Fårö utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Fårö

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Fårö

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Fårö
Fårö hembygdsförening
Fårö kyrkogård
Kyrkans kontaktuppgifter
Sandö-psalm

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Vi var och såg en handbollsmatch mellan Gutes juniorer och det lag från Gute som på 70- och 80-talet spelade i Allsvenskan, här gemenligen kallade gubbarna, varför juniorerna väl får kallas sorkar (gotländska för pojkar/killar). Men först av allt skall sägas att undertecknad själv är lagledare för Garda IK:s herrlag, som består av gubbar, några sorkar och sysslar med handboll som en sorts motion och att vi blev rejält överkörda att gutesorkarna. Får de vind i seglen så spelar de rätt hyfsat.

Vad gäller gubbarna (det gamla Allsvenska laget) så sitter takterna fortfarande i, förstås, det är väl bara själva hastigheten som har legat av sig en smula. Men de vet hur man spelar handboll, de vet hur man blockerar skott, de stoppar fart, håller efter folk på linjen och kombinationerna kunde sorkarna glömma bort. Vi fick se gamla storskyttar som Åkerblom enkelt smälla in ett antal bollar, kantspelare som Larsson spänstigt göra snygga mål, kombinationer där Laurin enkelt kunde gå igenom och till och med den förut sanslöst kvicke Jörholt spatserade ett par gånger tvärs igenom försvaret utan att få särskilt mycket "stryk".

Nu vann de mot slutet alltmer kulörta gubbarna matchen med 38-20, vilket väl får sägas vara rättvist eftersom sorkarna visade allt för stor respekt och spelade på ett sätt som passade di gamle alldeles utmärkt. Men det är förstås lätt att stå vid sidan av planen att spela handboll.


foto Eric Enderborg

Här har vi några av "di gamle" på kort. Det hade varit roligt att se hur gubbarna hade stått sig om sorkarna hade satt fart på benen och satsat lite mera på att använda dem i stället för att spela "som vanligt".

Handboll är ju en lite annorlunda sport. För att spela effektivt måste man kunna samarbeta men samtidigt måste man vara individuellt skicklig. Man måste ha bra översikt, kunna spela snabbt och intelligent och därtill vara en riktig hårding. Det kan se enkelt ut, men det smäller hela tiden och det går bra mycket fortare och är mycket tyngre än vad man föreställer sig.

Så fort man är på planen så är man i hetluften. Det är otroligt konditionskrävande (det finns en anledning till att en handbollsmatch bara är 2x30 min). Man får använda hela kroppen, allvarliga skador är dock ytterligt sällsynta, och som idrottsform för att bygga upp eller stärka hela kroppen finns det ingen bättre sport än handboll.


foto Eric Enderborg

Nr 18 i Gutes juniorer (sorkarna) spelar vanligen högernia och är en stor och stark vänsterhänt kille. När sorkarna sätter fart på bollen och skapar luckor åt honom så kommer genombrotten. Det kanske missleder tankarna en smula, förresten, när jag kallar dem för sorkar - det är rätt stora killar det är frågan om.

För den som står bredvid och tittar på så ser det enkelt ut. Snabba passningar, full fart framåt, genombrott och smack i mål. Men det är många timmar som ligger bakom. Bara att passa bollen i full fart så att mottagaren kan behålla sin fart är svårt, att komma med full fart, fånga bollen och göra ett genombrott kräver sin man.

När det ser enkelt ut så är det i själva verket jättesvårt.


foto Eric Enderborg

Ett litet jämförelsekort.

Att matchen slöt till gubbarnas favör berodde synbarligen på pondus. Det kan inte ha varit lätt för sorkarna att hålla i gubbarnas linjespelare, för det är ju 30-40 kilo, öh..., ja, muskler till att stå emot.

Den gula gubben på bilden ovan gjorde något snyggt mål på linjen medan den vita sorken var märkvärdigt försiktig. Jag såg bara att han hoppade ett par gånger från niometerslinjen. Varför han inte hoppade mer vet jag inte ty han måste ha varit nästan en meter över gubbarna fingerspetsar när de hoppade så högt de nu kunde för att täcka skott.

Sammantaget var det en rolig match att se. Gubbarna vann rättvist denna match, men det lär väl inte hända flera gånger. Jo, juniorer kanske förresten.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
123 483 411 sidor, Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-513 56