www.guteinfo.com
Kyrkan som står barfota
Historia, Garda socken


Bilden visar stensockeln på det gotiska koret från 1300-talet på Garde kyrka.

Stensockel på Garda kyrka

På kyrkans norra sida kan du se sockeln i genomskärning. Experten Erland Lagerlöf (källa se God Gardesten) säger att "Koret och sakristian har ovanligt höga skråkantade socklar som uppåt avslutas med rundstav".

Men märk en sak till: långhuset, och tornet, har ingen markerad stensockel.

Ingen stensockel på Garda kyrka

Bilden visar södra sidan av tornet och långhuset, som är från 1100-talet. Kyrkan är ingalunda på väg till Canossa trots hon "står barfota", som den store utforskaren av Gotlands kyrkor, Johnny Roosval, uttryckte det.

Det sägs också att detta är ett bevis för kyrkans höga ålder, hon anses vara en av Gotlands äldsta stenkyrkor, och därmed gäller samma sak för den goda Gardestenen, men att hon står barfota kan man väl tycka är både väl och illa skrivet...

---

Lite förklaring av texten

Fursten Henrik blev på 1000-talet kvitt ett bann från Gregorius IV genom att sista biten på sin botgörarvandring till Canossa för att återfå kungakronan gå barfota, dvs Garde kyrka kan utan vidare stolt stå kvar där hon gör.

Uttrycket "väl eller illa skrivet" kommer från Nils Ferlins dikt "Du har tappat ditt ord" från diktsamligen "Barfotabarn" som utkom 1933. Som du ser i texten ovan avslutas detta uttryck med tre prickar, vilket betyder att texten egentligen fortsätter, nåt har uteslutits. Och alla som tycker om Ferlin vet att nästa textrad i dikten är: "du barfotabarn i livet".

Benny Helgesson Garda kyrka
En tämligen ny tavla av Åsa Ardin Kedja hyllar en utomordentlig handling

Och det är ju lite roligt för att kyrkan "står barfota" men hon är sannerligen också i livet, t ex blev hon känd genom att nuvarande präst Benny Helgesson tog emot flyktingar från Syrien i sitt hem, dvs prästgården, som ligger strax bakom kyrkan.

- Jakob skulle ha gillat Benny.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com