Gotlands arbetarekommuns utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Gotlands arbetarekommun

Arbetarrörelsens Hus
621 65 Visby
Tel: 0498-20 37 11
Hemsida

Från hamnen / flygplatsen



Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet
På Gotland vaggande inte Sveriges vagga. Våra 1100-tals riddare ville inte skapa ett enat rike (va nu det är för nåt?) och de var inte så efterblivna att deras högsta önskan var att införa nya metoder för krigföring att upphöja någon annan på tronen. Många förståsigpåare skriver att gutarna var ett fredligt folk som hellre vädjade till vågen än till vapen. Anledningen till detta påstående går i och för sig inte att begripa, men det förefaller sant.

Riddare på Grötlingbo kyrka

Några Arnar, eller så, är uppsatta i en lång svit på Grötlingbo kyrka. Riddare från 1100-talet som håller på med någonting. Relieferna sägs vara gjorda av Sigraf, vilket konstkunnare framkonkluderat, se Stenmästarna, och arbeten av honom finns spridda från Norrland till Nordtyskland (namnet är känt genom en runinskrift på en dopfunt i Aakirkeby på Bornholm). Gutarna exporterade massvis av dopfuntar på medeltiden, knappast från Visby, och södra Gotland där bl a sånt skapades var nog den rikaste delen av hela Gotland på den tiden, se exempelvis slottet på Hule hällar. Det tål nämnas att Sudrets vapen småningom upphöjdes till hela Gotlands vapen.

Riddare på Grötlingbo kyrka

Gotland exporterade så mycket vapen och hästar att en påve reagerade på detta, skrev till ett antal härvarande prelater och bad dem få folk att sluta med det där, allra helst som köparna inte var särskilt intresserade av att blir frälsta, och därtill var det väl svårt att frälsa folk som kunde försvara sig.

Riddare på Grötlingbo kyrka

En riddare knäböjer fromt framför någonting innan han på kyrkans uppdrag reser iväg och slår in skallen på folk som inte ville betala skatt. Eller vaddå? Det kan ju inte gärna vara kungens riddare som visas - det var ingen som brydde sig om någon kung på Gotland vid tiden ifråga - och är det inte en Kristi riddare, vem är det då? En riddare i republiken Gotlands armé? Det kanske skall nämnas, förresten, att någon adel förekom inte på Gotland under republikens tid, och de som fanns senare var hitflyttade.

Kentaur på Grötlingbo kyrka

Längre fram i frisen, som löper längs med söderväggen på Grötlingbo medeltida kyrka, kommer en sån ovan jagande. Vem i himmelens namn är det? Skytten? Den där kentauren som undervisade Hercules? Är det en lejonman?

Fascinerande!

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturreservat
Några platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror

Årtalshistoria
Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
123 427 650 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50