www.guteinfo.com
Vem - Josef, Tor eller Hägwald
Skulptur, Sjonhem socken


I Sjonhem medeltida kyrka mittemot Gervide Gård finns en dopfunt från 1100-talet gjord av en skola som experter kallar Hegwaldr. På dopfuntsfoten finns den skulptur som visas ovan.

- Vem är det?

Det brukar ju med förkärlek framhållas av officiella skriverier om Gotland att ön inte kristnades förrän i mitten av 1100-talet, men då menas väl att Gutnaltinget hade gjort Kristendomen till statsreligion.


Foto från Burgsvik, skulpturen är en hyllning till alla tiders stenarbetare

Hegwaldr är numera inte namnet på den stenarbetare som gjorde dopfunten utan namnet på en beställare från Etelhem och i nutid en verkstad som gjorde bl a dopfuntar.


Samma bild som ovan

Men vem är det som visas på dopfuntsfoten i Sjonhem? Skulle man avbilda en stenarbetare, en skulptör, en mästare, på detta sätt? Varför skulle Josef, Jesus' jordiska farsa, som ju var snickare stå med huvudet på tvären?

Om nu Gotland kristnades i mitten på 1100-talet, varför skulle det inte kunna vara Tor själv, asaguden? De gamla gudarna blir förgjorda och nedtryckta av den nya religionen. Där kan ha stå och vifta med sin jävla hammare så mycket han vill. När folk döps i Faderns, Sonens och den Helige Andens namn så har Tor inte en chans.

- Vad tror du?

Ps. Det finns folk som säger att vi har Oden på bild, hans spjut, Valhall finns på en bildsten och Tors borg ligger i Kräklingbo. Ds.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com