Radions utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Radio Gotland ansvarar inte för materialet på denna sida utan utflyktsguiden består av material och funktioner från Guteinfo.
Ovan ser du ett foto av hamnen i Simrishamn. Det beror på att slottsprästen på Visborgs slott, Petrejus, på 1500-talet i sin historiebok om Gotland drog till med att gutar och goter är samma folk, och för att ytterligare förmera Danmarks historia så var förstås gutar i själva verket bl a sådana danskar som i dag kallas skåningar varför det var danskar och inte svenskar som har bedrivit storverk i Europa under folknamnet goter.

Emellertid trasslar Petrejus till det hela lite mer än så. Gotland första invånare hette också enligt honom Tjelvar eftersom det står i Gutasagan, som han förresten fick av den siste abboten i Roma kloster, Johannes Bonsack - Tjelvar var förstås en dansk. Men gutarna blev inte goter hur som helst, enligt Petrejus. Ty goternas vandringar har sin utgångpunkt från de nordiska länderna: det var danskar, svenskar och gutar som utvandrade för han tycker att det är för klent att goterna gav sig iväg på tre båtar, som det ju står i goternas krönikor.

Mer i förbigående skall nämnas att inte bara gutar heter just jämt gutar utan det gjorde danskarna också, säger Petrejus, eller åtminstone vissa danskar. Och det kan ju vara skojigt för bl a annat skåningar och blekingar att känna till eftersom de väl inte alltid menar sig vara gutar.

När goterna väl vält Rom över ända, varit kungar i såväl Italien, Spanien och Frankrike så fick de till slut smörj av romarna, åtminstone de goter som höll till i Italien. Den överlevande delen av den gotiska hären fick välja mellan att gå i romersk tjänst eller ge sig iväg. Den del som gick sin väg flyttade tillbaka till Gotland på 500-talet och slog sig ner där - se vidare Vad betyder ortnamnet Roma.


Bilden ovan visar Kivik, några mil norr om Simrishamn.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Bildstenar
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Historia
Insjöar/träsk
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Mytologi
Målningar
Naturreservat
Några platser
Ringmuren
Raukfält
Runor
Sagor
Slipskåror
Stenrösen
Skeppssättningar
Skulptur
Ängar
Öar

Lite annat

Årtalshistoria
Sök med ett ord


Öppettider






Visby placera märke

Väg från Radio Gotland

124 586 271 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50