Bäl utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Bäl

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Bäl

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Bäl socken
Exkursion Bälsalvret
Fornfynd Bäl
Kyrkans kontaktuppgifter

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


De starka producentintressena i Tasteless Records förlägger emellanåt spelningarna utanför såväl betong-, tät- som förorterna i Visby för att låta glesbygdsfansen komma närmare. Guteinfo besökte en konsert den 18 juli 2003 på Gervide Gård i Sjonhem, ungefär mitt på Gotland, bland hästar, kofösare och balvagnsåkande Vängebor.

I år bjöd man på sånt som undertecknad inte hade sett förut. Men sist jag hörde dem var på den Gotlandsomfattande turnén då de stannade till vid Vänge bygdegård och lät det mörka trummandet från brunnslocken drunkna i rock, så jag ligger förmodligen lite efter.

Det var en varm skön kväll, Gervide var välbesökt, stora som små, folk lät sig väl smaka av helgrillat lamm eller gris, det tillhandahölls drycker till vettiga priser och konserten som startade lite trögt satte fart i den andra halvleken och avslöts med ett örhänge om hurusom det tillgick när en ung man körde sin gamla mor från Gerum till fotvårdskliniken i stan.

En liten bit in på den andra halvan hade rockgruppen fått för sig att det normala rörelsemönstret behövde piggas upp. Här är "Sundba" igång och visar publiken hur man skrynklar till russin.

Publiken svarar förstås, blir varmare och Smaklösa fortsätter.

För att man skall vara övertygad om vad de spelar förstärkte sångaren sitt utseende. Gitarristen Ene släppte nämligen lös hårdrock genom flera avancerade ackord. Trummisen hade dock svårt att hänga med i de snabba övergångarna men Lyttkens lät det tunga gitarrkompet mullra i rockackorden E, A och H.

Smaklösa kanske inte är de skickligaste musikerna men i sig är det alls inget fel på draget. När de spelar sina bästa låtar sjunger folk med, det svänger, alla har roligt och det låter rätt okej.

Det är roligt att lyssna på dem, skämten avlöser varandra på scen. Det kan tänkas vara svårt för fastlänningar att hänga med alla gånger. Men när den första förvåningen har lagt sig låter de Smaklösa fylla öronen, de skrattar lika mycket som oss andra och kanske kommer de en bit närmare Gotland.

Omtänksam som han är framför Ene torsklåten i ultrarapid för att gästande svenskar inte skall missa det djupare budskapet. Man får väl i förbigående tacka Ene vackert för att han satsar sitt liv i musiken. I den tappningen ser man nämligen av hans grimaser hur ryggen tagit stryk av ett ihärdigt liv i rockbranschen.

Det var sorgligt som vi hörde att Silverfiskodlingen i Guldrupe tagit fart varför EU-bidragen riskerar att utebli. Det är förvånande att så skarpa gossar inte har kläm på hur utveckling bör bedrivas.

Konserter med Smaklösa är kul, Gervide Gård är ett trevligt ställe och det var många som njöt av den vackra och varma kvällen. En del ungar såg lite förvånade ut när helt plötsligt föräldrarna visade upp en rockådra och deltog i spelet tillsammans med alla andra. Folk av alla åldrar var med. Äldre människor som sjöng med och skrattade, och framme vid scen satt Else-Marie tillsammans med ett antal yngre fans och klappade takt. Allt var blandat, alla hade roligt - Smaklösa rekommenderas för dem som vill ha kul.

Man brukar kunna köpa sig en skiva på stället, om man blir biten, och det kunde ju vara kul om de fetnackade direktörerna i skivbolaget fortsätter med glesbygdsframträdena, även om scenen nu inte råkar ligga på Östergarnslandet.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Bäl
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
123 568 636 sen 9/2-2010 | Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-27 88 50