Fårö utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Fårö

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Fårö

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Fårö
Fårö hembygdsförening
Fårö kyrkogård
Kyrkans kontaktuppgifter
Sandö-psalm

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


På Hejnum medeltida kyrka finns skulptur- eller reliefrester från en tidigare kyrka. Kyrkorna är ju allmänt byggda i etapper och förstorade, förskönade och moderniserade efter hand under århundradenas skenbart sävliga gång.

Det förekommer rätt mycket spekulationer om när i tiden gutarna började bygga kyrkor, ända tillbaks till 900-talet har det gissats att träkyrkor uppförts men inte heller det förefaller säkert ty det finns lärt folk som säger att kristna symboler och gravar återfinns på Gotland redan på 600-talet. När gutarna la av med att förbättra själva byggnaderna är man dock rätt överens om. Någonstans i mitten av 1300-talet, sägs det, därefter har inte några torn, långhus, absider och annat sådant uppförts. Däremot har kyrkorna interiört förbättrats, eller gjorts om, i långa tider därefter. Målningar och skulpturer förekommer under alla århundraden, även om det hela mattas av framåt 1700-talet till.

Vad ovanstående måtte vara för symbol är inte gott att veta, som alltså är från 1100-talet och återfinns på Hejnum kyrka. Jag hittar den inte i symbollexikat men det är väl att tro att någon sorts evighet skall visas, en början utan slut, som bara går vidare. Jag är början och slutet har jag för mig att Jesus låter meddela någonstans, Alfa & Omega, A och O. En annan rolig relief på Hejnum kyrka - Till väders i Hejnum - hittar du här.



Här ser du exakt samma symbol på en bildsten som iordningknackades någon gång mellan år 400 och 600 i Hablingbo på sydvästra Gotland.

Vi kan nog inte påstå att symbolen som sådan är särskild för kristendomen, eller Jesus, utan är nog bra mycket äldre än allt vad kristendom heter, och säkert förekommer den i alla kulturer i alla tider världen över.

Men det är i alla fall kul att se detta på Gotland. Finns det något samband? Är det så att vendeltidens mytologi spiller över ända till 1100-talet eller har symbolen förändrat innehåll under århundradenas malande?

I dag är ju symbolen känd som "kringlan" och utvisar vid vägkanterna runt om i Norden att en sevärdhet återfinns i trakterna.

Det skiljer 5-600 år på bilderna ovan - har de något sammanhang? Vad tror du? Se gärna också sidan om vikingatida snirklar i Vamlingbo. Och läs gärna vår sida om religionshistoria.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
123 531 755 sidor, Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-513 56