www.guteinfo.com
En skön kväll i Ljugarn 7/8-2006
Magiska Gotland, Ardre socken


Äntligen är augusti här! Kvällen börjar bli svalare framåt tiodraget och åtminstone jag som inte gillar dygnet-runt-värmen gottar mig alldeles som på våren.

Bilden visar den populära restaurangen vid namn Ljugarns Strandcafé där jag väntar på kvällens trubadurer: Malin Ljungberg & Samuel Andersson.


Någon timme innan var jag nerförbi hamnen och hittade en bot som inte hette Anna utan Apelsin, vilket är ett lika ovanligt namn som denna båt har:


Krampmacken låg också i Ljugarns hamn. Till vad nytta vet jag inte, men kanske har något varit på gång (jag vill minnas att närkarna har byggt en egen båt till föreställningen om Ormkvinnans barn, som ju spelas vid Amynde i socknen När och som döpts om till Närsaker för att passa boken bättre). I förbigående kan vi väl få säga att det finns faktiskt åkrar alldeles i närheten, även om själva spelplatsen nog tjänstgjort som betesmark. Också i förbigående får vi väl säga att sockennamnet När av språkforskarna sägs ha att göra med en förträngning uppe vid kyrkan av den å - Närsai - som rinner genom socknen. Närsåker är alltså ett sällsynt illa valt namn på plätten vid Amynde, som betyder åmynning. Föreställningen har varit slutsåld hela säsongen, men det verkar alltid funnits biljetter att köpa.

Krampmack är för övrigt gotländska för "tångräka", de små, kanske en centimeter långa, bruna räkorna som brukar hålla till i strandkanten. Det är svårt att veta varför kulturgiganten Erik Olsson gav båten ett sådant namn, men han bör å andra sidan veta det mesta som finns att veta om gutniska båtar så den är väl att likna vid en krampmack.


Ännu kvart i åtta på kvällen ligger folk och plaskar i havet. Det är ju augusti så nu börjar det bli varmt på riktigt, och stranden vid Ljugarn är en av Gotlands absolut bästa stränder, men det är svårt att visa genom några snabba kort på för långt avstånd (jag avskyr sand i skorna). Jag skall förresten ta och säga att Ljugarn är Gotlands vackraste samhälle också, snyggare än så blir det inte.


Malin och Samuel smälter vackra visor om kärlek. Kvällen är ljuvlig. Folk sitter och proppar i sig av godsakerna från köket (se första bilden), men inga ölande ligister utan välkammat folk som sover gott om natten. Efter någon låt frågar Malin om ljudet är bra - "Är det för högt?" - och de stämmer av så att restauranggästerna inte på något sätt störs av musiken utan alldeles som jag sitter och tittar längtande ut över havet och horisonten.


Ljugarns som är Gotlands vackraste samhälle med en av Gotlands allra bästa badstränder, var också Gotlands första semesterort. Nu finns det pensionat, lägenheter, stugor, husvagnscamping, tältcamping, vandrarhem, flera restauranger, några vardagsmuseer, fossilmuseum, raukfält någon kilomet norrut, golfbana några kilometer upp i skogen och det är plättvis en av jordens absolut vackraste platser att promenera.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com