Kräklingbo utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Kräklingbo

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Kräklingbo

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Kräklingbo
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


När brodern hade lyckats ta sig hem efter att ha gömt skatten på botten av Dnjepr bestämmer sig småningom Röde Orm för att hämta den. Till den ändan behövde han en guide, sådana fanns på Gotland.

När Orm och hans män kommer till Gotland, tar de ner drakhuvudet, sätter upp fridssköld och seglar in i gutarnas vi. Frans G. Bengtsson skriver:

"Staden var ansenlig och full av sjömän och rika handelsmän; och för Orms män fanns där mycket att begapa, sedan de väl kommit i land. Där funnos hus som voro helt och hållet byggda i sten, andra funnos som endast voro till för att dricka öl i; och stadens rikedom var sådan att muntra skökor gingo omkring med ringar av klart guld i öronen och spottade åt envar som inte kom med myntat silver i näven."

Om jag minns rätt så utspelar sig denna händelse i Bengtssons underbara bok Röde Orm omkring år 1000. Ett och annat i citatet ovan stämmer nog men man kan sätta frågetecken kring platsen. Det är möjligt att gutarnas vi (= Visby) var ett lite större fiskeläge vid tiden ifråga men någon stad kan man nog inte dra till med - den hör 1100-talet till.


Röde Orm hade nog seglat till Fröjel i stället, bilden ovan, där utgrävningar pågår städse som bragt i dagen mängder av fantastiska fynd, 38.000 rent av, läs lite mer om Fröjel under Hult och högar. Å andra sidan är citatet från Bengtsson ganska träffsäkert. En kyrkoruin som inte längre syns ovan marken i Visby är S:t Mikael men den finns och arkeologerna har studerat murar i marken, gravar och sånt. Om du promenerar alldeles i början av Adelsgatan, strax efter Södertorg, så går du vid kanten av S:t Mikaels kyrkogård.

S:t Mikaels kyrka sägs på något ställe i litteraturen (jag tror att det var Strelow som skrev detta på 1600-talet) vara just jämt skökornas kyrka. Kyrkan var uppförd av dem, bekostad av deras egna medel, använd av dem - och Strelow säger nåt om "till den nytta det nu kan vara" vilket förstås föranleder antagandet att Strelow var mer fördomsfull än Jesus själv, se S:t Mikaels kyrka.

Vi brukar avsluta våra artiklar med någon knorr men det är svårt i detta fall. Allt är så infekterat av politisk korrektness att man inte vet vad man vågar. Kan man t ex skriva att det idag inte finns några muntra skökor med guldringar i öronen på Visbys gator samt att det i lagen är förbjudet att köpa deras tjänster?

Ps. Om du undrar vad bilden överst figurerar så är det fikon i februari i gutarnas vi. Ds.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Kräklingbo
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
123 396 385 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50