Radions utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Radio Gotland ansvarar inte för materialet på denna sida utan utflyktsguiden består av material och funktioner från Guteinfo.
År 2004 bildades det 32 hektar stora naturreservatet Kvie källmyr för att skydda en källbäck och omgivande våtmarker; som syns på fotot slingrar sig bäcken rejält i meanderbågar ett litet stycke innan den rinner ut i agmyren.

Kvie källmyr i Lojsta

Gotlands Länsstyrelse säger på sin sida att "i bäcken finns rikligt med kalktuff" vilket är utfälld kalk som småningom bildar en porös bergart som kallas kalktuff eller källkalk. Bergarten uppstår alltså genom att väldigt kalkhaltigt grundvatten bildar en källa på markytan där kalken fälls ut; det där förekommer också på somliga ställen på Gotlands åkrar som är vita varför jordarten kallas bleke.

blomster, Kvie källmyr

Vegetationen är mycket artrik, bl a många olika mossor, och att "bäcken omges av källkärr" och att typiska kalkkärrsväxter kan hittas, sånt som "axag, ängsstarr, hirsstarr, gräsull, smalfräken, svarthö, kärrlilja, slåtterblomma, blodrot, majviva, ängsvädd, vildlin, storsileshår, brun ögontröst, tätört, fjälltätört och kustarun samt orkidéer som ängsnycklar, sumpnycklar, brudsporre, luktsporre och kärrknipprot".

spigg i Kvie källmyr

Det levde en del spigg (baingyl) i den grunda bäcken som fylls av iskalla källor utan kontakt med havet. Hur dessa har tagit sig dit är inte gott att veta.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Bildstenar
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Historia
Insjöar/träsk
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Mytologi
Målningar
Naturreservat
Några platser
Ringmuren
Raukfält
Runor
Sagor
Slipskåror
Stenrösen
Skeppssättningar
Skulptur
Ängar
Öar

Lite annat

Årtalshistoria
Sök med ett ord


Öppettider






Visby placera märke

Väg från Radio Gotland

124 961 866 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50