www.guteinfo.com
Guldgänget i Sanda
Skulptur, Sanda socken


I Sanda medeltida kyrka sitter ett guldgäng och spisar sista måltiden. Det går inte att få för sig att Jesus och lärjungarna var ett kringvandrande sällskap som försökte ändra på saker och ting, även om de är smutsiga om fötterna.

De ser välmående ut, slätkammat folk som sover gott om natten, bryter bröd, hinkar vin och käkar...

- Va? Är det inte en spädgris det där?

Vi säger väl att det är ett lamm, men kan såna här bilder säga nåt om tidsandan. Varför i hela friden framställde någon den sista måltiden på detta sätt?

I Sverige vann Lutherdomen slutligt över den katolska kyrkan 1593, och vidare brukar man kalla 1600-talet för ortodoxins tidevarv (ortodoxi = rätt lära) och det beslöts att folket skulle uppfostras till den "rätta läran".

Denna stränga kristendom påverkades av reformerta läror, t ex kalvinism, bl a den så kallade "bokstavsinspirationsläran", galenskap, dvs allt som stod i Bibeln var lika viktigt och av Gud inspirerat och befallt. Bibeln var inte bara en uppbyggelsebok utan även en lagbok, där Gamla testamentets budord och moralregler hade samma giltighet som Nya testamentets skrifter. Vi skall också lägga till att ståndssamhället hade införts i Sverige.

Killarna på bilden ovan är inte här för att ge oss ett glatt budskap om frihet och trygghet - att det ordnar sig, som en gute skulle säga. De visar att Guds plan har gått i lås och, som Paulus säger, var man skall veta sin plats och underordna sig de stora herrarna liksom kvinnan skulle underordna sig mannen. Man kan alltså gott säga att altartavlan i Sanda kyrka, som är från 1664, inte har så mycket med religion att göra, däremot är den en sorts politisk propaganda.

Karl XI lät trycka en ny lag 1608, med tillägg av lagar från Bibeln (Moseböckerna, Mosaiska rätten) - det blir häxbränningar av sånt. Karln var alltså en komplett idiot.

- Förresten, räkna killarna på bilden. Jesus hade tolv lärjungar. Vad gör den rundhyllte gossen där? Vem är det?

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com