Fårö utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Fårö

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Fårö

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Fårö
Fårö hembygdsförening
Fårö kyrkogård
Kyrkans kontaktuppgifter
Sandö-psalm

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Hegwaldr som var verksam mellan 1090 och 1130 har gjort dopfunten i Vänge medeltida kyrka; han kan alltså gott sägas vara en viking, eller hans far. Bilden ovan kommer från denna, som måhända alltså är vikingatida bildkonst.

Själva undret består i att den tupp Herodes, mitt i bilden (han som lär mörda ungar), sa att då Stefanus (Staffan stalledräng, inte hjälpredan till apostlarna och den förste martyren) meddelade att en ny konung hade blivit född i Betlehem att detta var lika omöjligt som att den tupp tjänaren, längst till vänster, just serverat skulle flyga upp och gala. Och då gjorde tuppen det, som på sidan om undret i Stånga.

Herodias i Vänge på Gotland

Damen bredvid den kungakrönte Herodes är Herodias, som föreslog sin dotter Salome att hon skulle begära Johannes döparens huvud på ett fat efter att hon framfört en makalös dans varför Herodes som till tack lovade henne vadhelst hon önskade.

- Kniven på bilden, som Herodias håller, är det en Bowiekniv 800 år före James Bowie levde i Amerika?

Stefanos stenas på dopfunten i Vänge kyrka på Gotland

Den först martyren, inte stalledrängen

S:t Stefanos blev den förste kristne martyren vid pass 35 e.Kr., och kallas av den anledning protomartyr. Apostlagärningarna kapitel 6 och 7 säger bl a att han "var full av nåd och kraft och gjorde stora under och tecken bland folket" men att falska vittnen fick honom fälld för att han "....upphör icke att tala mot vår heliga plats och mot lagen. Ty vi hava hört honom säga att Jesus, han från Nasaret, skall bryta ned denna byggnad och förändra de stadgar som Moses har givit oss".

Stefanos håller ett ståtlig tal inför rådet där han rekapitulerar biblisk historia och som går ut på att de mördar sina profeter, nu också Jesus. Han sa bl a att de var "...hårdnackade, med oomskurna hjärtan och öron, I stån alltid emot den helige Ande" varför rådet blev "mycket förbittrade i sina hjärtan och beto sina tänder samman mot honom." Och ehuru Stefanos sade sig se "himmelen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida" så hjälpte inte detta utan man förde ut honom ur staden och stenade honom.

Överkurs

Självklart har såväl datering som konsten i sig ifrågasatts. I litteraturen diskuteras något som kallas "Problemet Hegvald", t ex i boken "Vägen till Midgard" av Gunnar Nordanskog, Scandbook, Falun 2006, sid 318, där det sägs att "vikingatida stildrag tycks huvudsakligen förekomma på dopfuntar" (med vikingatida stildrag menas tydligen sånt de har sett på smycken, runstenar osv på fastlandet, Danmark och Norge).

Dopfunten i Etelhem på Gotland

Bilden ovan kommer från dopfuntsfoten i Etelhem kyrka (se sidan för lite av diskussion om Hegvald) och det är bl a att odjurshuvudena är inflätade som intresserar.

Men ser du att det står en kille och kör in hela armen i odjurets gap? Är det Fenrisulven som fått repet lagt runt käften, repet som dvärgarna gjorde av bergens rötter, kattbuller, björnsenor, fiskarnas andedräkt, kvinnoskägg och fågelspott? Står Tyr där och offrar handen långt före Snorri Sturlusson hade skrivit sina böcker på Island?

- Vad tror du att du ser?

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
123 525 205 sidor, Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-513 56