Bäl utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Bäl

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Bäl

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Bäl socken
Exkursion Bälsalvret
Fornfynd Bäl
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Hertig Erik, son till en av Sveriges kungar, Albrekt av Mecklenburg, dog den 26 juli 1397 i Landeskron i Sanda, kanske en kväll på ort och ställe med solnedgång som ovan. Han begravdes i Visby.

Förutom själva ruinen, en rätt rejäl sak, 110 x 75 meter, kan man också se vad vi på Gotland kallar länningar vid strandkanten:


Det är väl inte alldeles säkert att de hör till Landeskron, men å andra sidan ligger de alldeles nedanför slottet och går ungefär lagom långt upp på land. Man kan gott tänka sig att de ankrade flottan utanför och landsteg exakt där för att komma till Landeskron, som väl kan kallas slott på riktigt. Det är inte mer än 50 meter mellan länningarna och slottet.


Bilden visar vad som återstår av den norra delen av den östra porten på Landeskron, ingången; ungefär samma konstruktion som ringmuren som synes. Det är inget litet ställe (man skulle väl nästan kunna ha en fotbollsplan innanför murarna):



Borgen eller slottet byggdes av hertig Erik, men hans far Albrekt av Mecklenburg som tillsattes av Sveriges stormän, bl a Bo Jonsson Grip, som kung av Sverige, lyckades inte kvarhålla makten. Att storgubbarna valde Albrekt av Mecklenburg var inte någon tillfällighet ty han var son till en svensk prinsessa, den svenske kungen Magnus Eriksson syster, och stod vid tillfället såvitt går att begripa närmast till Sveriges tron.

Hertik Erik dog 1397, Tyska Orden tog makten över Gotland 1398 sen de besegrat de s.k. Vitaliebröderna. Hur allt det här hänger ihop är inte gott att reda ut, men i Sveriges officiella historia brukar såväl Vitaliebröder som hertig Erik avfärdas som sjörövare som störde Sveriges handel med omvärlden genom att kapa handelsskepp. Emellertid är det svårt att komma till någon annan slutsats än att det hela rörde sig om regelrätta krigshandlingar.


Historien är invecklad, massvis av namn och turer, men hertig Erik byggde i alla fall borgen, eller slottet, på ett utomordentligt naturskönt ställe, Vivesholm.

Vi kan avsluta med att under denna tidsperiod, före murätande kanoner, var det på modet att bygga borgar. Tyska Orden som besegrade Mecklenburgarna på Gotland påbörjade Visborgs slott. I förbigående kan vi också nämna att det brukar sägas att Tyska Orden stöddes av hanseaterna - gissa vilken stad som var ledare för den norra delen av Hansan (Visby). Och jag vill minnas att jag någonstädes har läst att Albrekt av Mecklenburg, när han blivit tillfrågad av de svenska stormännen, på väg till Sverige för att krönas färdades via Gotland, där han förstås blev erkänd som svensk konung av gutarna.

Vivesholm är ett vackert ställe, väl värt att besöka, och jag kan tänka mig att särskilt ornitologer skulle trivas utmärkt.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Bäl
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
123 561 288 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50