text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Expressen - Debatt 

Ge amnesti till de som omfattas av gymnasielagen

Framtida generationer kommer fråga sig om vår migrationspolitik var mänskligt hållbar. 

De 7 500 ungdomar som i dag eller tidigare har omfattats av gymnasielagen har utsatts för osäkerhet och lidande. Vi vädjar till riksdagspolitikerna att ge dem amnesti, skriver biskoparna Andreas Holmberg och Martin Modéus.

... läs mer »

19 reformer för fest, jobb  och frihet efter pandemin

Under det senaste året har det byggts upp en stor skuld till oss unga – en skuld bestående av uteblivna jobbchanser och missade nattklubbshångel. Fundamentalt för att det ska bli fritt fram för jobb, fest och frihet är att socialdemokrater och Folkhälsomyndigheten försvinner ur våra liv.

Här är vår nationella plan med 19 reformer för livet efter pandemin, skriver Samuel Jonsson och Linda Obiedzinski, MUF.

... läs mer »

Vi vill avlyssna gängen – inte de laglydiga

I dag begås en stor del av den grova brottsligheten inom ramen för organiserade nätverk. Vårt förslag är en helt nödvändig anpassning till denna verklighet – men innebär inte att polisen får avlyssna fritt, skriver Moderaternas Johan Forssell.

... läs mer »

Vi håller liv i våra äldre men struntar i livskvalitén

De sista ljuva åren, hur ljuva är de egentligen? I dag håller vi liv i människor till varje pris – men struntar i livskvalitén.

Det är dags att ta ansvar för konsekvenserna av våra förlängda liv. Ingen ska behöva vara ensam, skriver Åsa Scharin.

... läs mer »

Rena rama Ungern när S vill styra forskningen

Varje timme som går åt till värdegrundskonferenser och genusstrategier för att tillfredsställa regeringen, är timmar som borde användas till undervisning och forskning, skriver Douglas Thor i en slutreplik om akademisk frihet. 

... läs mer »

Dina barn möts av en skola i ständigt förfall

Elever får inte den utbildning de har rätt till. Det är inte längre en åsikt – det är ett faktum.

Facket svek oss. Hade man velat behålla sin trovärdighet hade man valt att strejka, skriver lärarna Alexander Skytte och Pernilla Wallgren.

... läs mer »

Regeringens röst är tydlig i kraven mot Iran

I en debattartikel i Expressen kritiserar riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh regeringen för att vara passiv i sin kritik mot de övergrepp mot de mänskliga rättigheterna som sker i Iran. Inget kunde vara mer missvisande, skriver utrikesminister Ann Linde (S).

... läs mer »

M:s kriminalpolitik håller inte för en granskning

Moderaterna gör sitt bästa för att låta handlingskraftiga men studerar man deras kriminalpolitiska förslag inser man att de ofta slår in öppna dörrar, kommer med förslag som är kontraproduktiva eller ger en eventuell effekt först om många år, skriver justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S).

... läs mer »

Varför tiger regeringen om förföljelsen av kristna?

Att kristna är världens mest förföljda religiösa grupp förbigås med tystnad. I regeringens utrikesdeklarationer 2014 till 2018, när IS folkmord pågick i Irak, nämndes inte vid något enda tillfälle att det var kristna som våldtogs och avrättades. 

Varför inte ta tillfället i akt och bryta tystnaden på minnesdagen av Seyfo? skriver Lars Adaktusson (KD). 

... läs mer »

Slopa flerbarnstillägget för de som går på bidrag

Människor som lever på bidrag ska inte längre få ta del av flerbarnstillägget. Det knyts i stället till arbetande familjer via ett flerbarnsavdrag.

De som tar för givet att någon annan står för notan kommer med vår politik inte längre att belönas, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt (SD).

... läs mer »

Erkänn och fördöm folkmordet som pågår i Kina

Det finns otvivelaktiga bevis på att den kinesiska regimen ägnar sig åt ett systematiskt folkmord på uigurer i Xinjiangprovinsen. Sverige och EU måste nu agera kraftfullt för att stoppa denna mänskliga tragedi och hålla de kinesiska myndigheterna ansvariga.

Vi sluter upp för att kräva ett svenskt erkännande och fördömande av folkmordet, skriver representanter från sex politiska studentförbund.

... läs mer »

Moderaternas förslag slår mot allas integritet

Betyder Moderaternas förslag i jakten på gängkriminella att jag – och alla andra som inte är gängkriminella – måste avstå från alla rättigheter till ett privatliv och respekten för vår integritet? skriver advokat Thomas Olsson.

... läs mer »

När ska Ann Linde markera mot Irans mördarregim?

Sveriges inställning till den iranska diktaturen har hela tiden handlat om att försöka utveckla goda affärsförbindelser med landet. 

Samtidigt fortsätter regimens mord och tortyr varje dag, skriver Amineh Kakabaveh.

... läs mer »

Staten bryter mot lagen och knäcker våra livsverk

Om myndigheter sätter sina egna regler som inte följer lagen, hur ska vi småföretagare ha en chans att göra rätt? Statsministern måste ta ansvar för den situation som uppstått, skriver konkurshotade krögaren Maria Sandström-Åbom och Småföretagarnas Mats Eriksson.

... läs mer »

Personalen borde inte behöva lära sig arabiska

Vi förstår att språkförbistringarna försvårar bibliotekspersonalens arbete. Att de lär sig vardagsarabiska för att kunna bistå människor som invandrat är dock inte en lösning på problemet. 

Skattemedel ska användas klokt, skriver flera skånska SD-politiker.

... läs mer »

Malmö stad viftar bort hatet mot muslimer

Varför sticker Malmös ledning huvudet i sanden när medborgare utsätts för hat? Människor med koppling till islam, Mellanöstern och Nordafrika diskrimineras inom ramen för själva arbetet mot diskriminering, skriver Valley Ghanem. 

... läs mer »

Varför stoppades inte hedersmordet i Kiruna?

Två av de dömda för mordet på Reza Hoseini är minderåriga barn. Det saknas ofta insatser för pojkar inom hederskulturen. Att som enda insats skydda och gömma de utsatta kommer inte att få stopp på hedersvåldet, skriver Sabina Landstedt och Sara Avander från GAPF.

... läs mer »