text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Expressen - Debatt 

Använd AP-fonderna till höjda pensioner

Avgifterna till inkomstpensionssystemet bör höjas med 10 procent. För dem vars pensioner inte påverkas av avgiftshöjningen bör delar av AP-fondernas 1700 miljarder användas för att redan nu höja pensionerna, skriver Sven Hegelund, fd styrelseledamot i 4:e AP-fonden.

... läs mer »

Så kan Moderaterna ta ledartröjan i skolpolitiken

Av allt att döma kommer en diskussion om friskolornas villkor att bli en viktig valfråga.

Vår nya undersökning visar att endast var fjärde moderatväljare stöder det egna partiets skolpolitik. Det borde fungera som en larmsignal till partiledningen, skriver Åsa Fahlén, Lärarnas riksförbund.

... läs mer »

Varningsklockorna dånar – nu fördjupas elkrisen

Den svenska elkrisen växer och fördjupas. Den är alarmerande och den kräver insatser. Lyset är tänt, men riskerna är stora. Varningsklockorna dånar.

Varför tar du inte elkrisen på allvar, Magdalena Andersson? skriver Liberalernas Mats Persson och Arman Teimouri.

... läs mer »

EU ska inte lägga sig i svenskt skogsbruk

Det är viktigt att markera att EU inte ska lägga sig i det som medlemsländerna hanterar bäst själva. 

Ett aktuellt exempel är förslaget om att EU ska reglera minimilöner – ett annat exempel är en del förslag på skogsområdet, skriver Stefan Löfven och Hans Dahlgren (S).

... läs mer »

15-åringar ska kunna dömas som vuxna

Unga tonåringar ska inte längre tillåtas att springa runt och begå grova brott utan att behöva oroa sig för kännbara konsekvenser. Vi är beredda att sätta dem bakom lås och bom under lång tid, skriver Tobias Andersson, ny rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

... läs mer »

MP är det största hotet mot vår frihet

Den allt mer auktoritära nymoralism som präglar vår samtid är djupt oroande.

Bristen på självinsikt hos Miljöpartiets båda språkrör vore skrattretande om den inte var så allvarlig, skriver Henrik Jönsson.

... läs mer »

Varför bryr sig inte regeringen om Ola Bini?

Risken finns att svensken Ola Bini – efter en förfelad och orättvis rättsprocess – får tillbringa åratal i något av Ecuadors ökända fängelser.

Någonstans går en gräns för den tysta diplomatin, skriver Binis svenska ombud Thomas Bodström.

... läs mer »

Läkare slår larm: Risk för ökad narkotikadöd

Patienter med opioidberoende kan inte längre påbörja livräddande behandling i Sveriges näst största stad.

Att verksamheten i Göteborg är så gravt underfinansierad att den inte längre kan sköta sitt uppdrag är en skandal som kommer leda till lidande och död, skriver flera läkare.

... läs mer »

MP: Modernisera föräldraförsäkringen

Med högerblockets politik stannar mammor oftare hemma och tar hand om barnen. För att stärka kvinnors position på arbetsmarknaden och skapa ett jämställt föräldraskap måste vi modernisera föräldraförsäkringen. 

Samtidigt måste vi ta hänsyn till att alla familjer ser olika ut och skapa nya möjligheter, skriver Mats Berglund (MP).

... läs mer »

Det räcker nu – stoppa EU:s värsta bråkstake

Inte ett öre ur EU:s vanliga budget ska fortsätta gå till Polen, så länge landet bryter mot rättsstatens principer. Vi har en mekanism på plats för att stoppa dessa utbetalningar – om inte EU-kommissionen aktiverar den snarast kommer vi i EU-parlamentet att dra dem inför rätta, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

... läs mer »

De glömda offren för pedofilsekten IS

Tusentals barn och kvinnor kidnappades av Islamiska staten. Ingen vet hur många som är i livet av de nästan 3?000 personer som fortfarande är försvunna. Nu säljs de i den moderna slavhandeln, skriver Nuri Kino.

... läs mer »

Vuxna män ska inte ligga med 15-åringar

Inför en byxskyddslag nu! Lagen hade kunnat skydda mitt 15-åriga, sårbara jag från upprepade sexuella övergrepp av en nästan dubbelt så gammal man, skriver Therese Krojegård.

... läs mer »

Miljöpartiet springer oljelobbyns ärenden

När Miljöpartiet säger att det endast är Miljöpartiet som lever upp till Parisavtalet ljuger de. Inget kunde vara mer fel. 

Det börjar närmast bli en heltidssyssla att faktagranska miljöpartisters helt felaktiga påståenden, skriver Emma Wiesner (C) i en replik om skogen.

... läs mer »

Beskatta köttet hårdare – gör oss till vegolandet

I hela västvärlden finns en stark trend mot mer vego. Det är bra, men politiken sackar efter. Vi vill att Sverige ska vara världsledande på växtbaserad mat, men då krävs en aktiv politik. 

Vi behöver Jordbruksklivet, skriver David Ling, Linn Borseman, Sara Bergengren och Julius Rosenlund, Grön ungdom inför helgens partikongress.

... läs mer »

Anklagelserna om fusk är grundlösa

Det finns inget som tyder på att resultaten i PIRLS och TIMSS inte stämmer. Svensk skola presterar bättre och går åt rätt håll, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) i en replik.

... läs mer »

Brun betyder nazistisk – MP förgiftar debatten

Att brunmåla politiska motståndare är detsamma som att hävda eller antyda att de är nazister. 

Per Bolund och Märta Stenevi tar på sig ett tungt ansvar om de fortsätter kränka minnet av nazismens brott, skriver Sven-Göran Malmgren, fd huvudredaktör för Svensk ordbok och Svenska Akademiens ordlista.

... läs mer »

När ska Anna Ekström sluta trixa med siffror?

De låga skolresultaten och fuskandet med de stora kunskapsmätningarna är mycket allvarliga med tanke på det enorma misslyckandet med integrationen i Sverige.

Anna Ekström bär det största ansvaret för haveriet – hon var generaldirektör för Skolverket när PIRLS-mätningen genomfördes, skriver Nyamko Sabuni och Fredrik Malm (L) efter ännu en granskning i Expressen.

... läs mer »