www.guteinfo.com
Slipningar vid Grauns klint
Slipskåror, Lärbro socken


Vid Grauns klint i Lärbro på den norra sidan av den igenslammade farleden mellan Kappelshamn och Vägumeviken kan man hitta ett fantasiväckande minnesmärke från forntiden. 64 skåror slipade direkt i hälleberget, meterlånga, en del omkring fem centimeter djupa.

Det är Gotlands största samling av slipskåror, eller svärdslipningsstenar som vi säger när det har översatts till svenska. Men eftersom man kan inte gärna säga att det är fråga om stenar när det är slipat direkt i den gutniska kalkberget så får jag om dessa säga slipskåror, annars säger man i de trakter jag kommer från, sydöstra Gotland, konsekvent svärdslipningsstenar.


Slipskårorna återfinns på några öppna plättar av berget, som annars är överdraget av tunn hällmarksflora, mossor, lite sand, ett tunt grästäcke med en och annan större tuva, kanske en skvätt jord som fastnat i en hällspricka och där blommor omedelbart springer ut. De ligger förresten på en liten avsats alldeles nedanför klintkanten, om man säger så, för det är inte särskilt högt.


Just den här skåran har formen av en båt, det är ovanligt, vanligen är de rätt jämnbreda, men den här och någon till hade sån utpräglad form, meterlång.

Vi vet inte hur gamla de är, kanske ända från stenåldern, vi vet inte till vad de har använts, kanske slipat stenyxor, svärd eller så, och det finns nästan 4.000 av dem på Gotland.


Här är en bild så att du hittar. Skårorna finns på de öppna plättarna nere på den lilla avsatsen. En liten klintkant löper alldeles till höger på bilden.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 148 till Lärbro, omkring 3 mil från Visby. Fortsätt norrut, strax efter kyrkan i lärbro är den en liten backe, Röcklinge backe, en bit upp på den backen går en liten väg ner till vänster bredvid en liten vit ladugård, ta den. 100 meter ner på den vägen delar den sig, ta vänster och ställ bilden vid grinden. Slipskårorna ligger nu 100 meter rakt söderut i environgerna. Det fanns inga skyltar 2006.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com