Fårö utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Fårö

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Fårö

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Fårö
Fårö hembygdsförening
Fårö kyrkogård
Kyrkans kontaktuppgifter
Sandö-psalm

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


De gutniska bildstenarna är som bekant spännande saker. De ståtligaste har burits iväg för att konserveras i museer eller gömts undan i numrerade kartonger i experternas magasin. Men en och annan står dock kvar ute i Guds fria natur och minner oss om forna tider ehuru det emellanåt tycks som att man försöker beröva gutarna denna unika konstform genom att hänföra den till influenser inhämtade utifrån, och oftast sägs den visa saker som hänt någon annanstans.

Det pågår ett projekt där alla bildstenar skall skannas in i 3d och publiceras för alla på nätet, se här; det är gigantiska filer om du funderar på att ladda ner. Laila Kitzler Åhfeldt som har sysslar med detta tycks vara övertygad om att bildstenarna blott är kopior av annat, och dessutom dåligt utförda, bl a så här säger hon i en intervju: "På dessa två stenar har samma mallar använts till några av motiven som hästen, hunden och knutarna, men på lite olika sätt. Det tyder på att det är två stenhuggare som hade tillgång till samma uppsättning av mallar. De har försökt applicera en keltisk flätornamentik, men istället för att lägga ut mönstret efter geometriska principer som en fullärd hantverkare från exempelvis Irland skulle ha gjort, så har de använt mallar/schabloner för att få det rätt."

Bildstenen ovan ligger alldeles vid infarten till Mallgårds i Hejnum socken; gården ligger alldeles efter vägen till Fole om man kommer nerifrån kyrkan. Av formen att döma så hör den hemma i 800-talet, se Bildstenar, och det ligger nog någon grav alldeles där; hela backen strax efter den sköna Hejnumsdalen på väg mot Lokrume är förresten översållad med gravar.



Och fortsätter du ytterligare några hundra meter mot Lokrume så passa på att kika ut över åkrarna upp mot Riddare, ty där står också en bildsten där den alltid har stått.



Här en lite bättre bild på bildstenen. Också denna torde höra hemma i 800-talet, dvs ett par hundra år äldre än den myckna runstenristandet i Svealand. Stenen står som synes alldeles i kanten av en kanal och lutar betänkligt mot sitt öde. Det var vikingar som reste dessa stenar, och lämningar efter vikingar ser man lite här och var på Gotland, men arkelogerna säger att man inte har hittat särskilt många bostäder efter dem. Förmodligen beror detta på att de bor kvar på ungefär samma ställen, också på backarna i Hejnum.

Vill du se andra bildstenar på plats så finns sådan t ex vid Änges i Buttle, Suderbys i Västerhejde, Bro kyrka, där det finns bildstenar i inclusoriet också, eller varför inte Det frusna grälet, också i Bro, eller Forse bildsten. Du kan också söka på bildstenar, eller kika på kartan.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
123 529 743 sidor, Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-513 56