Hem

Vandringar

Vandrings-
broschyrer


Böcker
Häften

Produkter

Allmän info

Tips
Filmtips
Gästbok
Kontakt
Nyhetsbrev

Länkar

Utflyktsguide

Tips

Stavgång

Har hämtat denna info från www.stavgång.se

Att gå med stavar, Nordic Walking
Stavarna ger en ökad träningseffekt då armar och överkropp aktiveras men används även för stabilitet och för att skona lederna, speciellt knäna. Gångstavar är försedda med en slags handske som gör att staven inte behöver hållas fast vid stavgången. Änden består av en spets precis som hos skidstavar, men denna används enbart vid halka eller vid terränggång. Normalt sitter ett skydd av gummi över spetsen för bättre grepp på asfalt och dylikt; skyddet finns i olika utföranden och slits olika fort beroende på hårdhet och underlag.

Skillnad mot vanlig promenad
Armar, axlar, mage och rygg stärks om du tränar rätt och har rätt stavar. De flesta nybörjare får en "kick" av stavträning för att man inte upplever ansträngningen lika mycket som när man går utan stavar.
Stadgan, balansen, farten, koordinationen, energiförbrukningen, kroppsvikten, muskeluthålligheten, syreupptagningsförmågan, allt förbättras jämfört med vanlig promenad. Stavarna belastar inte heller leder på samma sätt som vid t.ex löpning. Stavarna främjar även rotationen i ryggraden, vilket också ökar steglängden och energiförbrukningen.
Om du utvecklar din stavgång eller Nordic Walking genom att öka intensiteten och tempot, så får du samma träningseffekt som i all annan träningssituation men du upplever graden av ansträngning lägre och rent av roligare, din motivation ökar.

Hur man gör
  • Sätt fast stavarna med de kardborreband försedda handskarna
  • Låt armarna hänga rätt ner och stavarna hänger utmed höftsidorna
  • Börja gå på plan mark, dina armar startar en naturlig pendling
  • Låt stavarna släpa i marken, fortsätt att pendla med armarna
  • När du har gått ca: 25 meter så tar du tag i handtaget, fortsätt den pendlande rörelsen, tryck ner spetsen, skjut ifrån…först med höger hand sedan med vänster hand, repetera rörelsen
  • Du går nu med stavar!

    Om stavarna
    När du tränar med stavar eller går Nordic Walking behöver du inte ha en super de lux komposit-stav som är tredelad och ultralätt. Men som i all utövning av sport/motion så skall man ha rätt träningsredskap, detta gäller även när du tränar med stavar.
  • de finns olika fasta längder, rätt längd på stav har du om vinkeln i armbågen är 90 grader
  • de finns även teleskopmodeller, lätta att ta med sig
  • de är lätta, har bra svikt och inga delar som kan fastna i skog och mark.
  • de har utbytbar hårdmetallspettsar som tål långvarig belastning
  • de finns speciella gummidämpare när du går på asfalt
  • de har en speciell handrem med kardborrband som håller handen i rätt position när du tränar
  • de har en speciell ergonomisk utformning på handtaget för att undvika spänningar i underarmen.

    Pris
    Man kan hitta gångstavar för under 100:-- men de har inte de egenskaper som du behöver för att undvika skador när du tränar. Materialet i staven är sämre och tål inte den belastning som den kan utsättas för och lågprisstavarna har i regel inte handtag med ergonomisk handrem . I prisklasser från 300:-- och uppåt får du en ergonomisk stav som tål belastning och du kan välja mellan både fasta- och teleskopstavar. Fördelen med teleskopstaven är att fler i familjen kan träna med stavarna eftersom man enkelt kan ställa in längden och de är lätta att ta med sig om du är ute och reser.

    Varför inte vanliga skidstavar?
  • de är för långa (du får fel kroppshållning)
  • de är för stela/stumma (kan gå av vid belastning)
  • de är för tunga (det finns risk för belastningsskador)
  • de har fel spets (det finns risk att du slinter när du går på asfalt och slits ut snabbt)
  • de har fel handrem (kan inte träna med stavar på rätt sätt)
  • de har fel ergonomi (handtaget är inte anpassat för stavträning)

    Historia
    Vissa var framsynta som t.ex. Juha Mieto, Ingemar Stenmark och Gunde Svan. De insåg att Nordic Walking och stavarna var ett bra träningsredskap i barmarksträningen, det var säkert en av faktorerna som bidrog till deras enorma framgång. Med tiden har träningsmetoderna utvecklats. I dag är rullskidåkning, Nordic Walking, stavträning, skidtunnlar och glaciärläger en nödvändighet för eliten att nå framgångar i den tuffa konkurrensen.

