text bild karta   info, a-ö

Nyheter Gotland

North East West South

Expressen - Debatt 

Centern borde stå upp för äganderätten

Vi verkar för en regering som respekterar äganderätten och som tar skogsägarnas intressen på allvar. En sådan regering kan nu snart vara inom räckhåll, men just Centerpartiet utgör – sorgligt nog – ett hinder, skriver Jessica Stegrud (SD) och Mats Nordberg (SD) i en slutreplik.

... läs mer »

Orbáns Ungern har inget i EU att göra

Polen och Ungern lever loppan på EU-bidrag samtidigt som länderna sakta men säkert nedmonterar rättsstaten och inskränker HBTQ-rättigheter. 

EU måste sätta hårt mot hårt och stå upp för de europeiska värderingarna – även om det betyder att auktoritära stater får lämna unionen, skriver Nyamko Sabuni (L).

... läs mer »

Trafikverket bidrar till förslummade miljöer

Klotter och skadegörelse föder ytterligare skador. Ett krossat fönster leder snabbt till fler krossade fönster. Det gäller inte minst i miljöer såsom tågstationer, broar, gångtunnlar och torg. 

Snabbare lagföring behövs nationellt och fler samhällsaktörer måste dra sitt lass, skriver trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

... läs mer »

Kränkande och felaktig kritik mot barnsjukhuset

Att John Lapidus insinuerar att vi erbjuder vård till endast välbärgade är kränkande och felaktigt. En av visionerna för Barnsjukhuset Martina är att kunna erbjuda vård till alla, även i det mest marginaliserade området i Stockholm, skriver vd Claude Kollin mfl i en replik.

... läs mer »

Svenskarna förda bakom ljuset om pensionerna

Den gamla pensionspyramiden är missvisande – det går inte längre att räkna med att farbror staten ska försörja oss när vi går i pension.

Vi måste själva ta individuellt ansvar för att säkerställa en dräglig levnadsstandard när arbetslivet är slut, skriver Magdalena Kowalczyk, programledare i Lyxfällan på TV3.

... läs mer »

Våra barn ska inte behöva växa upp i dagens Sverige

Det räcker inte att bli förbannad och förtvivlad – det krävs krafttag mot gängkriminaliteten här och nu.  

Livstidsstraff vid dödsskjutningar borde vara en självklarhet – likaså utvisning med permanent återreseförbud, skriver Elisabeth Massi Fritz, advokat specialiserad på att företräda brottsoffer.

... läs mer »

Stäng sjukhuset som gör ettåriga barn till premiumkunder

Det är både orimligt och i strid med Hälso- och sjukvårdslagen att barn i Sverige ges sjukvård utefter socioekonomisk status.

Man borde genast stänga barnsjukhuset Martina där ettåringar kan bli premiumkunder, skriver forskaren och debattören John Lapidus.

... läs mer »

Skydda våra stränder från klåfingriga liberaler

Benjamin Dousas argumentation om strandskyddet vittnar om en fundamental oförståelse för biologisk mångfald.

Våra stränder måste skyddas från klåfingriga liberaler, skriver Rebecka Forsberg i Grön ungdom i en replik.

... läs mer »

Låt staten styra över sjukvården

Regeringen måste genast tillsätta en utredning i syfte att öka det statliga ansvaret för sjukvården i Sverige.

Pandemin har visat att nuvarande styrning inte fungerar, nu är det dags att agera, skriver Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale och Philip Botström, ordförande för SSU.

... läs mer »

Nej MP – vindkraft är inte lösningen

Storskalig vindkraftsproduktion leder till ökad klimatstress med ännu större risk för extremväder. 

Jag delar inte Lorentz Tovatts uppfattning om att allt blir bättre bara vi omvandlar ännu mer av vårt vackra land till en industrizon, skriver hotellägaren Catharina Roos i en slutreplik.

... läs mer »

Cementkrisen kan skaka hela ekonomin – agera nu!

Sverige står inför en akut cementkris och konsekvenserna riskerar att bli kännbara i hela landet – inte minst då upp till 400 000 jobb nu hotas.

Regeringen måste ta situationen på största allvar och agera skyndsamt för att undvika en kris, skriver vd:arna på de svenska handelskamrarna.

... läs mer »

Ni tillåter underlivsmassage – men jag får inte sälja sex

Att Sverige i praktiken tillåter försäljning av underlivsmassage är ett tydligt exempel på den privilegierade feminism som ligger bakom den nordiska modellen för sexköp.

Jag känner ilska mot den uppenbara sexismen i att just dessa tjänster ska tillåtas medan jag inte får arbeta i Sverige, skriver Lilla Lilith, sexarbetare i Amsterdam och medlem i Red Umbrella Sweden.

... läs mer »

Vad har SD gjort för svensk skog?

Centerpartiet driver aktivt på för en bättre skogspolitik, inte minst genom våra nyligen ställda krav till regeringen.

Frågan är vad Sverigedemokraterna har gjort för svensk skog, skriver Emma Wiesner (C) och Peter Helander (C) i en replik.

... läs mer »

Därför ska du gå och rösta i kyrkovalet

Det blir inte något extra val i höst, men vi närmar oss ett kyrkoval.

Låt mig berätta varför det är så viktigt att de 5,7 miljoner svenskyrkliga medlemmarna går och röstar, skriver Stefan Swärd, debattör och pastor i Evangeliska frikyrkan.

... läs mer »

När den första kommunen går i konkurs utbryter kaos

Prognoserna talar sitt tydliga språk – det är tyvärr inte alls osannolikt att någon eller några svenska kommuner kommer att gå i konkurs det närmaste årtiondet.

Om vi inte förbereder oss snarast så väntar kaos, skriver nationalekonomen John Gustavsson.

... läs mer »

Nu kräver vi pensionärer fler äldre i riksdagen

Det saknas personer med livserfarenhet där politiska beslut fattas.

I Stockholmsregionen är vi 370 000 väljare som är 65 år eller äldre – nu kräver vi inflytande därefter, skriver de fyra pensionärsorganisationerna i Stockholms län.

... läs mer »

Har du blivit sparkad i pungen? Ta en banan!

Tänk dig att någon sparkat dig i pungen och det gör så ont att du bara kan skrika och gråta. När du kommer till akuten blir du hemskickad med en Alvedon och rådet att äta en frukt.

Det här är vardagen för mig och hundratusentals andra svenskar, skriver Lina, 29.

... läs mer »