Radions utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Radio Gotland ansvarar inte för materialet på denna sida utan utflyktsguiden består av material och funktioner från Guteinfo.
Visst, det är en kvinna som blir diad av två monster av något slag, det ser alla. Men vilken kvinna? Vilka monster? Varför då?

Och varför återfinns skulpturen på norrsidan av kyrkan? Den norra sidan var ju fordom den som kvinnorna använde, de skulle gå in i kyrkan från norr, källingseidu. Och den norra sidan är därtill så att säga den onda sidan: därifrån kom allt ont, djävulssidan, och det finns gamla historier om att i tiderna slut så kommer kyrkorna att rasa åt norr, vilket är anledningen till att det på många ställen inte finns några gravar på den sidan av kyrkan.

Är det några slags djävulsyngel som kvinnan diar? Det är inte bara den gamla ormen som genom kvinnans lurendrejeri fick oss karlar på fall, utan det är två gamla ormar.

Jag vet att jag har läst något om detta någonstans, men inte heller där fick man något klokt svar. Tänkte mörkermännen (kyrkan) på medeltiden att kvinnorna varje gång de gick i kyrkan skulle påminnas om vilka ogudaktiga varelser de är, hur nära syndafallet låg envar osv?

Eller är det Grendels morsa på skulpturen? Den trollkärring som guten Beowulf dök ner i ett kärr och dödade?

- Har du någon aning?

Johnny Roosval, den stora undersökaren av gotländska kyrkor, säger att det sannolikt är Luxuria, en av de sju dödssynderna, dvs vällust, otukt eller begär. Om man hemfaller åt denna synd, sa katolska kyrkan en gång i världen, så slutar man i helvetet insmord i eld och svavel.

- Galningar!

Kan det vara Vitastjärna?

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Bildstenar
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Historia
Insjöar/träsk
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Mytologi
Målningar
Naturreservat
Några platser
Ringmuren
Raukfält
Runor
Sagor
Slipskåror
Stenrösen
Skeppssättningar
Skulptur
Ängar
Öar

Lite annat

Årtalshistoria
Sök med ett ord


Öppettider






Visby placera märke

Väg från Radio Gotland

124 047 342 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50