Radions utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Radio Gotland ansvarar inte för materialet på denna sida utan utflyktsguiden består av material och funktioner från Guteinfo.
Om man promenerar omkring i centrala Visby, innanför murarna, så ser man strax här och där valv slagna över gatorna. Det beror på att under medeltiden såväl som nu var det ont om tomter och priserna rent av fåniga.


Ett valv från sidan, Funcks gränd

Medeltidens priser berodde förstås på den storslagna handeln och att Visby antagligen var ett skatteparadis. Nuförtin handlar det nog bara om status, ty något skatteparadis är det sannerligen inte även om kommunen nyligen har sänkt skatten pytte pyttelite och säger sig storstilat ämna sänka skatten ytterligare framöver. Pytte pyttelite, kan tänka.



Lindström säger i sin bok "Anteckningar om Gotlands medeltid" (del 1, sid 104 f, Visby 1978, varifrån nedanstående kommer) som skrevs 1890 något som stämmer också i dag, nämligen "Då utrymmet inom murarne under välmagtstiden var trångt, måste man i stället bygga i höjden, vadan i Visby de hanseatiska husen äro mycket högre än de nordtyska städernas."

Georg Braunius utgav mellan 1575 och 1594 ett arbete vid namn "Urbium precipuarum Mundi Theatrum" som innehåller tavlor och beskrivningar av många europeiska städer. Det finns många fel på tavlan över Visby (här), men ett och annat är riktigt. I den beskrivande texten säger Braunius bl a:

"De allmänna gatorna voro fordom täckta af ett sammanhängade hvalf, så att varor, likaväl som sjelfa köpmännen lätteligen skyddades för vindarnas våldsamhet och hårdhet. I detta afseende stod Visby synnerligen framför alla övriga städer på jorden."

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Bildstenar
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Historia
Insjöar/träsk
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Mytologi
Målningar
Naturreservat
Några platser
Ringmuren
Raukfält
Runor
Sagor
Slipskåror
Stenrösen
Skeppssättningar
Skulptur
Ängar
Öar

Lite annat

Årtalshistoria
Sök med ett ord


Öppettider






Visby placera märke

Väg från Radio Gotland

124 047 880 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50