www.guteinfo.com
Legenden om S:ta Katarina
Målningar, Norrlanda socken


Norrlanda kyrka har inte bara en orgel från 1400-talet (kulturstulen till Stockholm, ett fotografi hänger dock kvar) och en samtida passionsfris utan också en svit målningar som visar Katarinas legend.

På bilden ovan ser vi den egyptiska jungfrun Katarina predika för den hedna kungen, frugan hörde på, medan folk tillber sina avgudar. På de åtta första bilderna sitter han men i de två sista har han ställt sig upp.

Man kanske kan säga att det är ingen skillnad på guldkalven, avgudabilderna och de nutida neongudar som finns där "Rulltrappan rullar", varom Ola Magnell har skrivit en låt som hävdar att dom får oss att vilja ha en massa skit vi inte behöver.

- Aktare brorsan!

Katarina i Norrlanda

Vi visar inte alla tio bilder i sviten, som är gjorda av Passionsmästaren omkring 1430-50, utan bara några stycken så att du vet.

Katarina blir förstås gripen, predika kristendom så där, men ges i alla fall möjlighet att prata för sin sak, disputera, inför hednakungen och ett gäng filosofer; de sistnämnda blev överbevisade och omvände sig. Att övertyga ett gäng filosofer är ett underverk i sig, och på bilden syns Guds hand komma ner från himmelen.

Katarinas legend i Norrlanda

Men kungen som nog inte ville ha någon konkurrens om makten och hur den bör utövas bränner upp filosoferna, låter gripa Katarina och ger henne rikligt med stryk. Trots denna kungliga argumentering vägrar hon att avsvärja sig Jesus. För roligt kan vi nämna att på Wikipedia sägs att hon är skyddspatron för Parisuniversitetets filosofiska fakultet, en fantastisk stad där eldfängt folk hittat på många bra saker genom tidernas mumlande i allmänviljan.

S:ta Katarinas legend i Norrlanda

Och trots att en eld från himlen förtär hedningarna halshuggs Katarina, på bilden ser du att bödelns inte alls gillade tilltaget.

- Var inte en bödel!

Lite annat

Enligt Konstinventariet 1964, Kyrkorna i Lina och Halla ting, Norrlanda kyrka s 110 ff. av Johnny Roosval och Henrik Alm (källa till denna sida) låg Norrlanda kyrka enligt Hilfeling 1801 under Hörsne vars kyrka bar enl. inv. 1830 namnet Catharina. Och lite mer om Katarina i Kräklingbo kyrka kan du läsa här. Dessa tre kyrkor ligger ganska nära varandra på mittöstra Gotland, 1,5 mil fågelvägen mellan de som ligger längst ifrån varann.

Katarina var uppenbarligen populär i trakterna, och kan säkert ses som en fingervisning för denna världens styrelsemän att kyssa sig i...

Du kan lära dig mer om Katarina på Wikipedia.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com