www.guteinfo.com
Mariabilder - Maria med skyddsmantel
Målningar, Alskog socken


Det finns ett antal olika sätt att framställa Jesu mor Maria som medfört att framställningarna har fått ett egennamn. Ett av dessa sätt ser du på bilden ovan, som kallas "Maria med skyddsmantel". Som vi berättat tidigare kunde förböner underlätta på ett eller annat sätt, se Skärselden och Lidfrid.

Och jungfru Maria kan tydligen hjälpa till med skydd, därför en skyddsmantel. Det där har förstås ställt till det för olika kristna riktningar. Inom den romersk-katolska tron, säger Wikipedia, kallas hon till och med "mediatrix", vilket betyder att hon är förmedlare av nåd, inte bara hjälper till.

Nåja. Tillbaka till bilden ovan. Den återfinns i Alskog kyrka och var en av få medeltida målningar (1400-talets senare hälft) som de skickliga konstnärerna som var med och restaurerade kyrkan 1964-54 lyckades ta fram - de utgör antagligen slutet på en passionsfris, som ju allihop är från katolsk konst, före reformationen.

Vanliga framställningar av Jungfu Maria är:

Viklaumadonnan

Tronande Maria

Som du förslagsvis kan se i den tyska S:ta Maria i Visby, domkyrkan. Gillar du gotländsk kultur i stället så kika på Viklaumadonnan.

Maria med skyddsmantel
Samma bild som ovan

Maria med skyddsmantel

Som du kan, som sagt, se i Alskog kyrka där du kan se hon har folk under sin mantel.

När du är i kyrkan så passa på att minst kolla in Globus och Josefs första dröm (dopfunten är ett mästerverk) och krucifixet som ingår i Viklaugruppen, ytterligare ett mästerverk. Det är två sevärdheter av närmast världsklass i Alskog kyrka (det finns mer men det vet jag inte om jag vågar berätta).

Öjamadonnan

Maria i en kalvariegrupp

En kalvariegrupp är den ofta återkommande bilden av den korsfäste Jesus med Maria och lärjungen Johannes nedanför korset på varsin sida, se t ex det storslagna triumfkrucufixet i Öja kyrka - här finns lite mer om den allbekanta Öjamadonnan.

Pietà - modern sörjer

Pietàbilden

En sån kan du få se på en målning i Lummelunda kyrka - här är sidan om den, och målningen i Follingbo är väl också en sådan på nåt sätt.

Anna själv tredje

Anna själv tredje

Jag tror att det finns en sådan bild i Gothem, annars vet jag inte om det finns någon sådan framställning på Gotland. Den du ser ovan är bortburen av experter till Stockholm så att de som bor där kan njuta av Gotlands kultur på plats i stället för att resa hit (Prof. Nylén sa, vill jag minnas, att Museet "lyser med lånta fjädrar". Nåja, vi har en sida om skulpturen i alla fall.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com