Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

Vandra på Gotland



Tjuvmjölkerskan i Näs
Såvitt går att begripa så är scenerna med skvallerkärringen (om det nu inte är mjölkerskan som får sitt straff) och tjuvmjölkerskan i Näs kyrka på Gotland från 1400-talet. Det lär finnas ett helvetesgap till höger om damerna, som de alltså är på väg till, men av detta syns just ingenting.



Här pågår väl själva mjölktjyveriet, och det är väl i stort sett allt man kan säga om målningen. Givetvis är det en lokal förmåga som har gjort målningen i färgerna är rött, svart och någon hudfärg.

Bengt Stolt säger i Gotländskt Arkiv 1979 att föreställningen om tjuvmjölkerskor har funnits åtminstone ända sen år 829, då den finns belagd på koncilierna i Paris och Worms, och att straffet för ogärningen vanligen var att bli nedkastad i helvetesgapet. Han säger vidare att sådana målningar finns på Gotland i följande kyrkor: Ganthem, Norrlanda, Silte och Öja, och att de också har funnits i Alskog och Vamlingbo. Och här får vi tillägga att de finns bevisligen också i Endre (bild) och Näs kyrka.

Hilfeling som var på Gotländsk resa runt år 1800 beskriver målningen i Alskog som försvunnit så här: "...strax vid ingången presenterade sig en besynnerlig målning, afdelt i 3ne akter. Den första som numera var nästan utstruken och ej väl kunde ses, berättades förställa en kärring, som mjölkade annors kor då fan assisterade och hölt kon i hornen. Den andra föreställde samma kärring som nu med satans tillhjälp tjärnade smör af den stulne mjölken. Satan och kärringen holla båda i kjärneredskapen och en annan eldröd djeful assisterade. Den 3dje målningen föreställde hur en svart djeful rider på den nakna kärringen till helfvitet och har en treuddad gaffel, hvarmed han ansporrar kärringen, som så gott hon kan måste trafva eller på alla fyra galloppera a costi."

Gillar du sånt här så kika också på sidorna om Helvetesgapet i Mästerby och Ganthem samt Skvallerkärringarna i Linde.

/text och foto Bernt Enderborg

Nyheter

Följ mig
Om ni inte hör av mig inom 1 dygn efter en beställning, kontakta mig då genom ett vanligt mail till e-post vandringgotlandyes@gmail.com

Detta pga att denna webbsida inte längre uppdateras:(

Hälsningar
Carin



Copyright © 2024 Vandra på Gotland.