Fårö utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Fårö

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Fårö

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Fårö
Fårö hembygdsförening
Fårö kyrkogård
Kyrkans kontaktuppgifter
Sandö-psalm

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


På en runsten från Hallfrede i Follingbo står:

... ...tkaiR : aR : to i : hulmka-... ...iþ(i) : -...

Av det som går att framläsa och som har supplerats från äldre källor sägs alltså att Oddgeir eller Uddgair dog i Holmgården. Det är bestämd form - inte Holmgård, utan Holmgården. Den bestämnda formen används också i Gutasagan när den berättar att Olof den helige efter sin vistelse på Gotland for till Holmgården ("hulmgarþj").

Skepp från en bildsten
De lysande sköldarnas rad

Nåja, Gutsagans Holmgård kallas ju i dag för Novgorod och ligger i Ryssland. Där hade gutarna en handelsgård redan på 1000-talet, kanske tidigare, och den låg så till att de hade rätt att ta väg över den regerande furstens gård (men det var mera en administrativ byggnad läste jag nyligen). Denna rättighet kanhända kan bero på att ruser tycks vara gutar, Ibn Fadlan verkar säga detta, se om Boris och Gleb - missa dock inte sidan Vilka var ruserna - men kan väl lika gärna bero på att gutarna var tidigt på plats (se om Staraja Ladoga på bit ner på sidan om Gutarnas kolonier).

Holmgård nämns också på ett jordfast stenblock av gnejsgranit i Sjusta, Skokloster, Uppland (U 687). En kille därifrån dog nämligen i gutarnas kyrka:

runa ' lit kiara ' mirki at ' sbialbuþa ' uk ' at ' suain ' uk ' at * antuit ' uk at ' raknaR ' suni ' sin ' uk ' ekla ' uk ' siri(þ) ' at ' sbialbuþa ' bonta sin an uaR ' tauþr ' i hulmkarþi ' i olafs * kriki ' ubiR * risti ' ru

Översatt: Runa let gæra mærki at Spiallbuða ok at Svæin ok at Andvett ok at Ragnar, syni sina ok Hælga/Ængla, ok Sigrið at Spiallbuða, bonda sinn. Hann vaR dauðr i Holmgarði i Olafs kirkiu. ØpiR risti runaR.

Krigsskepp från en bildsten
Bildstensskepp, 7-800-tal, samma bild som ovan, spjut i aktern, drakhuvud i fören, se också sidan Detalj från ett vikingaskepp

Jag skall ta och ställa till det för fastländska patrioter. I Gutasagan sägs att gutarna frivilligt gick under Svea konung och till den ändan skaffade sig handelsrättigheter med svealändsk vapenskydd - om det behövdes och gutarna kallade - på alla ställen som hörde till Uppsala konungs hav (Mälaren). Svearna utlovas motsvarande skydd för alla som "hinget sykia" (söker sig hitåt).

Gutar lovar alltså att skydda de svear som sökte sig häråt. Den som är läskunnig ser strax att svearna inte alls utlovas vapenskydd på just jämt Gotland, vilket dock alltid förutsätts, utan skyddet gällde dem som sökte sig hitåt eller häråt. Oddgair dog alltså under gutarnas skyddande vingar i gutarnas kyrka på gutarnas handelsgård Holmgård i Novgorod; se också Gutarnas kolonier, där i så fall svear också åtnjöt gutniskt skydd.

- Om du satte i halsen nu, få vi påminna om att vi har läst i många, många historieböcker att svearna skulle ha skyddat gutarnas handel; gutarnas skulle liksom ha bedrivit handel i Balticum och annorstädes under svearnas skyddande vingar. Exakt var har de som skrivit dessa böcker fått detta ifrån?

Och ifall tanken inte slog dig så skall vi av en ren händelse påpeka att ristningen från Uppland säger att gutarna hade en kristen kyrka i Novgorod på vikingatiden. Men det måste ha varit efter 1030 nån gång eftersom Olof den helige själv var där och hälsade på vid den tiden.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
123 547 340 sidor, Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-513 56