Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

Vandra på Gotland



Grynge fiskeläge
På en gräsklädd udde i Gammelgarn ut mot öster står Grynge fiskebodar som byggdes på 17- och 1800-talen. De tjugotalet stenbodarna är i dag ombyggda till fritidshus och båtarna är till för fritidsfiske.

Knallar man förresten upp bakom stugorna, norrut så att säga, så har man ett bra tillfälle att studera strandens botaniska egenart - det växer sippor ur ingenting, de tycks leva av sol, snäckor, sand och små stenar. Och det finns en badstrand (lång), och skogen före stranden är särskilt skön; en sån där riktigt härlig gotländsk strandskog med tallar såväl solsnodde som yls varierat med solblekta gräsytor.



Grynge är ett skönt ställe och en härlig plätt för själslig avslappning.



Stenfyrar
Ett par stenfyrar från 1800-talet står där, och följs dessa i linje så undviker man ett par otrevliga skär; de ersattes omkring år 1900 med s.k. lysstänger.



Turism
Med tilltagande turism följer också att folk måste ha någonstans att bo. Visst känns det lite underligt med barnfamiljer och kastruller och allt möjligt i fiskelägena, blanka bilar, men alla måste ha lite luft ibland. Och det får man så gärna så hos oss på Gotland.



Från strandkanten
Det här fotot är taget från strandkanten in mot land.



- Vid tusen tuttar! En skön vik är det, fiskeläget på en liten udde. Platsens namn ligger förresten en bit ut i sjön om du tar och kikar efter.

Vet du inte vad de konstiga orden solsnodde och yls betyder så kika på sidan om Gothlands Vext- och Fruchtbarhet.

/text och foto Bernt Enderborg

Nyheter

Följ mig
Om ni inte hör av mig inom 1 dygn efter en beställning, kontakta mig då genom ett vanligt mail till e-post vandringgotlandyes@gmail.com

Detta pga att denna webbsida inte längre uppdateras:(

Hälsningar
Carin



Copyright © 2024 Vandra på Gotland.