www.guteinfo.com
Holmhällar, austre, badstrand
Stränder, Vamlingbo socken


På det stora hela är alla Gotlands hundratals stränder lika. Men somliga har liksom mjukare sand, andra stenigare stenar, darrigare aspar och mera vågad vass. Holmhällar är en sån. Här susar säven. Här vippar vassen och Östersjön smeker kropp och själ. Ta denna strand och lägg den under dig. Ge den badlakan, solfaktor 17 och en dignande picknick-korg.

Holmhällar är en pärla i Vamlingbo socken och den enda stranden på ön som bjuder söderläge hela dagen. Stranden är långgrund och en oemotståndlig plats för barnfamiljen, ja för alla strandälskande människor som längtar annat än tjo och tjim och långa bollar i kaffekorgen. Släke - sjögräs på svenska, är inget att hetsa upp sig över. Säkert finns det lite släke i strandkanten men den bleknar bort i en ljuv tillvaro och en intagande natur. Stranden ligger i närheten av Pensionat Holmhällar som i sig är ett äventyr. I omgivningarna ligger badplatser med de härligaste namn: Skvalpviken och Grumpvik, den senare en lokal spot som inte bjuder det allra skönaste bad men visst, en varm och smetig eftermiddag i augusti är det gott att svalka kroppen även där.



Holmhällar är lika intagande som en skandalbeauty på ett väckelsemöte och Heligholmen rinner som pannkakssmet över horisonten. Är Östersjön vänlig och bjuder extremt lågvatten så kan vän av promenader vada över till Heligholmen, men annars är det livsfarligt, barn skall definitivt inte göra detta. Holmen är naturskyddat område så var aktsam och varlig.

Strandraggare och anabola muskelpaket bör söka sig till andra platser eftersom Holmhällar är ett "place" där kroppsfixerade bleknar bort i sandyner och kaffedrickande dagbarnvårdare.



Här bjuds heller inga faciliteter såsom glassförsäljning och vattenrutschbanor, närmsta bekvämlighetsinrättning är pensionatet.



Holmhällar är Storsudrets östraste udde och här finns ett område med en egen naturkaraktär, kanske de mest underliga rauklandskapen på Gotland. En härlig plats för en utflykt med överdådiga limpsmörgåsar och kall jordgubbssaft.

Ännu ett raukområde finns i närheten: Hammarshagehällar. Naturen är dock inte lika välbevarad och fläckfri på grund av grustäkter. En promenad i området ger utan större ansträngningar ett stycke genuint fiskeläge. Bodarna ligger insprängda mellan raukar, tulkört och blåeld, de är helt i sten med klassiskt flistak. En dag vid Holmhällar ger sol, sand, kultur, natur och ett Gotland i miniatyr.



Pensionat Holmhällar är också Pensionat Oskar. Det doftar Jonas Gardell och svensk långfilm. Här finner Loa Falkman kärleken i en naken karl just uppstigen ur havet, inramad av gotländsk kalksten. Här bryter Stina Ekdal ihop och familjelyckan går sönder i en tillsynes välplanerad semester. Pensionat Holmhällar är filmhistorisk miljö och visar upp en inredning förskonad från pistagegrönt och chockrosa. Finge undertecknad bestämma så skulle pensionatet K-märkas omedelbart. Gör ett besök och njut brunt, rökfärgat och en miljö fylld av värme och riktig slottstek.

Finns längtan efter en riktig kändis så gör ett besök på Hamra Krukmakeri. Där finns gotlänningen som gav snabbköpskassörskan ett ansikte. Sudret bjuder mer därtill: En "outstanding" natur, sjudande hantverk och Suderhälsan - rekreation för kropp och själ.

Holmhällar uppfyller dina önskningar, ger dig en plats i solen och kanske finner du kärleken i ett orangefärgat hav. Kan Loa Falkman passionera sig här så kan väl vanligt folk också finna en käraste i denna förtrollande miljö.

/text Tina-Marie Qwiberg, foto Björn Pettersson

Vägbeskrivning
Från Visby tar du enklast väg 140 mot Burgsvik. Fortsätt genom samhället, sväng av mot Hamra och vidare söderut mot Holmhällar.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com