Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

Vandra på Gotland



Barläst
Kalkstensbrytning har förstås en lång historia på Gotland, och att bränna kalk till murbruk har gutarna gjort sen tidig medeltid.

Kalkugn vid Barläst i Lärbro

1600- och 1700-talen var kalkpatronernas tid på Gotland, dvs monopolets och utsugningens allra värsta dagar.

Kalkugn vid Barläst i Lärbro

Ett av de ställen man kan få se gamla kalkugnar är vid Barläst i Lärbro, vid Vägumeviken ungefär på andra sidan viken mittemot en av dagens största cementtillverkare.

Barläst i Lärbro

Barläst är en skön plats att åka till, mycket att kika på. Kalkbränningen upphörde 1907.

Barläst, Lärbro socken

Naturen är vacker å platsen och det går att bada vid bryggan för de som är för varma, men någon bra badplats är det väl inte. På andra sidan viken ligger alltså Slite, som ligger i en socken vid namn Othem medan Barläst återfinns i Lärbro. Det kanske kan vara roligt att känna till att Lärbro sträcker sig ända från väst till öst, och en gång i världen hängde Vägumeviken, där Barläst ligger, samman med Kappelshamnsviken på västsidan av Gotland.

Barläst

Förutom båtlänningar (att parkera båten i) så finns ett litet långsmalt bygge på platsen. Kan du gissa vad det har använts till?

- Alldeles rätt! Det har böjts brädor och planker med tillhjälp av ånga, se Baskistan.

I Slite på andra sidan viken finns väl allt köpa som rimligen kan behövas för en picnic, kycklingvingar och sånt, varför det bara är att hoppa i bilen eller på cykel och tuffa iväg. Kör du över Slite så finns ungefär mittemellan Slite och Lärbro en väg norrut - mot Hellvi - där du kan svänga höger ner mot Barläst.

Vägbeskrivning från Visby
Väg 148 till Lärbro, några mil, sväng höger vid ICA-affären och fortsätt rakt fram, en liten mil eller så, tills du är vid havet.

/text och foto Bernt Enderborg

Nyheter

Följ mig
Om ni inte hör av mig inom 1 dygn efter en beställning, kontakta mig då genom ett vanligt mail till e-post vandringgotlandyes@gmail.com

Detta pga att denna webbsida inte längre uppdateras:(

Hälsningar
Carin



Copyright © 2024 Vandra på Gotland.