Radions utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Radio Gotland ansvarar inte för materialet på denna sida utan utflyktsguiden består av material och funktioner från Guteinfo.
Istiden för 10.000 år sen forslade stora mängder grus och sten till Gotland. Granit och gnejs i mängder, till och med rapakivigranit från sydvästra Finland.

Stenen på bilden ovan ligger på ett hygge i Kräklingbo, alldeles till höger vid kosningen på vägen ut mot Anga, Norrland, Gothem, Boge, Slite eller vad det nu kan tänkas stå på skylten. Dei jär a ret stura stain:


Hur många såna här flyttblock det finns på Gotland är det nog ingen som vet - det bör vara tusentals, men många har sprängts sönder så länge det har funnits dynamit.

Ett problem som en och annan historieförfattare berör ibland är frågan om järnhantering på Gotland. Lärt och fint konstateras då att järn inte finns naturligt på Gotland men av någon anledning finns det mest av forntida lämningar av järnhantering, också äldst järnugnar.

Flyttblocket på bilderna ovan är väl minst manshög, om inte en och en halv. Det är inte något märkvärdigt om man bor i granitland. Det gör inte gutar, men vi vet å andra sidan att järn kan sägas flyta.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Bildstenar
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Historia
Insjöar/träsk
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Mytologi
Målningar
Naturreservat
Några platser
Ringmuren
Raukfält
Runor
Sagor
Slipskåror
Stenrösen
Skeppssättningar
Skulptur
Ängar
Öar

Lite annat

Årtalshistoria
Sök med ett ord


Öppettider






Visby placera märke

Väg från Radio Gotland

124 012 661 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50