Bunge utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Bunge

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Bunge

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Bunge flygfält
Bungörs hemsida
Fornfynd Bunge
Fårösunds bibliotek
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


På ljusa och vackra kvällar medan hundratals fotografer snart är upptagna med att dokumentera solnedgången vid Strandpromenaden promenerar jag ofta på något intressant ställe i skogen. Den 4 juni 2018 gick jag vid kanten av Lindhammarsmyr, nerför Disrojr, och kikade på fornlämningar, orkidéer, fjärilar och sånt. Det ligger en radda rösen och stensättningar där, fornåkrar (svåra att se) en bit in i skogen och det är roligt att fundera över vad bronsåldersfolket har haft för sig.

Fornåkrar i Vänge
Fornåkrar

Arkeolog Dan Carlsson som undersökt kulturlandskapet säger i Gotländskt Arkiv 1982, Kulturlandskapets territoriella framväxt:

”De senaste årens undersökningar av odlingsformer och bosättningsmönster på Gotland har visat att vi har ett "permanent" och välutvecklat jordbruk på ön under slutet av bronsåldern (Lindquist 1974, Windelhed-Måhl 1975, Carlsson 1979).”

Man borde därför kunna anta att rösena och fornåkrarna alldeles intill är från bronsåldern (1600 – 500 f.Kr.), vilket innebär att folk har knallat kring i trakten över 3.000 år. Vid de äldsta av dessa tidevarv var judarna fångar i Egypten, Hammurabi var kung i Babylon, Ramses II regerade i Egypten och Moses ordnade omsider saker. Lite senare blev David kung av Israel, Romarriket tog sin början och snart skulle Buddha, Konfucius och Platon se dagens ljus utanför grottan.

Fornåkrar i Vänge
Röjningsröse

Det finns rätt gott om fornåkrar och röjningsrösen i trakterna kring Disrojr. Men det är inte så där lätt att se och det är mycket gående i skogsmark innan man hittar. Vill du se fornåkrar rekommenderar vi Hulte Kruppar i Hemse i stället.

Bronsåldersrörs
Gränsmarkering, bronsåldersröse

Carlsson säger (samma källa): "...att den territoriella uppdelningen av Gotland i ett antal klart avgränsade bygder huvudsakligen torde ha skett under loppet av bronsåldern".

Ett sätt att visa att ett område tillhör någon är att markera detta med gravar, rösen och annat. Och det är precis vad du ser på bilderna - det största röset är 18 meter i diameter. Det ligger tre rätt stora rösen på platsen och fem stensättningar alldeles vid gränsen mellan Vänge och Buttle socknar.

Och Carlsson säger: "Med tanke på hypotesen att 1) fasta bygder som regel etableras under loppet av bronsålder, 2) att dessa bygder i mycket hög grad överensstämmer med sockenterritoriet och 3) att vid bygdernas etablering gravar anlagts i anslutning till bygdegränserna, borde åldern på dessa gravar ligga inom tidsrummet senneolitikum-äldsta järnålder."

Och det stämmer vad gäller området vid Disrojr. Men kanhända finns en ännu precisare sockenindelning sen tider.

Bronsåldersröse
Gränsmarkering

Vid promenaden vid de stora rösena, som förresten ligger längs en gammal väg mellan socknarna Buttle och Vänge, satte jag mig en stund på en sten i ett skogstycke som kallas Vängsbruten. Ett rådjur blev varse mig först på 25 meters håll och sprang sedan omkring bland fornåkrarna 150 meter åt norr och skällde på mig.

Den lilla, ensamma stenen står just på den nutida gränsen mellan Vänge och Buttle, som ligger på andra sidan stenen. Det går förstås inte att veta att bronsåldersfolket, eller vem som nu gjort det, har ställt stenen just där i detta syfte men att Disrojr är en gränsmarkering mellan Vänge och Buttle sen bronsåldern, så är det.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Bunge
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
128 593 263 sidor, copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-135 56