Fårö utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Fårö

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Fårö

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Fårö
Fårö hembygdsförening
Fårö kyrkogård
Kyrkans kontaktuppgifter
Sandö-psalm

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


Förut skrev vi att: "På alla ställen som inte är naturreservat får man plocka så mycket fossiler man gitter", men det är sen åtminstone 2017 fel. Vi har kvar ovanstående mening för att visa vad vi skrev, men nu rättar vi till det hela, och ber alla om ursäkt som kanske som Guteinfo har fått en skrapa för detta: Man får inte plocka sten och man får inte heller knacka sönder raukar!

Brottsbalken

Det hela regleras i Brottsbalken 12:e kapitel som handlar om Skadegörelsebrott. Där sägs i 2:a paragrafen:

"Den som i skog eller mark olovligen tar växande träd eller gräs eller träd som fällts av vinden eller sten, grus, torv eller annat som inte är bearbetat döms, om brottet med hänsyn till det tillgripnas värde och övriga omständigheter är att anse som ringa, för åverkan till böter. Detsamma gäller den som från växande träd tar ris, grenar, näver, bark, löv, bast, ollon, nötter eller kåda. Lag (2017:442)."

Åverkan

Om det du tar är av ringa värde så heter brottet Åverkan och straffet blir böter, annars så är det ett Skadegörelsebrott.

Naturvårdsverket säger på sin sida om "Plocka blommor, bär och svamp" att: "Att plocka med sig enstaka mindre stenar från naturen, kan ändå knappast räknas som brottsligt." Men läs sidan så att du får klart för dig vad det är som gäller.

Gotlands berggrund

Gotlands berggrund skapades vid ekvatorn för en 3, 400 hundra miljoner år sen sisådär. Några landlevande djur fanns ännu inte men däremot ett hiskeligt myller av liv på de två korallrev som småningom drev norröver och blev Gotland.

Fossil Gotland

Gotlands berggrund är alltså proppad med fossil - växter, bläckfiskar, trilobiter, sjöliljor, enkla fiskdjur - hur mycket som helst, miljontals ton. Men du kommer inte att hitta några ben från dinosaurier, ty sådana moderna påfund finns helt enkelt inte.

Fossil Gotland

Emellanåt får vi frågor om var på Gotland man kan hitta fossil. Åh, säger vi, står du inte på en asfalterad plätt så är det bara att kika neråt. Det går lika bra att befinna sig på Gotlands högsta punkt som att hitta fossil på promenad längs strandkanten.

Fossil Gotland

Linné var ju på Gotlandsbesök anno 1741. När han gick längs stränderna av Kappelshamn, se Grodde där du inte får plocka fossil, så slog det honom att folk därhemma, konstnärer, skönandar och liknande, ibland hade "utvalda korallstuffar till sina konst- och malmkabinetter" och så skrev han att de: "behöva intet annat ställe efterfråga: ty här kunde väl var människa i världen få ett hästlass till mans."

Men det får de alltså inte enligt lagen ta med sig (anledningen till den stränga lagen får väl antas vara att det finns folk som har satt det hela i system, dvs plockat fossil till försäljning). Däremot får du ta kort på dem utan att du har fossilernas medgivande, och det är ju alltid nåt.

Fossil Gotland

I förbigående kan vi också berätta att det är forskarlag vartenda år på Gotland och studerar berggrunden. Det är faktiskt så att den geologiska tidsperioden Silur fordom hette Gotlandikum, men några sanningssökande allvarsmän från England döpte om perioden. Ungdomar från Norge är förresten här och studerar berggrund varje år - vi får frågor om sånt ibland - medan svenska ungdomar frågar om export, import och annat från läroboken.

Det är förresten mycket roligare att hitta en vacker fossil än att ha den skräpande där hemma, där den blir vardag ganska fort.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
123 520 649 sidor, Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-513 56