Radions utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Radio Gotland ansvarar inte för materialet på denna sida utan utflyktsguiden består av material och funktioner från Guteinfo.
Bilden visar kratern på toppen av ett av Gotlands 400 storrösen, som alltså inte är några små stenhögar. Deras användningshistoria, för det är byggnader, sträcker sig ända tillbaka till yngre stenåldern. Deras första tillbyggnad kan ha skett för över 3.000 år sen, vid tiden för det trojanska kriget eller så, om de nu inte är äldre än så.

Mer om stenrösen

Det går väl inte att utesluta att rösena också har använts till praktiska saker, förutom som mausoleer, som t ex att samla all sten från den mark som skulle odlas. Också i vår tid föredrar jordbrukande folk att samla bortrensad sten från åkrarna på ett ställe. Om man vill kan man alltså anta att åtminstone somliga stenrösen är från övergången mellan jägarsamhälle och jordbruk, dvs äldre och yngre stenåldern.

Bilden ovan visar Hägroir i Sanda. Gravplundrare har nog hjälp till med kratern

Mer om stenrösen

Här är en bild för perspektivets skull. Ser du bilen på vägen bakom tallen? Bilden visar Bro stainkalm som inte ens är i närheten av att vara Gotlands största röse.

Egentligen vet jag inte om ordet myling hör hemma på Gotland men det händer att det hittas lämningar efter barn i de rösen som undersöks. De är från senare tid och hittas i manteln, som vid Kaupare i Lärbro där man hittade foster- eller spädbarnsskelett efter minst åtta barn.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Bildstenar
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Historia
Insjöar/träsk
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Mytologi
Målningar
Naturreservat
Några platser
Ringmuren
Raukfält
Runor
Sagor
Slipskåror
Stenrösen
Skeppssättningar
Skulptur
Ängar
Öar

Lite annat

Årtalshistoria
Sök med ett ord


Öppettider






Visby placera märke

Väg från Radio Gotland

124 073 127 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50