Hem
Kontakt
Nyhetsbrev

Företag
Lantbrukare
Föreningar
Bygga och bo

Sevärt
Länkar

Facebook

Värdegrund

Har du läst den där dikten av Walt Whitman där han säger att han har studerat Sokrates, Platon, en hoper figurer till, och Jesus, störst av alla?

Här i folkhemmet Sverige läser väl inte vanligt folk Bibeln längre. Har man ungar i skolan brukar man däremot årligen få en slags lista av trevliga meningar som kallas Gemensam Värdegrund eller nåt åt det hållet. De jag har sett har mest varit plattityder men ibland står där något konkret, t ex att rökning på skolgården inte är tillåtet.

Envar får väl nuförtin fritt uppfatta Jesus som en symbol för vad som passar. En del gillar återuppståndelse, evigt liv, såna konstiga grejer, medan andra säger att det var en smart snubbe, och historiskt intresserade kanske sammanfattar sin syn på Jesus med att han har funnits men det är osäkert om han var Guds son.

Också i Stånga medeltida kyrka hänger ett triumfkrucifix. Det är från 1200-talet, väldigt vackert, och där människosonen är fastspikad också i fötterna. Det där med människoson förresten, kallade han sig Ben Adam?

För ganska många år sen var en bok vid namn "Älska dig själv" populär. Några rekommenderade den, men inte orkar jag läsa sånt - jag har fullt upp med att försöka älska andra såsom jag älskar mig själv. Nåja. Det kristna västerlandets gemensamma värdegrund får väl sägas vara: Gör mot andra såsom du vill att de skall göra mot dig.

Uppför dig mot andra som du vill att dom skall uppföra sig mot dig, hjälp andra på samma sätt som du vill att dom skall hjälpa dig osv.

/text och foto Bernt Enderborg
Klicka på bilderna




Nyheter


Nyheter
Nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev. Du kan då via oss både få och själva sprida info till andra stångaintresserade. Du når oss via länken Kontakt.

Stångas Socken-Blogg
Har du fotograferat något i Stånga?
Eller gamla bilder från socknen?
Skicka bilderna till oss så lägger vi in på sockenbloggen www.stånga.se
Där kan de glädja många.

Nyckelring med Loket
En miniatyr av loket som nyckelring finns att köpa vid Malmahallen. Info om Lokets tillkomst läser du under bilden ovan.

  Copyright © Stånga socken 2024. Hemsidan sponsras av guteinfo.com.