Radions utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas



Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Radio Gotland ansvarar inte för materialet på denna sida utan utflyktsguiden består av material och funktioner från Guteinfo.
I tidningen har vi i augusti och september 2003 läst om folk som vill att man i skolan skall ägna sig lite åt gutniska. Härpå har svarats från tidningens håll att sånt finns det inte tid med eftersom framgång bl a uppnås via goda kunskaper i svenska, men att det i och för sig är en vacker kulturgärning att ödsla tid på gutniska.

Om man skall tala med svenskar så är det förstås ett utomordentlig knep att använda sig av svenska språket. Men i den här avdelningen skall vi försöka skriva lite på modern gutniska för att Du skall förstå hur långt det är till svenskan.

Varför vi gutar, vilket hävdas i tidningen, i dagens alltmer globaliserade värld skall lära oss just svenska i skolan, som ingalunda är något världspråk, kan förresten inte gärna bero på något annat än missförstådd svensk patriotism. Varför gutarna skall lära sig försvenskad latin och grekiska och uttala detta genom näsan är svårt att förstå.

Stavning
Ett och annat är säkert felstavat i artiklarna till höger, men alla gutar är välkomna att rätta till sånt som är fel. Visst känner vi till ordböcker som t ex den i Laumålet, men undertecknad får försöka skriva så gott det går och hoppas på hjälp från kunniga gutar.

/text Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Bildstenar
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Historia
Insjöar/träsk
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Mytologi
Målningar
Naturreservat
Några platser
Ringmuren
Raukfält
Runor
Sagor
Slipskåror
Stenrösen
Skeppssättningar
Skulptur
Ängar
Öar

Lite annat

Årtalshistoria
Sök med ett ord


Öppettider






Visby placera märke

Väg från Radio Gotland

124 065 437 sidor sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50