Hem
Kontakt
Nyhetsbrev

Företag
Lantbrukare
Föreningar
Bygga och bo

Sevärt
Länkar

Facebook
Stånga Hembygdsförening

Föreningen bildades 1983. Anledningen var att ett stort intresse för socknens historia hade vaknat och en del studiecirklar hade kommit igång och grundmaterial för en sockenbok började växa fram.

Föreningen har sålt Hembygdsgård, fd församlingshemmet (innan dess lärarbostaden) som ligger alldeles intill skolan. Där höll föreningen sina möten och i källaren fanns föreningens sockenarkiv. Arkivet är flyttat till länsarkivet.
Under höst-vinter-vår hyrdes lokalen vissa tider och dagar ut till Röda Korsets syförening, Bridgeklubben, kyrkans barnkör, kyrkkaffe, mm. På sommaren hyrdes lokalerna ut veckovis.
I mån av plats uthyres lokalerna till andra föreningar eller privatpersoner för möten och mindre fester.

Föreningen äger också "Lundgrens smedja", en komplett bysmedja av äldre typ med verktyg och redskap.

Föreningen hävdar Stabbgardsänget. Änget är i privat ägo men arrendeavtal finns med ägaren sedan 1984. I änget finns boplatser från 400-talet samt en replik av den unika "Kylverstenen". Originalet finns att beskåda på Statens Historiska museum i Stockholm. Stenen återfanns vid Kylver 1903 och där finns inristat den äldsta runraden samt trollformeln "Sueus". Även krigsguden Tyrs T har här sexdubbel kraft.

Föreningen har tagit fram och ansvarar för skötseln av Natur- och Kulturstigen längs Strömmaån tillsammans med Lye Hembygdsförening. Den nyrestaurerades våren 2008 och ger besökare en trevlig vandring året runt. Den första anledningen till att stigen kom till var för att visa den otroliga industri som med hjälp av vattenkraft bedrivits längs ån i gångna tider. Fallhöjden var 20 meter på en sträcka av cirka 1,8 km och inte mindre än 22 företag bestående av sågar, kvarnar, valkor, färgeri samt garveri fanns där på 1700- och 1800-talen.

Årliga evenemang
Fagning vid Stabbgard med hjälp av skolbarnen, vandring längs Strömmaån, vandring längs Kyrkstigen, Valborgsmässoeld på Bjärgbacke, slåtter vid Stabbgardsänget och lammfest på Malmgard.


Vill du också bli medlem?
Vill du köpa sockenboken "Stangboar"?

Kontakta då ordförande Elisabet (Lisa) Wanneby på telefon........
Klicka på bilderna




Nyheter


Nyheter
Nyhetsbrev
Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev. Du kan då via oss både få och själva sprida info till andra stångaintresserade. Du når oss via länken Kontakt.

Stångas Socken-Blogg
Har du fotograferat något i Stånga?
Eller gamla bilder från socknen?
Skicka bilderna till oss så lägger vi in på sockenbloggen www.stånga.se
Där kan de glädja många.

Nyckelring med Loket
En miniatyr av loket som nyckelring finns att köpa vid Malmahallen. Info om Lokets tillkomst läser du under bilden ovan.

  Copyright © Stånga socken 2024. Hemsidan sponsras av guteinfo.com.