Fårö utflyktsguide


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Fårö

Alla vägbeskrivning till alla utflyktsmål utgår från kyrkan.

Från hamnen / flygplatsen

Företag

Företag i Fårö

Sockenlänkar

Gotlands största portal
Fornfynd Fårö
Fårö hembygdsförening
Fårö kyrkogård
Kyrkans kontaktuppgifter
Sandö-psalm

Aktiviteter

Aktiviteter karta
Aktiviteter databas
Dagens evenemang

Bra att veta

Apotek
Bankomat
Bibliotek
Gymnastikhallar
Köpcentra
Lasarett
Polis
Rastplatser
Samhälle
Skola
Systembolag
Vårdcentraler

Nyheter

Radio Gotland
Aftonbladet
Dagens Nyheter
Expressen
Svenska Dagbladet


Fler guider

Alla andra socknar
Företagsguider
Gamla systemet


I en liten artikel på sidan 4, längst ner i vänstra hörnet, i Gotlands Tidningar den 5 februari 2004 kan man läsa att Riksantikvarieämbeet har beslutat att arkeologiska fynd från en fornlämning vid Gerete i Fardhem inte skall lämnas tillbaka till Gotland utan ställas ut på Statens Historiska museer (museum måste de väl mena).

Det kallas fyndfördelning när Gotlands kulturarv bärs iväg. Jag undrar vad de gamla romarna kallade det när de bar iväg all skön konst de såg från Grekland.

Motiveringen är ibland att någon vikingatida grunka eller omätliga silverskatter är av riksintresse varför det skall ställas ut i Stockholm. För något år sen fick vi "låna" en gotländsk skatt att visa här på Gotland. Låna! Världens största vikingatida silverskatt ställdes först ut i Stockholm - den var ivägburen från Spillings i Othem. Ibland funderar jag på varför saker och ting är av riksintresse endast i Stockholm. En förklaring kan kanske vara att man vägrar göra i ordning väg 73 som leder från Stockholm till Nynäshamn - sträckan mellan Västerhaninge och Nynäshamn är inget vidare - så att Mälardalingarna tryggt och säkert kan ta sig till Gotlandsfärjan i Nynäshamn för att besöka Gotland där flest vikingatida fynd i världen hittats och där det vikingatida landskapet fortfarande existerar i hundratals ängen.

Vikingatiden är ju under uppseglande som en kommande turistmagnet, vilket beror på att vikingatiden till skillnad från all annan svensk inblandning i världshistorien är många ute i världen intresserade av. Det är jättebra för Gotland, ty här har vi gjort ungefär lika många fynd från vikingatiden som hittats på hela fastlandet. Vad gäller vikingatida silverskatter så är övervikten till Gotlands fördel förkrossande. Vi snackar 70%-80% eller så.

Under mina besök i Stockholm har jag sett en del konst som jag gillar, en staty av Ferlin och den av Strindberg i den där parken vad den nu heter igen. Vi har ju inte dessa statyer så jag tänkte snart komma upp och fördela lite. Är det okej? Det finns rätt mycket grejer jag vill ha. Stockholms slott får Ni behålla eftersom vi inte har så stora båtar, däremot finns bland fjärilarna en litet slott i Hagaparken som nog skulle göra sig i Fardhem prästänge.

- Vad säger Du? Skulle Ni bli arga? Åh, det intresserar mig inte mer än grannens katter.

Ps. Till historieboksförfattare: Bilden ovan visar det mest detaljerade skeppet från vikingatiden som överhuvudtaget finns - ristningen återfinns på en bildsten från Stenkyrka. Skeppet tillhörde inte sveakungen och har aldrig någonsin varit på någon liten ö i Mälaren. Ds.

/text och foto Bernt Enderborg

Utflykt

Badplatser
Fiskelägen
Fornborgar
Gravfält
Hamnar
Insjöar
Kyrkor
Kämpgravar
Medeltida hus
Museer
Naturres.
Platser
Raukfält
Stenrösen
Skeppssättn.
Ängar
Öar

Ställen

Fårö
Fårö
Visby

Annat

Artiklar
Artister
Bildstenar
Fauna
Flora
Geologi
Historia
Maträtter
Mytologi
Målningar
Runor
Sagor
Skulptur
Slipskåror
Årtalshistoria


Sök med ett ord

Visby placera märke

Väg högerklick
Sök gata i Visby


Gotlandsguiden

Behöver du en guide till bussen eller gruppen?

- Kontakta Annika Lindh.

Gotland på mobilen

Nu kan du nå alla utflyktsmål också på en sida som anpassats till mobilsurf, se

www.guteinfo.com/mobil/

Vi utvecklar och förbättrar denna sida oavbrutet.
123 445 413 sidor, Copyright © 2024 Buffert 4, tel 0498-513 56