Kräklingbo utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Kräklingbo

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Kräklingbo

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Kräklingbo
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet



En höna med kycklingar brukar i den kristna symboliken representera Jesus och hans lärjungar läser jag i boken symboler av J.C. Cooper. På den berömda nordportalen å Hablingbo kyrka finns emellertid inga kycklingar utan endast tvenne hönor. Vad i hela fridens namn gör de där?

Hela fältet handlar om brodermordet, då Kain slog Abel i skallen och på så sätt mördade honom (profant sett går berättelsen ut på att fattigt folk inte skall vara avundsjuka och ta av dem som är givet - det där skulle Nietzsche ha gillat - medan religiöst folk hellre talar om att synden kom in i världen bl a genom detta första mord och stundom åter om att man skall ta hand om sin broder). Det ser ut så här och återfinns alltså i Hablingbo på Lejonporten:

Brodermordet i Hablingbo

Vi har tidigare talat om att folk i Hablingbo mera är att likna vid idel stinkande getabockar, tycker folk från Gävle, varför hönsen i det högra hörnet inte gärna kan vara någon slags symbol för vad folk i Hablingbo hade för sig när det hela begav sig.

Såna här dörröverstycken kallas tympanon på lärt språk. Hela porten, säger fil. Dr. Bengt G. Söderberg i översiktsboken "Kyrkorna på Gotland", utgiven av Gotlandskonst AB, stämmer så väl överens med katedralbygget i Lund att han påstår att den som har gjort porten har fått sin utbildning därstädes (det tror jag inte på) samt varit verksam vid flera ställen i Skåne, t ex på dopfunten i Tryde.

Ett lejon från Lejonporten i Hablingbo

Här är ett av de lejon vars kamrat sitter på andra sidan porten och vaktar ingången till Herrens hus; det andra lejonet finns på sidan om Lejonporten. Den mästare, eller bildhuggarverkstad, som har åstadkommit skulpturerna och denna tympanon kallas "Magister Majestatis Domini", eller bara Majestatis, efter huvudmotivet i hans skulpturer: den majestätiskt tronande Jesus.

Åter till hönsen
Frågan är förstås vad hönsen har att göra i Hablingbo. Lärt folk säger att den kyrka varifrån portalen kommer är byggd i mitten av 1100-talet, en romansk stenkyrka som efterträdde den stav- eller träkyrka som stod där redan 1050, se kyrkornas ålder, ungefär samtidigt med att Hailka (Helge?) försvann på viking i väster; se också Detalj från ett vikingaskepp.

Den lärde Söderberg, som nämnts ovan, säger att hönsen kommer från en arabisk version av samma legend, dvs brodermordet, och därmed hänger det alltså samman.

- Tänka sig, arabiska legender på våra kyrkor. När du besöker Nisseviken för att bada i Gotlands varmaste vatten, passa på att svänga införbi kyrkan och ta dig en glutt.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Kräklingbo
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
123 545 773 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50