David i Umeå: ”Kändes helt rätt”

I hela landet syns ett rekordstort intresse för att utbilda sig till polis – trots en eskalerande våldsvåg. Hösten 2023 startade drygt 163 personer sin första termin på polisutbildningen vid Umeå universitet. – Jag blev antagen och det kändes helt rätt. Jag vill hjälpa folk, säger studenten David Carlqvist.... läs mer »

Bilfirma i Sundsvall: ”Väldigt många punkteringar”

Sprängsten vassa som knivar och djupa potthål orsakar punkteringar på flera håll i Sundvalls kommun just nu. – Det kan bli dyrt, säger Kalle på Birsta bilgummi.... läs mer »

Allt fler söker skadestånd hos Trafikverket för skador på bilen

Antalet ansökningar om skadestånd har ökat hos Trafikverket de senaste åren. Det visar statistik som SVT begärt ut. Totalt har drygt 8 400 ansökt om skadestånd. Mellan fem och sju procent av de sökande har fått ersättning.... läs mer »

Våldsvågen skapar otrygghet på akuten: ”Utsatta”

De senaste våldsdåden i Uppsala har skapat en otrygghet hos vårdpersonalen på akuten vid Akademiska sjukhuset. Nu har man infört ökad bevakning. – Det är klart att personalen blir utsatt, säger säkerhetssamordnaren Martin Isberg.... läs mer »

Södertälje vill införa dubbdäcksförbud – kritiseras av pendlare på landsbygden

Södertälje kommun vill införa ett dubbdäcksförbud i anslutning till Mälarbron. Något som oroar Åsa Netterstedt som bor i Enhörna men jobbar i centrum. – Vi måste kunna välja om vi vill ha dubbdäck, säger hon.... läs mer »

Sundsvallsbornas klagomål till kommunen: ”Krälar redan på botten av uselhetsskalan”

Under 2022 och 2023 har det kommit närmare fyra tusen felanmälningar till gatukontoret i Sundsvalls kommun. Kritiken är bitvis svidande: ”Massor av djupa hål. Hela vägen är fruktansvärd”, skriver en Sundsvallsbo om Universitetsallén till exempel.... läs mer »

Svårt att få ersättning från Trafikverket

Bara sex av hundra som söker skadestånd hos Trafikverket får ersättningen beviljad. Det visar SVT:s genomgång av statistiken från myndigheten. Samtidigt har antalet som söker ersättning för fordonsskador ökat de senaste åren.... läs mer »

Utbredd undernäring bland äldre – nytt projekt i Luleå ska vända trenden

Varje år kostar fallolyckor samhället över 11 miljarder kronor och många fall är kopplade till undernäring bland äldre – men ett nytt projekt i Luleå ska nu vända trenden.... läs mer »

Kent i Sundsvall fick bilen förstörd – ”Vägarna under all kritik”

Kent Eriksson i Skönsberg var på väg på dans och körde vid trafikljusen i Kovland när han fick sin bil förstörd. – Jag skulle tippa på att det är fler än jag som har kört sönder bilen där.... läs mer »

Nu är våtmarken i Bollnäs återställd: ”Känns jättebra”

Det har tagit fem år från tanke till handling, men nu är våtmarksområdet Mödänge intill Voxnan återställt. – Nu känns det jättebra, nu är jag glad, säger Lars-Olof Hed som har upplåtit sin mark till projektet.... läs mer »

Pendelkaoset – ilska, frustration och förluster för näringslivet

Senaste årets konstanta pendeltågsförseningar drabbar inte bara resenärerna utan även näringslivet i Stockholms län. Det menar fastighetsbolaget Fabege och Stockholms handelskammare. – Det skapar stor frustration och hämmar produktiviteten, säger Johan Zachrisson på fastighetsbolaget Fabege i Solna.... läs mer »

Chatt: Hur är vägarna där du bor?

Många bilister får skador på sina bilar som följd av potthål och vassa stenar. Hur är det där du bor – berätta i vår chatt.... läs mer »

Joint academy lockar patienter med gratisår – varnas av Region Sörmland

Region Sörmland ger det digitala vårdföretaget Joint academy en ny varning. Regionen menar att företaget gått för långt i sin marknadsföring när man gjort utskick till tidigare patienter. – Det är som att erbjuda ett gym som skattebetalarna betalar, säger Kent Bobits, verksamhetsutvecklare på hälsoval i Region Sörmland. ... läs mer »

Facket kritiskt : ”Stressigt för de som är kvar”

Folktandvården i Hyltebruk har drabbats hårt av uppsägningar och pensionsavgångar. På bara ett år har personalstyrkan halverats, från 17 till sex personer. Delvis beror det på att personal sökt sig till privata kliniker och på att de inte känt sig delaktiga i förändringar som nu sker.... läs mer »

Äldreministern om bekämpning av undernäring: ”Oerhört viktigt”

Undernäring bland äldre kostar samhället miljarder varje år. – Utifrån livskvalité och de äldres perspektiv är det viktigt att komma bort från det. Ser man samhällsekonomiskt på det sparar man otroliga summor dessutom, säger äldreminister Anna Tenje (M).... läs mer »