Vamlingbo utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vamlingbo

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Vamlingbo

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Vamlingbo
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Västergarn är en strandsocken strax söder om mitten på Gotland. På bilden ovan som är tagen av fotograf Björn Pettersson ser vi hamnen, den lilla ån och en insjö vid namn Paviken. Det här är ett av Gotlands mest spännande områden, men särskilt många arkeologiska utgrävningar har inte gått av stapeln och jag tror inte heller att några är påtänkta.

Det finns anledning anta att Västergarn på västra och Bogeviken på östra sidan av Gotland varit de två största vikingatida hamnarna. Och bara det gör det hela intressant men åtminstone Västergarn har också en långt äldre historia, ty här har man hittar ett skeppsvarv och en handelsplats på yngre järnåldern, dvs före vikingatiden.

Bedrövliga slutsatser
Det som ligger Västergarn mest till last vad gäller historia är nog en artikel i Fornvännen 1934 av Erik Floderus, ty där sägs en del saker som verkar ha hängt sig kvar ända till våra dagar. Han gjorde en utgrävning en liten bit från kyrkan och hänvisar till en äldre utgrävning också alldeles bredvid kyrkan. Nu är det så att kyrkan ligger alldeles innanför Västergarnsvallen och det är 5-600 meter till strandkanten. Det borde väl rimligen innebära att de undersökta områdena var i det närmaste obebodda under vikingatida, såframt vallen är så gammal, jfr till exempel Visby vars kärnområde innanför murarna inte ens var i närheten av ringmuren då det begav sig. S:t Hans, S:ta Maria, S:t Clemens låg utanför Visbys tätbebyggda område.

De slutsatser Floderus drar från utgrävningarna är att Västergarnsvallen är från medeltiden och att det enda sättet att förklara marknadsplatsen och därmed vallens tillkomst är att den uppfördes som böndernas sätt att konkurrera med Visby. Så här säger han, utifrån en teori att såväl Visby som Västergarn var stora marknadsplatser under vikingatiden:

"Skulle denna teori vara riktig, kan emellertid existensen av två stora vikingatidsstäder på endast några mils avstånd från varandra blott förklaras därigenom, att ett bestämt motsatsförhållande rått emellan dem, något som Otto Jense velat förklara så, att Västergarn är den rent gotländska marknadsplatsen, under det att Visby grundlägges av de från Hedebyväldet fördrivna 'särsvearna'".

- Båda slutsatserna är nog felaktiga.


Några händelser i Västergarn
Västergarn förekommer vid namn några gånger i historien, och där har också timat stora saker.

  • 700-talet
    Första gången veterligt Västergarn nämns i litteraturen har med slaget vid Bråvalla att göra, se Wikipedia. Saxo Grammaticus säger i sin Gesta Danorum att gutarnas ledungsflotta bidade svearnas flotta i hamnen Garn, vilket man alltså tror vara Västergarn.

  • 900-talet
    Historieförfattaren Strelow säger att tyska sjörövare härjade och plundrade för att slutligen inte Fuglöarna (Karlsöarna), där de bodde i grottorna. Gutarna slöt förbund med cimbrer och witter (skåningar och danskar), slog tyskarna och seglade in i Västergarn med stor triumf, fröjd och glädje.

  • 1300-talet
    "Garna" nämns i Linköpingsbiskopens visitationslistor.

  • 1361
    Västergarn har nämnts som den plats där Valdemar Atterdag landsteg för att inta Gotland. Det tror undertecknad är sant eftersom Atterdag visste exakt vad han skulle göra för att slå de gutniska arméavdelningarna (sättingar) en efter en. Västergarn är den närmaste hamnen från Ajmundsbro där de södra sättingarna skulle samlas, se 1361, Trollkärringens tillhåll.

  • 1395
    Fetaliebröderna blev fördrivna från södra Östersjön. Många av dem steg i land i Västergarn för att med denna utgångspunkt bedriva sina göranden och låtanden. På många ställen kan du få läsa att Fetaliebröderna blott var sjörövare, men det är förstås inte sant. Det sägs vara troligt att befästningarna på Blockhusudden, Skansudden (Kronholmen), är från denna tid. Sören Norby nämner förresten att han hade ett blockhus i Västergarn mer än 100 år senare.

  • 1398
    Tyska orden beslöt 1398 att utrota fetaliebröderna från världens yta. De landsteg i mars i Västergarn med 4-5.000 man och 400 hästar.

  • 1448
    En svensk flotta om 2.000 man utsänd av Karl Knutsson Bonde under befäl av riddaren Magnus Gren landsteg i Västergarn.

  • 1449
    Kristian av Oldenburg landstiger i Västergarn med en flotta om 180 segel och 6.000 man.

    Tiden från slutet av 1300-talet till början av 1500-talet är en enda röra, och allt som inte är uppsvenskt benämns vanligen sjöröveri i historieböckerna. Det är nog inte riktigt sant.

    Spännande saker
    2009 framgrävdes en vikingatida hamn i Västergarn, se artikel, vilket minst sagt är spännande. Pavikens handelsplats tros vara från yngre järnåldern som vanligen räknas från 500-talet e.Kr.

    1995 hittades vid en grävning på Kronholmen (Blockhusudden) en kogg, 15 meter lång och 4,5 meter bred, som hade övergivits någon gång under första hälften av 1200-talet.

    Västergarn där dagens lilla å tar dig till vad som fordom kallades Sudatingsai (Sudertingsån) eftersom den går under Ajmunds bro och man kunde faktiskt båtledes ta sig till andra sidan Gotland via Roma.

    Västergarn bör ha anor som handelsplats i närmare 1.000 år, och det är bra mycket mer än Visby.

    /text och foto Bernt Enderborg
  • Utflykt

    Badplatser
    Fiskelägen
    Fornborgar
    Gravfält
    Hamnar
    Insjöar
    Kyrkor
    Kämpgravar
    Medeltida hus
    Museer
    Naturres.
    Platser
    Raukfält
    Stenrösen
    Skeppssättn.
    Ängar
    Öar

    Ställen

    Vamlingbo
    Fårö
    Visby

    Annat

    Artiklar
    Artister
    Bildstenar
    Fauna
    Flora
    Geologi
    Historia
    Maträtter
    Mytologi
    Målningar
    Runor
    Sagor
    Skulptur
    Slipskåror
    Årtalshistoria


    Sök med ett ord

    Visby placera märke

    Väg högerklick
    Sök gata i Visby


    Gotlandsguiden

    Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

    - Kontakta Annika Lindh.

    Gotland på mobilen

    Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

    www.guteinfo.com/mobil/

    Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
    123 634 090 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50