    Under mitten av 90-talet började man att använda stavar i Finland. Suomen Latu (motsvarar Friluftsfrämjandet), Vierumäki Idrottsinstitut och Excel, en stavfabrikant, utvecklade konceptet med att träna med stavar. De ansåg att stavträning eller Nordic Walking var en lämplig form av motions- och friskvårdsaktivitet med stora sociala inslag.

    I slutet av 90-talet åkte Ingbritt Ekman och Ronny Karlsson, då aktiva i Korpen, till Finland och fick kunskapen om Nordic Walking och stavarnas möjlighet i en allsidig träning.

    Nordic Walking blev en stor succé i Sverige och alla skulle gå med stavar. Tyvärr så blev det inte som man tänkt sig och till det finns det flera orsaker. Många fick uppfattningen av att stavarna (STAVGÅNG) skulle öka konditionen/energiförbrukningen med upp till 50%. Men den största orsaken var att de flesta inte fick rätt kunskap i hur man skulle använda stavarna. Så det slutade med att det blev ett praktiskt redskap för äldre som fick stavarna att fungera som stöttor, ett komplement till rollator.

    Studie i stavgång och stavträning
    Tretton medelålders otränade, friska kvinnor med måttlig övervikt, deltog i undersökningen. Ingen av dem hade tidigare gått med stavar. Resultatet i studien visade mycket riktigt att det är skillnad mellan stavgång och gång utan stavar, men inte så stor som vissa påståenden.
    Skillnaden är ändå tillräckligt stor för att det ska vara intressant med stavgång, säger Lennart Gullstrand vid Elitidrottscentrum på Bosön.

    Studien visade bland annat att gång med stavar gav 16,5 procent högre syreupptagning, 8,8 procent högre puls och högre energiförbrukning. Totalt sett var belastningen på kroppen större. Men det betyder inte att det är lika stor skillnad i träningseffekt. Även om det akut sett är 16,5 procent högre syreupptag med stavar, så är det inte alls säkert att den som har tränat med stavar i fem eller sju veckor får en träningseffekt som är 16,5 procent högre.

    Bränna fett
    Gå en runda på ca: 2 km (ett elljusspår, promenadslinga) i ett tempo som passar dig! Glöm ej att ta tiden.
    Om du nu tar ett par stavar och går samma runda så är det vetenskapligt bevisat att du ökar din energiförbrukning och den upplevda ansträngningen är mindre än när du gick utan stavar.

    Om du dessutom går på morgonkvisten så bränner du tre gånger mer fett än om du gör samma träning på dagen, visar nya studier.

    Mina kommentarer
    Eftersom jag helst vill bli ett med naturen samtidigt som jag motionerar (för att lura mig själv att det är helt naturligt att motionera, det tycker jag nämligen inte att det är…det naturliga för människan sedan årtusenden tillbaka är ju att man rör sig i det dagliga livet när man fångar och samlar mat) så funkar stavgång för mig bara på mjuka skogsstigar. Det taktfasta ljudet av stavarna i marken dränker nämligen stora delar av vindens sus, fågelsång och hummelsurr. När jag ska upptäcka nya stigar och kanske också fotografera så funkar det inte heller så bra…
    Men om jag ”bara” längtar efter att komma ut och röra på mig så känns det helt klart mer effektivt med stavar än utan eftersom hastigheten helt klart ökas. För som alla andra som gillar hembakta kakor och bullar så behöver jag ju röra mig för att magen inte ska växa ifrån mig…
    Eftersom jag tycker att motionsspår är lite tråkiga och konstlade så väljer jag en trevlig natur- eller kulturstig även när jag tar med mig stavarna. Och sådana finns det gott om på Gotland! Då får man samtidigt se nya platser, hitta svampställen, blåbärsskogar…

    Sugen att prova på?
    I "Guide till Natur- och Kulturstigar på Gotland" och i "Vandra i Vikingarnas spår" hittar du många fina stigar runt om på ön som du kan testa med stavgång. Häftena finner du på länken "Häften" här till höger
    eller klicka här.



    Carin Olofsson
    webmaster för Vandra På Gotland

  • Nyheter

    Följ mig
    Om ni inte hör av mig inom 1 dygn efter en beställning, kontakta mig då genom ett vanligt mail till e-post vandringgotlandyes@gmail.com

    Detta pga att denna webbsida inte längre uppdateras:(

    Hälsningar
    Carin



    Copyright © 2024 Vandra på Gotland.